NOVI BROJ ČASOPISA D&D GOLD

Masseria Moroseta u Italiji je najbolje mjesto za druženje na svijetu. Provjerite zašto u novom broju časopisa D&D Gold!

 

Ako bi trebalo u svega nekoliko riječi opisati način života u južnoj talijanskoj regiji Puglia, onda su to svakako tradicija i autentičnost. Prisutni su svugdje i u svemu. Gdje god krenuli u ovom impresivnom dijelu talijanske pete, tradicija vas neće zaobići. A način života u Pugliji postaje i planetarno sve više popularan, te je ovaj dio Italije zadnjih godina postao prava turistička meka, koja privlači sve one željne malo drugačijeg odmora, potpuno u dosluhu s ambijentom i tradicijom. Ta je tradicija na specifičan način uktana i u arhitekturu. A posebno se očituje upravo u masserijama, jednom od najkarakterističnijih građevinskih zdanja u Pugliji. Ima ih posvuda.

Masserije su nekad služile kao seoske, gospodarske kuće u kojima su živjeli zemljoposjednici, njihove obitelji i sluge, jer je ovaj kraj oduvijek bio poznat po agrokulturi, a posebno brojnim maslinicima i vinogradima. Ovaj stil gradnje datira još iz 15. stoljeća kada su tim dijelom Italije vladali Španjolci, no i Grci su u ovom dijelu Italije itekako ostavili traga u arhitekturi. Osim što se ističu po fasadama i unutrašnjosti u bijeloj boji, kompleks masserija nekoć je obuhvaćao i pomoćne objekte namijenjene za uzgoj domaćih životinja, za berbu i preradu usjeva s obližnjih farmi, proizvodnju vina, maslinovog ulja, sira, tjestenine... Tako je i danas, samo što su u današnje vrijeme gotovo sve masserije u Pugliji preuređene u privatne ville za odmor i luksuzne hotele, gdje i sami gosti mogu sudjelovati u proizvodnji vina i maslinovog ulja, a posebno sve to i kušati.


Osim preuređenja nekadašnjih masserija, u Pugliji se često grade i novi, moderni objekti po uzoru i sa svim elementima tradicionalne gradnje. Upravo je tako prije nekoliko godina sagrađena i Masseria Moroseta. Jedna je od najuglednijih modernih masserija, s impresivnim pogledom na povijesni gradić Ostuni koji je svega tri km udaljen i na Jadransko more, okružena s pet hektara vlastitih maslinika. Prostire se na 340 četvornih metara stambenog prostora. Prava moderna enklava za opuštanje u ruralnom okruženju. Njezino uređenje i dizajn potpisuje urednik časopisa Open House i dizajner interijera Andrew Trotter iz Barcelone, kojemu je ovo bio prvi arhitektonski projekt.

Kako sve to izgleda, saznajte samo u luksuznom godišnjem izdanju časopisa D&D Gold koji će na kioscima biti samostalno od četvrtka (28.6.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 22:44