Šarmantna i pitoreskna mjesta

NE PRIVLAČE VAS MILIJUNSKI GRADOVI? Ovo je 11 malih čarobnih mjesta koje vrijedi posjetiti!

Ne privlače vas milijunski gradovi poput Londona, New Yorka ili Pariza i dosta vam je gradske vreve? Europa je prepuna poviješću i šarmom bogatih malih mjesta u kojima se živi bez stresa. Neovisno o tome tražite li novo mjesto za život ili samo želite svoj odmor provesti na lijepome mjestu daleko od gužve, razmotrite ovih deset pitoresknih europskih i jedno azijsko selo, koja još odolijevaju vrtoglavoj modernizaciji i užurbanosti!

Shirakawa-gō, Japan

Shirakawa-gō selo je u srcu Japana koje se nalazi u blizini vrha planine Haku u gorju Ryōhaku. Iako potječe još iz 11. stoljeća, selo je u svojem trenutnom obliku sagrađeno u 19. stoljeću. Trenutno ima gotovo 2000 stanovnika, a pod zaštitom je UNESCO-a kao izvrsno očuvan primjer tradicionalne japanske gradnje.

Tallin, Estonija

U središtu Tallina, glavnog grada Estonije, nalazi se zidinama ograđen Stari grad (Vanalinn) koji je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u Europi. Među brojnim šarmantnim značajkama ovog mjesta nalazi se i Gradska vijećnica iz 13. stoljeća s tornjem visokim više od 60 metara.

Bardejov, Slovačka

Jedno od najstarijih naselja u Slovačkoj selo je Bardejov koje se nalazi na popisu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Arhitektura u mjestu potječe iz 13., 14. i 15. stoljeća, što je arheolozima omogućilo da donesu zaključke o načinima na koje su europski narodi planirali i organizirali svoje prostore.

Alberobello, Italija

Još jedna od lokacija s popisa svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a pitoreskno je selo Alberobello u južnoj Italiji, sagrađeno u 16. stoljeću. Upečatljiva arhitektonska značajka koja ovo selo čini jedinstvenim mjestom poseban je način gradnje kuća koje se nazivaju trulli te su u cijelosti sagrađene bez uporabe vezivnih materijala, a obilježavaju ih dojmljivi stožasti krovovi.

Júzcar, Španjolska

Sat vremena vožnje od Sredozemnog mora prema sjeveru nalazi se selo Júzcar u Španjolskoj. To malo andaluzijsko selo u plavo je obojila skupina od 20 slikara 2011. godine u suradnji s tvrtkom Sony u svrhu promidžbe filma "Štrumfovi". Nakon što je premijera filma prošla, Sony je stanovnicima ponudio da vrati pročelja na staro i oboji ih natrag u bijelo, no stanovnici su, na iznenađenje Sonyjevih predstavnika, ponudu odbili. To se pokazalo kao izvrsna odluka jer je selo zahvaljujući svojem jedinstvenom izgledu postalo prava turistička atrakcija.

Èze, Francuska

Šarmantno selo Èze na vrhu je litice s koje puca pogled na Azurnu obalu. Utemeljeno je čak 2000 godina prije Krista, a postalo je zanimljivo turističko odredište zbog svog srednjovjekovnog izgleda i neopisivog pogleda na more koje okružuje liticu. Dojmljiv botanički vrt prepun egzotičnog bilja još je jedna atrakcija koju vrijedi vidjeti. U selu trenutno živi oko 3000 ljudi.

Oia, Grčka

Na grčkom otoku Santorini u Egejskom moru smještena je Oia, jedno od najljepših otočkih sela. Prvi put naseljeno početkom 13. stoljeća, danas ima oko 1500 stanovnika. S pogledom na more i grčke vinograde te tipičnim bijelim građevinama s azurno plavim krovovima, oličenje je mediteranske estetike.

Hallstatt, Austrija

Mjesto Hallstatt nalazi se u brdovitoj austrijskoj regiji Salzkammergut, i to na jugozapadnoj obali Halštatskog jezera. Najpoznatije je po najstarijem rudniku soli na svijetu, koji je danas muzej i privlači brojne turiste. Mjesto je prepuno predivnih alpskih građevina iz 16. stoljeća raspoređenih uz samu obalu bajkovitog jezera i s okolnim krajolikom pod zaštitom je UNESCO-a.

Vlkolínec, Slovačka

Utemeljeno u 14. stoljeću, slikovito selo Vlkolínec u središnjoj Slovačkoj gotovo je cijelo sagrađeno od drva. Drvene kućice obojene su žarkim bojama, što ovo selo čini još privlačnijim turistima. UNESCO je 1997. stavio Vlkolínec na popis svjetske baštine kao primjer slovačke narodne arhitekture.

Bibury, Engleska

Šezdesetak kilometara od Bristolskog kanala, popularnost Biburyja može se pripisati kućicama od kamena sagrađenim u 17. stoljeću koje pričaju priču o nekim drugim vremenima. Bibury krasi unutrašnjost putovnica građana Velike Britanije, a zbog njegova upečatljivog uzorka često ga se proglašava najljepšim selom u Engleskoj. Njegove ulice mogli ste vidjeti i u brojnim filmovima poput romantične komedije "Dnevnik Bridget Jones" i njezinih nastavaka.

Reine, Norveška

Na sjeveru Norveške malo je ribarsko selo Reine. Utemeljeno 1743. godine, Reine je udaljen oko 100 kilometara od Arktičkog kruga. Trenutno u njemu živi nešto više od 300 stanovnika, no zimi se taj broj znatno poveća jer ga posjećuju brojni turisti kako bi vidjeli polarnu svjetlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:30