Hrvatska budućnost!

PAMETNI SOLARNI PROIZVODI POSTAVLJENI U BROJNIM HRVATSKIM GRADOVIMA Pune mobitele na klupi ili autobusnoj postaji besplatno!

Iskorak prema budućnosti: punjenje mobitela na klupi, autobusnoj postaji...

Inovativne sustave domaćeg brenda Energomobil iz Zagreba, koji koriste obnovljivu Sunčevu energiju, građani mogu koristiti diljem Hrvatske

Sunce kao izvor energije ima niz prednosti. Solarna je energija neposredan i najveći izvor energije na Zemlji. Dostupna je gotovo u neograničenoj mjeri, ne proizvodi štetne ugljične emisije i besplatna je!

Međutim, projekti obnovljivih izvora energije još se ne primijenjuju u mjeri u kojoj je to potrebno kako bi se spriječile ozbiljne posljedice globalnog zatopljenja. Ipak, za pozitivnim primjerima ne treba daleko tragati.

PANELI

Naime, na našem su tržištu cjenovno sve pristupačniji te sve više zastupljeniji solarni paneli koji, pojednostavljeno rečeno, koriste Sunčevu energiju, te uz pomoć dodatne opreme poput pretvarača, baterija i slično proizvode struju za kućanstva ili, pak, za daljnju distribuciju. No, osim sve prisutnijih solarnih kolektora, na tržištu se sve više nude i inovativni, pametni solarni sustavi. U tom segmentu prednjači tvrtka Hvaljen budi iz Zagreba, koja je razvila brend pametnih solarnih proizvoda Energomobil te ih u suradnji s nekoliko lokalnih i regionalnih samouprava postavlja u hrvatske gradove. Njihovo je korištenje tako na raspolaganju građanima.

SOLARNO STABLO

Primjerice, pametne solarne klupe i solarne autobusne postaje postavljene su u Slanom i Velikoj Gorici, a solarna biciklistička odmorišta kod Spomen-parka Rudolfa Perešina u Gornjoj Bistri. A kako funkcioniraju? Solarna autobusna postaja, recimo, čelične je konstrukcije unutar koje je elektrooprema, umjesto limom, pokrivena je solarnim panelima te je energetski neovisna s obzirom na to da ima vlastitu LED rasvjetu i može puniti čak 16 uređaja i do čak sedam dana u zimskim periodu, kada je sunca manje.

Nadalje, tu su i pametni solarni proizvodi u Kampu Glavotok na otoku Krku, u gradskom parku Humagum na Novoj obali u Umagu, Kumrovcu, Mariji Bitstrici... a ovih se dana u Šibeniku postavlja i prvo solarno stablo, na kojem će građani moći puniti mobitele, laptope i ostale gadgete. Također, u pametne solarne proizvode ubrajaju se i solarni billboardi, solarne oglasne ploče, solarna LED rasvjeta...

- Osluškujući potrebe tržišta, došli smo na ideju razvoja ovih proizvoda. Obnovljivi izvori energije naša su budućnost i logično je da ih pokušamo implementirati u svaki segment života kako bismo si olakšali svakodnevicu, ali i ujedno osvijestili ljude o obnovljivim izvorima energije. Gradovi i općine nam sami dolaze jer su prepoznali kvalitetu i potencijal ovih naših proizvoda - kaže Marija Mrvelj, direktorica tvrtke.

INOZEMSTVO

Dodaju kako ubrzo kreće serijska proizvodnja pojedinih proizvoda, čije će cijene biti vrlo pristupačne, tako da će si ih moći priuštiti svaki grad i općina.

- Pametni solarni proizvodi na sebi imaju solarne panele pomoću kojih, koristeći Sunčevu energiju, imaju LED rasvjetu te putem USB i bežičnih punjača omogućavaju punjenje mobitela, laptopa i sličnih proizvoda... Dakle, osim što olakšavaju svakodnevicu - primjerice, pune se mobiteli dok se čeka autobus ili sjedimo u parkiću ili se, pak, pali svjetlo na autobusnoj postaji na lokaciji gdje nema struje - ujedno se i budi svijest o obnovljivim izvorima energije te se tako pokazuje ljudima konkretna primjena solarnih panela - kaže i dodaje kako upiti za njihove proizvode stižu iz cijelog svijeta, a s nekima je gradovima dogovorena suradnja. Tako bi se solarne klupe i autobusne postaje uskoro mogle postaviti u Ontariju, Abu Dhabiju i Dubaiju.

Foto: Željko Puhovski/Hanza Media, Ranko Šuvar/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:31