korona projekt

Park socijalna distanca osmišljen u Austriji: Dizajniran poput labirinta idealan za ovo doba

U vrijeme kad su drugi parkovi u gradu zatvoreni, park nazvan Parc de la Distance bi uvijek mogao biti otvoren

Voditelj austrijskog arhitektonskog studija Precht osmislio je park idealan za ovo doba, kada zbog Covida-19 moramo održavati socijalnu distancu. Njegov park, prigodno nazvan Parc de la Distance, dizajniran je poput svojevrsnog labirinta, pa ljudima koji žive u gradovima i jedini kontakt s prirodom im je odlazak u park, omogućava da budu vani. I to ne bilo kako vani - okruženi zelenilom, šećući u miru, bez pretjerane blizine drugih, slušajući šum fontane u blizini...

Njegova ideja je ova: svojevrsne zidove tog parka, koji pomalo podsjeća na labirint, predstavljalo bi 90 centimetara visoko grmlje, koje bi osiguralo nužno potrebnu distancu. Kroz park bi vodile staze od šljunka crvenog granita, koje bi bile oko 600 metara dugačke i pružale bi se pred posjetiteljem od ulaza u park do centra, gdje se nalaze fontane, a potom drugim smjerom nazad. Na ulazu i izlazu svake rute, kojih bi bilo više, nalazio bi se znak koji bi jasno davao do znanja je li staza zauzeta, tako da nema mogućnosti da se nekoga susretne na stazi.

Precht je medijima rekao da ga je na osmišljavanje izgleda parka inspirirao dizajn baroknih vrtova u Francuskoj, ali i japanski zen vrtovi. Njegov park nije samo utopijska ideja, jer je njegov autor predložio da se vrt napravi na jednoj livadi u Beču. U vrijeme kad su neki drugi parkovi u gradu zatvoreni, njegov bi uvijek mogao biti otvoren i kao takav je dobrodošao.

Premda ga je smislio u vrijeme Covida-19, autor smatra da bi park koji omogućuje socijalnu distancu bio odličan za stanovnike gradova i nakon što pandemija prođe. Uvjeren je da ćemo svi, nakon što ovo prođe, više cijeniti vanjske prostore, koje smo tako dugo uzimali zdravo za gotovo. No, uvjeren je da će nam iz vremena pandemije ostati još jedna navika koje ćemo se teško riješiti - potreba da se fizički distanciramo od ljudi koji prolaze.

Drugi zanimljivi projekte studija mogu se vidjeti na: www.precht.at, Instagram @chrisprecht, @studioprecht

www.precht.at

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:42