GRADI SE U PARIZU

Pogledajte kako će izgledati najveća urbana farma na svijetu

Instagram/valodeetpistre

Najveća urbana farma nalazi se na neočekivanom mjestu od 14 tisuća kvadrata, točnije na samom krovu sajma gdje će se uzgajati preko 30 različitih vrsta voća i povrća

Sve veća potreba za ekološkom osviještenosti, 'zelenijim' načinom života i nastojanjem za brigom o okolišu, u posljednje je vrijeme rezultirala inovativnim i nadasve zanimljivim projekatima u svijetu. Jedan takav uskoro završava s izgradnjom, i to u Parizu.

Uoči Paris Expo Porte de Versailles, sajma koji svake godine posjeti sve veći broj posjetitelja i izlagača, najavljeno je predstavljanje dosad najveće urbane farme na svijetu. Ona zauzima nevjerojatnih 14 tisuća kvadrata, a nalazi se na samom krovu paviljona. Cijeli projekt trebao bi završiti uskoro, a iduće godine na farmi će se već moći uzgajati voće i povrće za lokalne stanovnike i restorane u tome dijelu grada.

 

Foto: Instagram/valodeetpistre

Foto: Paris Expo

Djelo je ovo poznatog arhitekta Jean Nouvela, a za osmišljavanje cijelog urbanog projekta zaslužne su dvije tvrtke - Agripolis i Cultures en Ville. Farma se nalazi na rubnim dijelovima pariške obilaznice, a prvenstveno će služiti kao primjer globalnog modela odgovorne proizvodnje.

 

Ono što je ujedno i najzanimljivije u cijeloj priči jest činjenica da će lokalno stanovništvo moći iznajmiti određene dijelove farme te tako uživati u uzgoju vlastitog voća i povrća.

Izdvajamo

Iz drugih medija