ODRŽIVI PROJEKTI

Plutajući park napravljen od otpada iz rijeke

 

Ideja ovog parka je jednostavno genijalna. Na prvu, ova zelena plutajuća oaza za opuštanje definitivno privlači sve generacije koje u nekom trenutku dana trebaju svoje savršeno mirno mjesto za odmor. Koje je mjesto bolje od skrovite prirode usred užurbanog grada?

Mnoštvo otpada iz rijeka svakodnevno ulazi u more i zagađuje ga. Nizozemci su ovom problemu priskočili u pomoć tako što su osmislili i izradili Reciklirani Park. Meuse je rijeka koja izvire u Francuskoj, prolazi kroz Belgiju, a u Nizozemskoj se ulijeva u Sjeverno more, i to zajedno sa svim otpadom koje pokupi tim putem. Rotterdam je stoga, zajedno s partnerima i raznim inicijativama, uložio u sakupljanje plastičnog otpada iz rijeke i recikliranje u nove funkcionalne plutajuće objekte.

U rijeci se trenutno nalaze mreže koje hvataju sav otpad koji se reciklira u nove plutajuće platforme.

Ove plutajuće platforme djeluju kao zasebni mali vrtovi u kojima su zasađene biljke. Međutim, to što vidimo nije sve. Dno ovih platformi napravljeno je tako da se morske biljke također mogu uhvatiti za dno i tamo rasti, a u isto vrijeme stvoriti prostor za morske životinje koje tamo zatim mogu čuvati jajašca koja izlegu.

Širenjem ovog parka grad će dobivati sve više zelenila, a građani će imati svoju omiljenu zelenu oazu u koju će se moći doći odmoriti od gradske gužve. Ovo je definitivno koncept koji bi odlično funkcionirao u mnogim gradovima koji se nalaze na rijekama.

Izvor: recycledpark.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:42