NEISPRIČANE PRIČE

Najljepša napuštena mjesta na svijetu koja oduzimaju dah

 china.org.cn

Po svijetu ima zaista mnogo predivnih napuštenih mjesta, i neistraženih i neotkrivenih. Činjenica da ih ima mnogo pomalo je zastrašujuća. Svako to mjesto jednom je davno imalo svoje stanovnike, priče i svakodnevicu, a sada stoji napušteno, bez priča i bez ljudi koji bi se o njemu pobrinuli.

Razlozi na napuštanje su raznoliki, lokacije također, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko takvih najljepših mjesta koja bismo i sami voljeli posjetiti jednoga dana.

Craco, Italy - town abandoned after landslide in Basilicata region.
Getty Images/iStockphoto

1. Craco, Italija

Grad na klizištu napušten je prošlog stoljeća zbog svog nepovoljnog položaja. Osim što je posao opasan za život, njegovi stanovnici se više nisu mogli uzdržavati agrokulturalnim djelatnostima.

DJIVA

2. Potopljena crkva Svetog Nikole u Makedoniji

Na jezeru Mavorvo u Makedoniji nalazi se nalopla potopljena crkva Svetog Nikole. Jezero je umjetno, a napravljeno je isključivo kao dio elektrane u ovom malom mjestu koje je tada bilo naseljeno. Međutim, majka priroda je očito sama odlučila kako na ovome mjestu ne želi takve stvari.

inhabitatcom

3. Napušteno ribarsko mjesto u Kini

Malo ribarksko mjesto postalo je jedan od najljepših gradova duhova na svijetu. O njemu smo nedavno pisali, pa detalje možete saznati ovdje.

Getty Images/iStockphoto

4. Hirta, Škotska

Jednom davno, ovaj je otočić bio nastanjen mnoštvom ljudi. Međutim, zbog izrazito nepovoljnog vremena i straha da ostanu bez hrane, stanovnici su iselili 1930-ih godina.

Verlaten huizen in de woestijn bij Kolmanskop (Namibie) waar het woestijnzand naar binnen is gewaaid
Getty Images/iStockphoto

5. Kolmanskop, Namibia

Namibijska pustinja krije mnogo iznenađenja, a grad Kolmanskop je jedno od njih. Grad je ovdje od 1908., godine kada su u njemu pronašli dijamant. Međutim, napušten je već pedeset godina poslije upravo zbog nedostatka dijamanta, čije je traženje bila glavna djelatnost ovoga grada.

Julien Chaudet

6. Dvorac Kilchurn, Škotska

Dvorac je sagrađen sredinom 15. stoljeća, a napušten je tri stoljeća poslije. Do danas se nije obnavljao ali je postao jedan od najfotografiranijih dvoraca u Škotskoj.

Travel Cambodia concept background - ancient ruins with door and tree roots, Ta Prohm temple, Angkor, Cambodia
Getty Images/iStockphoto

7. Hram Ta Prohm u Kambodži

Ovaj je hram napušten još od 17. stoljeća nakon prestanka vladavine tadašnjeg carstva. Hram se u potpunosti stopio sa šumom u kojoj se nalazi.

baldeaglebluff

8. Posljednja kuća na otoku Holland u Americi

U ovom trenutku kuća više ne postoji. Ali je još 2010. bila posljednja nepotopljena kuća na ovom američkom otočiću.

china.org.cn

9. Podvodni grad Shicheng u Kini

Kao da je zarobljen u vremenu, ovaj podvodni grad star je više od 1300 godina. Međutim, pod vodom je tek 50 godina, a potopljen je tijekom izgradnje hidroelektrane na rijeci Xinan. To što je potopljen zapravo ga štiti od vjetra i kiše, tako da će ove ruševine još dugo ostati u dobrom stanju.

Brian Sansivero

10. Dvorac Miranda u Belgiji

Za kraj vam predstavljamo jedno mjesto kao iz bajke koje izgleda kao da zaista oživi noću. Dvorac Miranda sagrađen je 1866., imao je mnogo uloga tijekom povijesti ali zbog velikih troškova održavanja od devedestih godina ostao je napušten.

Bruce Hood

11. Plutajuća šuma u australskom Sydneyju

Ovo je više od sto godina star trup velikog parnog broda koji se ovdje zauvijek usidrio nakon Drugog svjetskog rata. Sada je predivan spomenik prirode, plutajuća šuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2024 00:00