ARHITEKTURA

Olimpijski bazen u Vukovaru na popularnom Designboomu

Ivan Dorotić

 

Olimpijski bazen u Vukovaru, koji je svečano otvorenom krajem veljače 2017. godine, ovih je dana privukao pažnju i popularnog portala Designboom.

Ivan Dorotić
 

Ova arhitektonski upečatljiva građevina, djelo je riječkog arhitekta Idisa Turata i smještena je na mjestu starog, u ratu porušenog otvorenog plivališta, a projekt se od 2004. godine polako razvijao, mijenjao, gradio, rušio, dorađivao, završavao, testirao te prije dvije godine i otvorio.

Ivan Dorotić

Ivan Dorotić
 

Plivalište se sastoji od otvorenog dijela s dva bazena, jedan za obuku neplivača i jedan za rekreaciju, i zatvorenog bazena s gledalištem od 750 mjesta, čime je Vukovar postao jedan od malobrojnih gradova u Hrvatskoj koji imaju natkriveni olimpijski bazen. U sklopu bazena nalazi se i fitness dvorana sa saunom i svlačionicama, restoran, klupski prostor za plivački i vaterpolo kub, dućan sportske i ribičke opreme, te dio za građane, dok su na parceli predviđeni i sportski tereni i dječja igrališta. Objekt ima kompaktni izgled, te se poput plašta otvara na pojedinim mjestima, propuštajući svjetlost unutar građevine.

Ivan Dorotić

Ivan Dorotić

Ivan Dorotić
 

Nekadašnje vukovarsko plivalište građeno je 60-ih godina 20. stoljeća, a tada ga je svečano otvorio naš proslavljeni plivački maratonac Veljko Rogošić. Naselje nastalo uz nekadašnju tvornicu Bata, a kasnije tvornicu Borovo, imalo je za današnje, ali i za ondašnje prilike nezamisliv standard urbanih sadržaja, građenih prvenstveno za radnike tvornice, ali namijenjenih svim građanima. Bazen je tako bio dio standardne infrastrukture koja se gradila u svim satelitskim naseljima tvornice Bata i bio je omiljeno okupljalište generacija stanovnika Borova Naselja. Imao je natkrivenu balonsku kupolu i zimi je bio grijan, no u ratu je kompletno devastiran, baš kao i susjedna sportska dvorana.

Ivan Dorotić
 

Izgradnja bazenskog kompleksa iznosila je 62 milijuna kuna i u cijelosti je financirana iz već spomenutog Fonda za razvoj grada Vukovara, a kompleksom upravlja javna ustanova Sportski objekti Vukovar.

Foto: Ivan Dorotić

Izdvajamo

Iz drugih medija