DRUŽENJe NA OTVORENOM

Koji su aktualni trendovi u uređenju okućnice?

Hit sezone za vanjsko oblaganje su Umbriano ploče i opločnici. Da bi vaša okućnica zablistala, stručnjaci savjetuju - beton

Tzv. Outdoor living concept na velika vrata došao je u Hrvatsku. Postalo je poželjno imati lijepu okućnicu, vrt, terasu, ili balkon i provoditi vrijeme na otvorenom s prijateljima i obitelji.

Jedan od najvažnijih segmenata za postizanje dojma lijepe i uređene okućnice su ploče i opločnici za uređenje površina. Vodeće stručnjake u tom području pronašli smo u tvrtki Semmelrock. Za početak, pitamo ih što je ploča, a što opločnik.

Primjena i proizvodnja betonskih opločnika ekološki je prihvatljiva

PREDNOSTI

- Laički, opločnici su namijenjeni za prometne površine ili površine kojima će ponekad prolaziti automobili (ceste, parkirališta, trgove, dvorišta..), a ploče su namijenjene za pješačke površine (terase, vrtne staze, vrtne terase, balkone…) - kažu u Semmelrocku, a nas zanima što je u ovom području trenutno u trendu.

- U trendu su betonski opločnici i ploče, od kojih bi specijalno izdvojili Umbriano®. Proizvodni proces, koji je posebno razvijen za Umbriano, jedinstven je i međunarodno patentiran. Poseban je po jedinstvenom izgledu površine - svaki pojedini element je unikatan, ne postoje dva proizvoda s istim rasporedom granitnih zrnaca u površini - ističe Semmelrock tim.

Opločnici su deblji i namijenjeni za površine kojima će ponekad prolaziti automobili, a ploče su za pješačke površine

Inače, betonski opločnici i ploče imaju mnoge prednosti naspram alternativnih podnih obloga za vanjske površine.

- Proizvedeni su od isključivo prirodnih materijala, tj. lokalnih sirovina koje jamče najkraće transportne rute (pijesak, cement, voda, granitno zrno) i korištenjem energije iz obnovljivih izvora na što smo vrlo ponosni, ali u kontroliranim uvjetima te su otporni na sol i smrzavanje, a osim toga beton za ovaj proizvod dodatno se hidrofobira te postaje otporan na upijanje vode, a time i na upijanje mrlja, što rezultira lakšim čišćenjem površina. Bilo da se radi o pločama debljine pet centimetara za pješačke površine ili kao sistem opločnika debljine osam centimetara, unikatna prošarana površina Umbriana izgledom obrađenog prirodnog kamena te ravni rubovi aduti su koji ove proizvode čini popularnim u privatnom i javnom prostoru - objašnjavaju.

Umbriano, kao i druga betonska rješenja prikladna su za sve vanjske površine - vozne ili pješačke. Beton je otporan i izdržljiv, a može se oplemeniti i različitim dodacima. Osim toga, primjena i proizvodnja betonskih opločnika je ekološki prihvatljiva i poželjna. Opločene površine imaju dobru drenažu. To pozitivno utječe na klimu i na zrak jer nema neugodnih isparavanja.

Pitamo ekipu iz Semmelrocka u kojim sve bojama i dezenima je dostupan Umbriano.

MAJSTORI

- Proizvod je dostupan u dvije boje: granitno sivoj i granitno antracit boji. Kod granitno sive na svijetlu osnovu nanose se tamna granitna zrna, a kod granitne antracit osnova boje je tamno siva, a zrna granita također antracitna. Tako zapravo imate granitni opločnik ili ploču sa svim prednostima betonskih proizvoda - kažu, a nas zanima ima li i u ovom slučaju problema s pronalaskom majstora koji će postaviti oblogu?

- Kako sad stvari stoje, nema. U Hrvatskoj doista ima jako dobrih izvođača koji mogu bez problema ugraditi Umbriano proizvode, većina izvođača naši su dobri partneri s kojima oblikujemo ljepšu Hrvatsku - zaključili su naši sugovornici.

Više na: semmelrock.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:56