Kako napraviti mirisni vrt na mini balkonu?

Kreirajte vertikalni vrt te napraviti zeleni zid

Krajobrazna arhitektica Ivana Gršković osmislila je zanimljivo rješenje za kreiranje vertikalnih vrtova, a zove se Supersack vreće. Urbana vrtlarka Andreja Čoh pokazuje kako ih koristiti te napraviti zeleni zid.

Bez obzira na prostorne kapacitete, svatko na balkonu može uzgojiti razne začinske trave, salate, rajčice, pa čak i bobičasto voće kao što su jagode. Trik je u pozicioniranju biljaka, odnosno iskorištavanju vertikalnog prostora i odabiru posuda u kojima će se uzgajati jestivo bilje. Vertikalni vrtovi odličan su način vrtlarenja na izrazito malim balkonima jer se maksimizira prostor za rast biljaka, što znači više uzgojenih plodova. Za razliku od vrtlarenja u tlu, vrt u posudama podiže se “od nule” i može se prilagoditi svim specifičnostima balkona, pa može biti kreiran u potpunosti u skladu s vašim željama.

Za vertikalno vrtlarenje izbor posude je presudan faktor jer mora biti dovoljno velika da korijen odrasle biljke u njoj ima dovoljno mjesta za razvoj. Salata, rikola ili blitva imaju plitki korijenov sustav te im odgovaraju pliće posude, dok je rajčicu i papriku potrebno posaditi u posude dubine 30 cm. Kao posuda može poslužiti gotovo sve što može držati zemlju, čak i vreće od deblje plastike ili plastične boce, no one su kratkog vijeka, a i tijekom ljetnih vrućina može doći do “kuhanja” zemlje te time i propadanja korijena biljke. Na tržištu se nude mnoga zanimljiva i kvalitetna rješenja za kreiranje vertikalnih vrtova, a jedno od njih je Supersack – vreća za sadnju biljaka proizašla iz radionice Zvjezdanina prašina. Supersack se može ugraditi na zid ili postaviti na balkonsku ogradu, a budući da vreće funkcioniraju na modularnom principu, slaganjem više komada, moguće je i čitav zid ispuniti vrećama koje tvore zeleni zid.

Kreatorica Supersacka, krajobrazna arhitektica Ivana Gršković s ponosom stoji iza svojeg proizvoda jer, kaže, “prva vreća koju su izradili, više od dvije godine stoji na ogradi vanjskog stepeništa, izložena suncu i kiši i još uvijek je gotovo kao prvog dana”. Supersack je izrađen od filca koji omogućava da biljke “dišu” te pomaže u održavanju optimalne temperature supstrata unutar žardinijere. Vreće imaju integriran vodonepropusni sloj, tako da iz njih ne curi voda i mogu se koristiti i na unutarnjim zidovima. Supersack možete pronaći preko fb stranice Zvjezdanina prašina, a dolazi u dvije dimenzije: Single – vreća s jednim džepićem za sadnju i Triple – vreća s tri džepića za sadnju. Kvalitetu Supersacka prepoznala je i autorica bloga Moj balkon koja preporuča Supersack i na čijem malom balkonu smo pronašli ove zgodne posude za bilje jednostavnog i skladnog dizajna.

Više o Supersack vrećama saznaj OVDJE

U galeriji pogledajte šest jednostavnih koraka kako uzgojiti biljke u Supersacku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:10