NA KORČULI

Kuće za odmor iz kojih nećete htjeti ni do plaže

    AUTOR:
    • Korana Sutlić

  • OBJAVLJENO:
  • 05.08.2018. u 11:42

Novo vrhunsko djelo nagrađivanog studija SODAarhitekti nalazi se u uvali Tri žala, dvije kuće Tinel.

I prije nego što su nedavno izvedene do kraja, kuće Tinel na Korčuli, arhitektonskog studija SODAarhitekti, ovjenčane su nagradama u kategoriji projekata obiteljskih kuća.

I jedna i druga kuća prostire se na 240 kvadrata. Pročelje je izvedeno akrilnom žbukom na koju su pritiskanjem ugrađeni sitni kamenčići.

 

Projekt je primjerice dobio 2. nagradu Leonardo Award 2015. na bijenalu mladih arhitekata u Minsku te je bio finalist užeg izbora S.ARCH Conceptual Design Award 2016. Tada su se natjecale atraktivne 3D simulacije projekta, međutim realizacija i fotografije objekata ih uveliko nadmašuju.

BETONSKI STROPOVI

Dvije kuće Tinel nalaze se u uvali Tri žala te imaju vlastiti pristup do plaže dug oko 100 metara. Svaka je kuća veličine 240 četvornih metara. Dnevni prostori – kuhinja, blagovaonica i boravak smješteni su na najvišu etažu svakog objekta. Oni uz pripadajuću terasu, krovnu palubu s bazenom i vanjski prostor za roštiljanje tvore funkcionalnu cjelinu i imaju najbolji pogled. Ispod njih se nalaze tri spavaće sobe s kupaonicama, a u najdonjoj etaži je velika garaža za automobil i čamac te teretana i servisni prostori. Svaka kuća ima vlastiti bazen s “infinity” preljevom veličine oko 4,5 x 5,5 metara.

 

- Pročelje je izvedeno akrilnom žbukom na koju smo prskanjem ugradili sitne kamenčiće, za oblogu zidova okoliša korišten je kamen, sve terase su obložene sibirskim arišem, a pristupni putovi i stube su u keramici - opisuje Vedran Jukić, autor projekta s kojim je autorski surađivala Maša Medoš uz suradnike Juru Čudinu i Mihaelu Golužu. U interijeru su projektirali sve fiksne elemente prostora kao što su obloge, ormari i slično. Stropovi u dnevnim prostorima su oblikovani u vidljivom betonu, a zidne obloge i namještaj su u drvetu. Na podovima su keramičke pločice...

Kuće Tinel sagrađene su na strmoj i uskoj parceli relativno male površine i sjeverne padine što je uvjetovalo projektantska rješenja. Arhitekti su nastojali sve maksimalno uklopiti u krajolik. - Zatekli smo strmu parcelu dimenzija 25x25 metara koju smo uzdužno podijelili po pola kako bi dobili dvije parcele od oko 300 četvornih metara, široke svega 12,5 metara. Parcele su relativno nepovoljnih karakteristika - uske, dugačke, malene, velikog nagiba, orijentirane prema sjeveru. Naša želja je bila te nedostatke pretvoriti u prednost i podići vrijednost samih parcela - kaže arhitekt Vedran Jukić.

Kako bi se kuće što bolje integrirale u teren, imaju niz žardinjera i drugih zona sadnje s mediteranskom vegetacijom.

