umjetnost ulice

Poezija i magija grafita na ulicama São Paula

Na sjeveru São Paula favela Vila Brâsilandia doživjela je novu transformaciju pod vodstvom španjolskog umjetničkog i dizajnerskog kolektiva Boa Mistura. Kao dio projekta "Luz Nas Vielas", od 2012. godine u ovoj se četvrti provode aktivnosti kako bi se dodatno povezalo stanovništvo i ojačalo samo susjedstvo, i to pomoću strateški raspoređenih umjetničkih djela na otvorenom.


Vijugave uličice ove četvrti u suradnji s njihovim stanovnicima pripadnici kolektiva Boa Mistura "odijevaju" u žarke boje sa skrivenom porukom za prolaznike. Kada se pojedine uličice promatra iz određene udaljenosti i posebnog kuta, naizgled nepravilni uzorci pretvaraju se u riječi kao što su ljepota, snaga, ponos i ljubav, koje opisuju svakodnevni život stanovnika.





Nakon nekoliko izvrsnih intervencija u prostoru favele kolektiv Boa Mistura ponovno se vratio u São Paulo kako bi tom urbanom krajoliku dodao dvije nove riječi - poezija i magija. Riječ "magica" ispisana je na zelenoj podlozi, a "poesia", koja opisuje intenzivan odnos stanovnika favela, smještena je na ljubičaste zidove ulice.





Bojanjem zgrada u uskim i nepravilnim uličicama favela dobiva se pojednostavljeni izgled kompleksnog prostora koji je nastao spontanim urbanim rastom grada. Zajednički postupak bojanja ulice pretvara njezine stanovnike u umjetnike i obrnuto, okupljajući pritom cijelu zajednicu u projekt uljepšavanja susjedstva. Cilj cijelog projekta je okrenuti leđa negativnoj slici koju favele imaju u medijima jer je život u njima puno više od nasilja prikazanog na televiziji.

Ranije faze projekta s ukrašenim uličicama pogledajte u nastavku









Izvor: DesignBoom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:00