VELIKA KAO 10 NOGOMETNIH IGRALIŠTA

Na Visu pri kraju izgradnja najveće solarne elektrane na Mediteranu

 Saša Kavić
Viška solarna elektrana najveća na Mediteranu. HEP je pokrenuo ciklus izgradnje sunčanih elektrana, u skladu sa smjernicom europske energetsko-klimatske politike. Grade se u Istri, na otocima Cresu i Visu te u zaleđu Dalmacije, a vrijedne su oko 80 milijuna kuna. Na Visu su pri kraju radovi na elektrani velikoj kao deset nogometnih igrališta, piše HRT

Tvrtka „Končar-obnovljivi izvori energije“ na otoku Visu gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj. Nakon osam godina borbe s birokracijom i ubrzanih radova, prvi solari stigli su na otok Vis.

- Trebalo je raditi izmjene županijskog plana, gradskog plana, radi se najveća solarna elektrana snage 3,5 MW. Ovdje moram naglasiti da će biti najveća od svih otoka na Mediteranu jer koliko znam samo Malta ima 1 MW, kazao je Ivo Radica, gradonačelnik Visa te dodao kako solarna elektrana neće nimalo narušiti vizuru otoka.

Saša Kavić

„Solarna elektrana će biti odlična reklama za Vis jer na svim natječajima u svijetu na kojima tvrtka „Končar-obnovljivi izvori energije“ bude sudjelovala vidjet će se i solarna elektrana na Visu, a to puno znači za sam otok, njegov turizam i promidžbu uopće. Postat će prepoznatljiv kao otok nasred Jadrana koji ima vlastiti izvor energije“, izjavio je Ivo Radica.

Na radovima je Končar angažirao otočane, ali i otočanke. Solari će odolijevati udarima vjetra i do 150 kilometara na sat.

- Sad smo na 80 posto gotovosti, montiraju se konstrukcije, uskoro će doći i solarni paneli, idući tjedan je transport Končarevih pretvarača, rekao je Krešimir Gagulić, voditelj gradilišta.

Saša Kavić

Proizvedena energija ide u zajednički HEP-ov sustav. Napajat će se tisuću kućanstava, ali i susjedno Biševo.

- Mi postajemo jedini samo održivi otok u Hrvatskoj, kako je već poznato imamo svoju vodu i kapacitete koji su sasvim dostatni, a sada uz električnu energiju postajemo potpuno održivi, izjavila je Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže.

Radovi su vrijedni oko 25 milijuna kuna, rok trajanja 25 godina. Početak proizvodnje siječanj 2020-te.

Foto: Saša Kavić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 06:49