 

 

Parcele su po vertikali razdijelili u glavne nivoe koji su visoki koliko i svaka etaža, tako da sve prostorije kuća imaju vlastite terase. Pristup u garaže se nalazi na nivou prometnice, pa je radi velike strmine iskop za građevine bio visok 10 metara, odnosno 2/3 njihovog volumena je ukopano. To je rezultiralo vrlo ugodnom mikroklimom unutar kuća i ostvarenje A energetskog razreda bez posebnog zadebljavanja toplinske izolacije. Razlog ukopavanja je bio i želja da se relativno veliki volumeni kuća u odnosu na veličinu parcela sakriju u teren. Prilikom projektiranja arhitekti su vodili računa i o primjeni izvornih vrijednosti graditeljske baštine sredine kao što su jednostavnost, funkcionalnost i primjereno ljudsko mjerilo. Znači da kuće nisu izgledom nametljive, prevelike i komplicirane za korištenje. Njihove proporcije i veličina usklađene su s tradicionalnom arhitekturom lokalnog kraja.

 

Dnevni prostori - kuhinja, blagovaonica i boravak smješteni su na najvišu etažu svakog objekta. Oni uz pripadajuću terasu, krovnu palubu s bazenom  i  vanjski prostor za roštiljanje imaju najbolji pogled.

VANJSKI PROSTORI

Zgrade su projektirane na suvremen način kako bi se ostvarile nove vrijednosti sukladno današnjem načinu života i novom korištenju prostora. - Pod novim korištenjem prostora u odnosu na tradicionalnu arhitekturu podrazumijeva se tipološka razlika iz isključivo stambene zgrade u kuću za odmor. Korisnici su specifični gosti koji na odmoru traže viši standard boravka, mir, pogled, omogućen kvalitetan boravak na vanjskim prostorima i sve ono ostalo što možda nemaju u svojim domovima. Težište je prilikom projektiranja stavljeno na pozitivan doživljaj kao najveću vrijednost koju će potom korisnik odnijeti sa sobom - objašnjava Vedran Jukić.

Doista, spektakularne vizure iz ove kuće priča su za sebe, a kad je to još uklopljenu u odličnu arhitekturu “guštima” nema kraja. Kuće su bogate raznovrsnim vanjskim prostorima što im omogućuje različite načine korištenja tijekom dnevnog, ali i godišnjeg ciklusa. Imaju vrhunski ostvarene prostorne odnose unutarnjeg i vanjskog prostora. Ravni krovovi omogućuju, pak, maksimalno korištenje vanjskog prostora i boravak na otvorenom, što je, kako kaže Vedran Jukić, karakteristika tradicionalne mediteranske arhitekture.

- Čitava parcela je promišljana kao cjelovita građevina koja se sastoji od vanjskih i unutarnjih prostora različitih karaktera - dodaje arhitekt Jukić.

Pogodna lokalna klima omogućuje izrazito bujan rast mediteranskog bilja, pa je i krajobrazno uređenje bilo vrlo bitan faktor. Vanjski rubovi građevine oblikovani su žardinjerama s mediteranskim biljem.

- Želja je bila kuće što bolje integrirati u teren, pa smo projektirali niz žardinjera i drugih zona sadnje u koje smo na kraju zasadili autohtonu mediteransku vegetaciju koja sjajno uspijeva u ovim krajevima, poput albicije, kadulje, masline, ružmarina, lavande, lovora, pitospore i drugih - govori Vedran Jukić.

TIME LAPSE

U studiju SODAarhitekti su vrlo zadovoljni što su se kuće u potpunosti izvele prema projektu i detaljima koje su projektirali. Razlog tome je odlična suradnja s investitorom Radman grupom d.o.o. Tijekom realizacije projekta snimljen je i atraktivan time lapse gradilišta na kojem se vidi sve od prvog do zadnjeg koraka gradnje.

- Od temelja do realizacije trebalo je oko osam mjeseci. Kameru smo na gradilište postavili na samom početku kako bismo svakodnevno mogli pratiti građenje. S obzirom na to da se nalazimo u Zagrebu, česti odlasci na gradilište nažalost nisu bili mogući, kako je to slučaj kod gradnji koje nam se nalaze u našoj blizini - zaključuje Vedran Jukić.

Foto: Marko Mihaljević i Davor Radman (dron)

Izdvajamo

Iz drugih medija