NORVEŠKA

Kuća pod staklenom kupolom

Zamislite buđenje s ovakvim pogledom na svijet?

Život u Arktičkom krugu sve je samo ne lagan i bezbrižan. Rijetki bi bili dovoljno hrabri upustiti se u avanturu života u polarnoj divljini, no i takvi postoje! Štoviše, radi se o šesteročlanoj obitelji Hjertefølger koja je svoj dom sagradila na otoku Sandhornøya u sjevernoj Norveškoj.

Svoj zeleni i održivi dom sagradili su u obliku trokatnice sagrađene od slame, zemlje i vode smještene pod jednoslojnu geodezijsku kupolu koja ih štiti od izazovnih klimatskih uvjeta i jakih arktičkih vjetrova. Štoviše, u sklopu ove strukture obitelj Hjertefølger uspješno uzgaja i vlastitu hranu!


Pod okriljem kupole koja djeluje kao staklenik uzgajaju jabuke, višnje, šljive, rajčice, tikve i brojno drugo voće i povrće koje zalijevaju prikupljenom, već iskorištenom vodom.

Imajući na umu da se gotovo sva voda koju iskoriste u kućanstvu ponovno upotrebljava za zalijevanje sadnica koje su im glavni izvor hrane, eliminirali su kemikalije iz svoga doma pa tako za čišćenje i pranje upotrebljavaju biorazgradive i čiste proizvode.

U kući se nalazi pet spavaćih soba, dvije kupaonice, dnevni boravak, kuhinja, blagovaonica te čak i garaža - sve što jednoj šesteročlanoj obitelji može zatrebati. Unutrašnjost je cijela u drvetu što dodatno ističe prirodnost cijele građevine i stvara toplu atmosferu.


Energiju koju obitelj koristi za život stvaraju solarne ploče, a dodatnu toplinu u unutrašnjosti dobivaju grijanjem putem peći na drva. Svjež zrak u kupolu dopire kroz zakopane cijevi koje vode sve do obližnje plaže, a kako je temperatura tla konstantna, u kupolu dovode topao zrak zimi, a hladan ljeti.

Osim zaštite od hladnoće i uspješnog uzgoja biljaka, kupola im nudi još jednu pogodnost - pogled na fantastičnu prirodu koja ih okružuje, uključujući i izvanrednu polarnu svjetlost vidljivu noću pa je tako boravak na terasama koje se nalaze oko kuće pravi užitak. Impresivan pothvat, zar ne?

Izvor: Inhabitat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:04