DAŠAK NEKIH DAVNIH VREMENA

Kamene kuće Dalmatinske zagore Josipa Dukića kakve još niste vidjeli

 

U Dalmatinskoj zagori pokraj Trilja smjestilo se malo selo Košute. U njemu živi Josip Dukić, muž i otac četvero djece koji ima jedan jako zanimljiv hobi. Zapravo dva – Josip je strastveni uzgajivač ukrasnih i rasnih kokoši, a ono zbog čega je zainteresirao nas jest ručna izrada minijaturnih replika rustikalnih kamenih kućica Dalmatinske zagore. Izradom maketa bavi se već pet godina i to radi s velikom ljubavlju prema davnim vremenima, običajima i životima koji su se ispreplitali u Zagori.

- Oduvijek sam se divio kamenim kućama i ljudima koji su ih gradili, tako se zapravo i rodila ideja za maketarstvo. Moje kućice su nastale ponajprije iz poštovanja prema tim ljudima koji su imali samo primitivni alat, volju i potrebu, a uspijevali su nešto što ne uspijeva ni tehnologija 21. stoljeća. Zbog tih davno umrlih i gotovo zaboravljenih ljudi i njihovog rada, nastojim makete napraviti što identičnije njihovim građevinama. – kaže nam Josip.

Josip u svaki milimetar svoga rada ulaže neizmjerno mnogo ljubavi i pažnje. Ručno reže i oblikuje svaki kamen kućice i njen okoliš, a na nekima uređuje i same interijere minijaturnim predmetima iz davnih vremena. Josip obraća pažnju na baš svaki detalj kako bi što bolje dočarao ne samo izgled, već i način života tog vremena.

- Izrada jedne kućice traje od jedan i pol do dva mjeseca. Proces izrade je pilanje kamena cirkularom za keramiku i raznim Dremel alatima. Kamen režem na kockice raznih veličina i zatim započinje zidanje fleksibilnim ljepilom za kamen. Da bih dobio izvornu boju kuće, po potrebi kamen bojam duhanom i crnim čajem. Okoliš kućica uređujem prirodnim materijalima i trajnim cvijećem, a travnjak je obično od sušene mahovine. - odgovara Josip na naše pitanje koliko traje izrada jedne makete i kako teče proces izrade.

Stanovnici Zagore jako cijene svoju djedovinu, s kojom imaju neraskidivu vezu. Stoga ne čudi kako svatko od njih želi u svom domu imati repliku svoje stare zapuštene kamene kućice kao spomen na ta davna vremena i svoje pretke.

- Moja najdraža maketa, odnosno replika je djedova kuća jednog gospodina. Kućicu sam izrađivao po slici, a detalje oko nje po sjećanju gospodina koji je tada imao 6, 7 godina. – kaže Josip koji trenutno izrađuje maketu jednog restauriranog imanja s bazenom.

Njegov rad, osim stanovnika Zagore, prepoznala je i online zajednica. Facebook grupa Majstor u svom domu koja broji više od 70 000 članova svaki mjesec bira najbolje radove, a u travnju ove godine Josipove su kućice već po peti put bile istaknute kao najbolje.

Ove predivne minijaturne replike kamenih kućica Dalmatinske zagore možete pratiti, ali i naručiti, putem Josipove Facebook stranice.

Foto: Josip Dukić, Željko Zrnčić/Grašak photography

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:47