Kraj gužvama

Japan predstavio leteći automobil nakon uspješno izvedenog prvog probnog leta

Elektronski gigant NEC predstavio je “leteći automobil”. Automobil koji je praktički uvećani dron s propelerima pokreće se na akumulator. Ovaj leteći automobil dio je veće priče u kojoj japanska vlada želi da postanu vodeći u svijetu letećih automobila zato što je Japan prenapučen i na ovaj način bi se stalo na kraj gužvama u prometu.

Vozilo na akumulator, koje je u osnovi predimenzionirana bespilotna letjelica s četiri velika propelera, dizajnirano je za prijevoz ljudi unutar svoje kompaktne kabine. Privezan konopom i testiran u ogromnom mrežnom kavezu u predgrađu Tokyo, ovaj put zapravo nije imao putnika unutra.

Leteći automobil dio je šireg cilja japanske vlade, koja želi da ta zemlja postane lider u proizvodnji letećih automobila nakon što je propustila razvoj električnih automobila.

"Japan je gusto naseljena zemlja, što znači da leteći automobili mogu u velikoj mjeri smanjiti gužve cestovnog prometa", rekao je za Bloomberg Kouji Okada, vodeći projektant NEC grupe. "Pozicioniramo se kao pokretači mobilnosti u zraku, pružamo podatke o lokaciji i gradimo komunikacijsku infrastrukturu za leteće automobile."

NEC grupa je provela oko godinu dana razvijajući leteći automobil na bateriju, koji planira masovno proizvoditi do 2026. godine. Trenutni prototip teži oko 150 kilograma i duljine je približno 3,9 m, a visok 1,3 m.

Foto: Kiyoshi Ota

Izvor: designboom.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:04