Renovacija

Najveselija lođa Labina

Puž muž vadi roge van...

Lođu smo počeli uređivati prije dvije i pol godine nakon što smo kupili stan. Od tada smo ju postepeno nadopunjavali nekim sitnicama. Svake godine ponešto. Zatečeno stanje lođe i nije bilo baš obećavajuće. Stare pločice su počele ispadati, a ograda je bila porozna. Promjena je bila nužna, a prve akcije u tom cilju obuhvaćale su mijenjanje pločica te farbanje ograde i zidova u bijelu boju – prisjeća se Monika Kiršić iz Labina koja je preko naše Facebook stranice poslala fotografi je svoje lođe koja se nama, pak, tako jako svidjela da smo Moniku ispitali baš sve o njezinoj veseloj i šarenoj kućnoj oazi na svježem zraku koja broji svega šest kvadratnih metara.

Čitateljica Monika nam je na Facebook poslala sliku svoje lođe i odmah smo sjeli u auto i zaputili se kod nje.

Suprug je, odmah pri kupnji stana, imao ideju da stavimo umjetnu travu na lođu, a ja sam mu se više od dvije godine smijala i zezala ga da on zapravo želi sebi izraditi mini golf teren. Ali eto, bio je jako uporan, pa me prije par mjeseci uspio nekako nagovoriti pa sam se krenula raspitivati o kupnji trave za balkon. No, kada smo shvatili da će to nama biti jako teško održavati i da kvalitetna trava dođe cca 500 kuna po m2, odustali smo. Bojali smo se da će se za par mjeseci osušiti. I tako smo razmišljajući došli na ideju da ako ne možemo imati travu, onda barem možemo nacrtati travu na zidove i još dodatno nacrtati sunce. Sasvim slučajno, čuli smo za jednog dragog dečka Patricia Frankovića koji prekrasno crta, pa smo ga pozvali da i nama nešto nacrta.

Za cijelo je uređenje potrošila svega 2500 kuna

Krenuo je planski raditi sliku trave i sunca, ali kako ima prebujnu maštu odjednom nam je predložio da nacrta još nekoliko životinja kako bi sve bilo puno zanimljivije i sadržajnije. Skice su mu bile prekrasne, pa nismo imali druge nego složiti se. Crtež po crtež i stvorena je prava atmosfera prirode – priča Monika. Osim preslatkih crteža, vjerojatno najveseliju lođu u Labinu čini i stol kupljen u Brico Storeu koji je originalno bio tamnosmeđe boje, boje tikovine, ali ga je vlasnica sama pobrusila i pofarbala u bijelu boju. Tako joj se više sviđao.

Zidovi su u potpunosti oživjeli duhovitim ilustracijama Patricia Frankovića

Limene stolice je kupila u Semeraru u Rijeci. Jednu zelenu, jednu ljubičastu. Zelenu je ostavila u original boji, a ljubičastu je prefarbala u narančasto. Isto joj se to više sviđalo. No, ni tu nije stala. Jednu ljubičastu stolicu Monika je oblijepila svim i svačim i prelakirala bezbojnim lakom. Veliki dio lođe zauzima i raskošna ljuljačka. – Za ljuljačku sam se odlučila čim sam ju vidjela u knjizi Mirjane Mikulec za uređenje balkona i terasa. Nije bilo dileme, to je moja ljuljačka i gotovo. Supruga sam samo pitala da li postoji tipla s kukom koja može držati tu ljuljačku i najmanje 100 kg i, nakon što mi je odgovorio da postoji, ljuljačka je odmah naručena. Oboje smo bili presretni kada je stigla – kaže Monika koja je za uređenje svoje lođe potrošila, pazite sad – samo 2500 kn. – Ali više od svega potrošeno je vremena, truda i ljubavi za njeno uređenje. No sve nas je to uređenje jako jako veselilo. Mislim da se to i vidi – zaključuje Monika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:35