čuda arhitekture

Jedinstvene građevine koje se presijavaju na suncu

Moderna arhitektura često zadivljuje fantastičnim rješenjima koja se poigravaju našom percepcijom i unose promjene u izgled mjesta na kojem nastaju. Jedan od izvrsnih primjera takozvane zamke za oko građevine su obložene reflektivnim zrcalnim materijalima u kojima se odražava okolna priroda, odbijaju se zrake sunca i stvara se zaista nevjerojatna igra boja i oblika koja ovisi o dobu dana kada tu građevinu promatramo. U nastavku se nalazi jedanaest spektakularnih građevina koje mijenjaju pogled na svijet koji se oko njih nalazi.


Elbphilharmonie, Hamburg, Njemačka.

Zgradu Elbphilharmonie dizajnirala je švicarska tvrtka Herzog & de Meuron i u njoj se nalazi koncertna dvorana koja privlači brojne posjetitelje svojim bogatim glazbenim programom i jedinstvenom arhitekturom. Zavirite u njezinu unutrašnjost u videu portala Dezeen.


Lucid Stead, Nacionalni park Joshua Tree, SAD.

Lucid Stead umjetnička je instalacija koju je osmislio Phillip K. Smith III. i uzdignuta je u kalifornijskoj pustinji u Nacionalnom parku Joshua Tree. Napuštenu kolibu Smith je ovio ulaštenim metalnim materijalom na koji je dodao LED lampice u različitim bojama. Instalacija danju reflektira pustinjski krajolik, a noću je osvjetljavaju lampice, čime se pretvara u svojevrsnu fatamorganu.


Restoran Steirereck, Beč, Austrija.

Za nedavno proširenje popularnog restorana Steirereck koji se nalazi u Beču u Austriji bila je zadužena lokalna tvrtka PPAG Architects. Njihov projekt uključuje dodatne strukture sa zrcalnim fasadama i dramatičnim prozorima koji se otvaraju vertikalnim podizanjem.


Muzej Guggenheim, Bilbao, Španjolska.

Dovršen 1997. Muzej Guggenheim koji se nalazi u Bilbaou u Španjolskoj djelo je arhitekta Franka Gehryja i u njemu je smještena bogata kolekcija moderne umjetnosti. Zbog svoje dojmljive strukture obložene reflektirajućim materijalom ušla je u povijest moderne arhitekture kao izvrstan primjer dekonstruktivizma.


Vieux Port paviljon, Marseille, Francuska.

Foster + Partners dizajnirali su Vieux Port paviljon u Marseilleu kao jednostavnu, ali privlačnu čeličnu strukturu smještenu u prometnom dijelu stare gradske luke. Natkrovljeni prostor odražava okolinu koja okružuje pješake te stvara zanimljive refleksije.


Kafić Mirros, Gifu, Japan.

Reflektivne površine koje se nalaze na vanjštini kafića Mirrors u japanskom gradu Gifu zrcale predivan prizor rascvjetalih stabala trešnje koja su u blizini. Lokalna tvrtka Bandesign stvorila je ovu jednostavnu strukturu sastavljenu od dva dijela koji okružuju mali vrt.


Green Orchad, Bristol, Engleska.

Green Orchard naziv je građevine koju je sagradila arhitektonska tvrtka Paul Archer Design u blizini Bristola i koja je primjer održivog dizajna. Namijenjena je stanovanju i njezina fasada sastavljena je od klizećih aluminijskih ploha koje se mogu pomicati kako bi se reguliralo dobivanje topline putem sunčeve energije te poticalo prozračivanje.


Mirror Houses, Italija.

Smještene u podnožju slikovitih Dolomita u Italiji ove zrcalne kuće za odmor dizajnirao je lokalni arhitekt Peter Pichler i prigodno ih nazvao Mirror Houses. Obložene su zrcalnim staklom s UV zaštitom te se u njihovim fasadama vidi zapanjujuća panorama okolnih planinskih lanaca.


Museum of Contemporary Art Cleveland (MOCA), Cleveland, SAD.

Britanski arhitekt Farshid Moussavi zamislio je Muzej suvremene umjetnosti u Clevelandu kao modernističku strukturu s heksagonalnim tlocrtom koja se proteže na četiri kata. Cijela građevina obložena je crnim nehrđajućim čelikom koji reflektira nebo i svjetla grada.


West Limerick Children’s Centre, Newcastle West, Irska.

Arhitektonski studio SATA izgradio je West Limerick centar za djecu s poteškoćama u razvoju s vanjštinom presvučenom uglačanim aluminijskim panelima koji omogućuju privatnost mladim stanarima centra.


Château de Rentilly, Pariz, Francuska.

Francuski arhitektonski studio Bona-Lemercier, umjetnik Xavier Veilhan i Alexis Bertrand zajedno su osmislili novi izgled dvorca Château de Rentilly koji je smješten u predgrađu Pariza u Francuskoj, okružen raskošnim parkom i funkcionira kao izložbeni prostor. Ideja renovacije bila je stvoriti izgled građevine koji se prirodno uklapa u svoje okružje, što je postignuto oblaganjem postojeće zgrade zrcalnim plohama.

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:12