Javna rasprava o dopunama GUP-a

IZMJENA GUP-a: Hipodrom s mogućom gradnjom i velike garaže u Donjem gradu

Hipodrom je okosnica projekta “Zagrebački Manhattan”. U više od 90% blokova Donjeg grada izmjenama će biti moguća gradnja garaža

Javnim istupom stručna javnost uspjela je inicirati ponovnu javnu raspravu o Prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba koja je trajala od 31. srpnja do 14. kolovoza te vratiti veći dio zone Hipodroma u prvotnu namjenu ozelenjenog prostora sporta i rekreacije.

“Međutim, na prostoru Hipodroma izrađivac plana uvrstio je treću moguću, većinsku namjenu R1 - sport i rekreacija s mogućnosti gradnje. U odredbe za provođenje također je uvrstio da je prostor Hipodroma pretežno sportsko-rekreacijske namjene s mogućnošću mješovite namjene i tematskog parka”, stoji u dopisu stručnih udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma.

PRESEDAN

Dosadašnja praksa izrade prostornih planova, dodaju oni, nije omogućavala korištenje jedne boje koja označava jednu namjenu na karti plana i dvije ili tri različite slovne oznake nad tom bojom, koje označavaju više pojedinih namjena određenog prostora. “Ovaj presedan koji se kroz GUP Zagreba progurao 2016., a sada se i nadalje pokušava koristiti, nije stručno, a ni zakonodavno opravdan”, stoji u dopisu.

Predloženim izmjenama cijela zona Radničke definirana je kao zona u kojoj je planiran samo jedan javni arhitektonsko-urbanistički natječaj. I kod zone Zagrebačkog velesajma i Hipodroma predviđen je samo jedan natječaj

Postoje u tome, smatraju oni, veliki problemi, kao što je nepostojanje kvalitetnih stručnih podloga koje bi jasno odredile sadržajne potrebe, prometne mogućnosti i minimalne nužne površine javne i društvene namjene. Prostor Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, bianco je, dodaju, predan u ruke formalnoj proceduri bez ikakvih zaštitnih mehanizama i mehanizama kontrole provedbe.

No osim tih zona, Izmjene i dopune GUP-a obuhvaćaju cijeli niz ključnih točaka u Zagrebu koje će uvelike odrediti smjer njegova razvoja. Ovim se izmjenama i dopunama ponovno pokušava riješiti pitanje Nacionalnog stadiona, opet bez ozbiljne stručne studije koja bi definirala potrebe, kapacitet, lokaciju i u konačnici korisnike.

Nadalje, kroz ove Izmjene i dopune cijela zona Radničke ulice, nova zagrebačka poslovna zona, definirana je kao zona u kojoj je planiran samo jedan javni arhitektonsko-urbanistički natječaj. Kao i kod zone Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, gdje je jednako predviđen samo jedan arhitektonsko-urbanistički natječaj.

VELIKI HOSTEL

U oba slučaja Grad Zagreb smatra da nakon jednog općenitog natječaja ne bi bilo potrebe za javnim natječajima za pojedinačne zahvate, iako je riječ i o visokim zgradama i onima javne namjene koje će uvelike definirati novi izgled Zagreba. Stručno, ovakav pristup nije opravdan te ga, predstavnici komora i udruženja arhitekata, smatraju pukim zadovoljavanjem procedura bez aktivnog uključivanja javnosti u razvojne procese grada. “Potencijalni problem je i činjenica što će u preko 90 posto blokova Donjeg grada nakon ovih Izmjena biti moguće izgraditi podzemne garaže za sve korisnike, a ne samo za stanovnike blokova. Donji grad ima tendenciju postati veliki hostel s poslovnim prostorima, a bez stalnog stanovništva”, smatraju oni.

PROMJENE

Nedostatak je i nepostojanje strateškog promišljanja buduće strukture stanovništva. Veliki broj pojedinačnih promjena zona zaštitnih zelenila i sportsko-rekreacijskih zona u stambene i mješovite namjene podrazumijevao bi da je planiran kontinuirani porast broja stanovnika te je za njih potrebno osigurati nove stambene prostore. Kao i u većini odluka, ni ova odluka nije utemeljena na stručnim podlogama, pišu udruženja i komora arhitekata.

Foto: Srđan Vrančić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 13:16