TRŽIŠTE NEKRETNINA U HRVATSKOJ

NAJTRAŽENIJE NEKRETNINE U HRVATSKOJ Evo što Nijemci, Talijani, Austrijanci, Mađari i Britance najviše traže u Hrvatskoj!

Istraživanje oglasnika Crozilla.com analizira profil potencijalnih kupaca koji diljem naše zemlje razgledavaju kvalitetne nekretnine za prodaju i najam. Kuće za prodaju traže se najviše u Osijeku, a stranci jako vole Liku

Različita područja Hrvatske privlače drugačije tipove kupaca, stoga se i potražnja za nekretninama razlikuje od grada do grada.
Zagreb, Split, Pula, Osijek i Zadar gradovi su u kojima se tijekom travnja na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju. Potencijalni strani kupci u najvećem su broju dolazili iz susjedne BiH, a zatim iz Njemačke i Slovenije. Njih je najviše zanimala ponuda stanova koji se prodaju u Zagrebu, Splitu, Makarskoj, Puli, Poreču i Umagu.


Stanovi za najam najviše su se tražili na području Zagreba, Splita, Zadra, Rijeke i Osijeka, a strani su posjetitelji, u potrazi za njima, u najvećem broju dolazili iz BiH, Slovenije, Njemačke i Srbije te ih je pretežno zanimala ponuda u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Opatiji.

TURISTIČKA SVRHA


Kuće za prodaju su se i tijekom travnja najviše tražile na području Osijeka, a tek nakon njih one u Zagrebu, Zadru, Puli, Poreču i Samoboru. Stranci su, pak, najveći interes pokazali za kuće na moru, i to najviše za onima u Vodicama, Crikvenici, na otoku Viru i u Zadru. Najveći broj potencijalnih stranih kupaca koji su tijekom travnja pretraživali kuće za prodaju dolazio je iz Njemačke i Švicarske, a zatim iz susjednih država poput Slovenije, BiH i Srbije.


Za područje Ličko-senjske županije, osim domaćih, interes pokazuju i posjetitelji iz inozemstva, a nekretnine na tom području u najvećem broju pretražuju oni iz Njemačke, Slovenije i Mađarske. Ivan Bižanović, vlasnik i prokurist agencije Lika nekretnine, rekao je da na području Ličko-senjske županije, na čijem području posluje već 15 godina, vlada jednaka potražnja domaćih i stranih kupaca, a kada je o strancima riječ, najčešće se radi o Mađarima, Slovencima, Nijemcima, Talijanima, Austrijancima i Britancima.


Analiza oglasnika Crozilla.com pokazala je da su potencijalni strani kupci iz Njemačke, Austrije i Švicarske prošle godine najviše upita za Ličko-senjsku županiju poslali za kuće za prodaju, a zatim za stanove i građevinska zemljišta. No, valja računati kako na različitim područjima vlada potražnja za različitim vrstama nekretnina. Bižanović kaže kako su svaki grad i općina specifični te dodaje da se u Gospiću i Otočcu traže manji stanovi, jednosobni i dvosobni, te manje obiteljske kuće, a na području grada Senja traže se veći stanovi i apartmani, pogotovo bliže mora i plaže. Također se traže manje vikend-kuće za odmor, s vlastitim vrtom i parkingom. U Korenici i na Plitvičkim jezerima vlada potražnja za derutnim kućama koje bi se obnovile u turističke svrhe za iznajmljivanje apartmana.


Navodi i kako su Plitvice trenutačno najveće gradilište u županiji gdje se gradi sve - od hotela do apartmanskih zgrada i kuća za odmor. Najslabija potražnja za nekretninama na području Ličko-senjske županije, prema Bižanovićevim riječima, vlada u Srbu i Donjem Lapcu gdje, kako kaže, posljednjih godina interes gotovo uopće ne postoji pa su tamo i cijene niže nego u ostatku županije, a stanove i apartmane moguće je pronaći po cijenama već od 200 do 600 eura po kvadratu.


S druge strane, u Novalji je potražnja veća od ponude pa su i tamošnje nekretnine skuplje nego u ostatku županije. “Novalja je priča za sebe, tamo se prodaje sve i svašta samo s urednom dokumentacijom, od stanova, apartmana i obiteljskih kuća do vikendica i građevinskih zemljišta”, rekao je Ivan Bižanović.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:13