GRADI SE U PARIZU

Pogledajte kako će izgledati najveća urbana farma na svijetu

Najveća urbana farma nalazi se na neočekivanom mjestu od 14 tisuća kvadrata, točnije na samom krovu sajma gdje će se uzgajati preko 30 različitih vrsta voća i povrća

Sve veća potreba za ekološkom osviještenosti, 'zelenijim' načinom života i nastojanjem za brigom o okolišu, u posljednje je vrijeme rezultirala inovativnim i nadasve zanimljivim projekatima u svijetu. Jedan takav uskoro završava s izgradnjom, i to u Parizu.

Uoči Paris Expo Porte de Versailles, sajma koji svake godine posjeti sve veći broj posjetitelja i izlagača, najavljeno je predstavljanje dosad najveće urbane farme na svijetu. Ona zauzima nevjerojatnih 14 tisuća kvadrata, a nalazi se na samom krovu paviljona. Cijeli projekt trebao bi završiti uskoro, a iduće godine na farmi će se već moći uzgajati voće i povrće za lokalne stanovnike i restorane u tome dijelu grada.

Foto: Instagram/valodeetpistre

Foto: Paris Expo

Djelo je ovo poznatog arhitekta Jean Nouvela, a za osmišljavanje cijelog urbanog projekta zaslužne su dvije tvrtke - Agripolis i Cultures en Ville. Farma se nalazi na rubnim dijelovima pariške obilaznice, a prvenstveno će služiti kao primjer globalnog modela odgovorne proizvodnje.

Ono što je ujedno i najzanimljivije u cijeloj priči jest činjenica da će lokalno stanovništvo moći iznajmiti određene dijelove farme te tako uživati u uzgoju vlastitog voća i povrća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:08