TOP NOVOGRADNJA

Pogledajte kako izgleda najluksuznija zgrada u centru Zagreba s odličnim protupotresnim ojačanjem

ARHITEKO d.o.o.
 Gordan Cmrečki
Radi se o idealnoj lokaciji jer je to stanovanje gotovo u prirodi, udaljeno od gradske vreve, a ipak samo pet minuta hoda od Britanca

Novogradnji u strogom centru Zagreba jako je malo u ponudi. Stanova je malo ostalo u luksuznoj zgradi koja se završava u Kukuljevićevoj ulici kod Britanskog trga. Mnogi koji vole središte Zagreba, nakon potresa sanjaju o životu na istoj lokaciji, ali u novogradnji ili barem kvalitetno obnovljenoj staroj zgradi.

Predstavljamo jedinstven projekt naziva M Residence

Cijene novogradnje u središtu su vrtoglavo visoke, od 3500 do 6500 eura. O tome razgovaramo sa Sergiom Serdarušićem čija agencija za nekretnine eurovilla odnedavno nudi stanove u novogradnji u Kukuljevićevoj ulici, čija je gradnja u tijeku. - Cijene novogradnje u porastu su jer je građevinska radna snaga poskupjela, kao i cijene materijala, a ujedno je i standard kvalitete opreme puno viši nego prije nekoliko godina. Cijene ovise o lokaciji same nekretnine, o mikrolokaciji unutar zgrade, površini, tlocrtu i opremi. Naravno, ima i stanova koji mogu postići višu cijenu - kaže Serdarušić.

image
Gordan Cmrečki

Zgrada u Kukuljevićevoj ojačana je za potres 20% iznad visokog Eurocodea 8 za našu zonu

Useljenje u listopadu

Kupci u središtu Zagreba su uglavnom Hrvati, povremeno povratnici. Pitamo ga kako to da gotovo nema novogradnje u središtu grada, čak i manje nego prošlih godina.

- Očekivali smo više novogradnji u centru nakon potresa, odnosno da će se naći model da suvlasnici zgrade nađu investitora koji će im ili dati zamjenske kvadrate na drugim lokacijama ili ih isplatiti u realnim okvirima, a koji će uz bržu administraciju dobiti od Grada i zaštitara dozvolu za gradnju novog objekta na postojećoj lokaciji prateći visinu građevinskog pravca. Međutim, vlasnici zgrada koje zahtijevaju potpunu obnovu često ne poduzimaju ništa u smislu obnove svojih nekretnina. Ili, ako ih prodaju, drže cijene kao što su bile prije potresa dok se nije toliko pazilo na statičku sigurnost zgrada. U mnogim zgradama su neki prostori i dalje u vlasništvu države ili Grada pa je cijela procedura time sporija - objašnjava.

U užem zagrebačkom središtu slaba je ponuda novih stambenih projekata. No, u tijeku je gradnja luksuznog objekta, koji očekivano ima dobru rezervaciju i prodaju stanova

Razgovaramo dalje o M Residence projektu u Kukuljevićevoj u kojoj je dio stanova već rezerviran, primjerice onaj na vrhu zgrade i kat ispod više nisu u prodaji. m-residence će imati 22 stana, a planirano useljenje u zgradu bit će u listopadu ove godine. Zgrada ima prekrasno široko stubište, dva lifta i dva lifta za vozila za podzemne garaže na dvije podzemne etaže. Na -1 razini automobilom se ulazi s ulice, a na razinu -2 vodi auto dizalo. Za dodatni komfor predviđena su dva brza auto dizala. Serdarušić kaže da se radi o idealnoj lokaciji jer je to stanovanje gotovo u prirodi, udaljeno od gradske vreve, a ipak samo pet minuta laganog hoda od Britanca, prvih kafića, dućana i tramvaja. Nedaleko su park-šuma Zelengaj i Tuškanac.

image
Gordan Cmrečki

Imat će 22 stana te nekoliko dizala. Na -1 razini automobilom se ulazi s ulice, a na razinu -2 vodi auto dizalo

Zgrada je dobila ime M po tri karakteristike na engleskom jeziku. Prva je mighty jer je ojačana za potres 20 posto iznad propisanog visokog Europskog standarda (Eurocode 8) za našu potresnu zonu. Time je ova stambena zgrada jedinstvena u Hrvatskoj. Druga karakteristika je modern - primjena vrhunskih materijala i tehničkih rješenja na vanjskim oblozima jamči visoku razinu energetske učinkovitosti. Moderan dizajn stanova i zajedničkih prostora, vrhunska oprema i materijali te precizna izvedba čine ovu zgradu možda i najluksuznijom u Zagrebu.

I treće je memorable - luksuz koji se pamti, od visokih staklenih stijena od 2,5 do 2,8 metara koje otvaraju prostor i integriraju ga s prirodom pa sve do pažljivog odabira vrhunske opreme, primjerice vlastitog odabira između renomiranog francuskog dizajnera Philippea Starcka i talijanskog perfekcionista, arhitekta Antonija Citterija.

image
Gordan Cmrečki

Američki način

- Pogledom na tlocrte stanova jasno je da je komfor življenja bio prioritet u projektiranju. Protočnost stanova i razdvojenost glavnog spavaćeg dijela od dnevnih prostorija jamči ugodan suživot svih ukućana, bez obzira na razliku u dobi i navikama. Američki način integriranosti kuhinje s dnevnom sobom upotpunjuje druženje u zajedništvu obitelji. Svaka prostorija u stanu ima svoj termostat i može se neovisno o drugim prostorijama grijati ili hladiti, što pridonosi udobnosti boravka svih ukućana. Cjelokupna površina stana grije se podnim grijanjem, a klima-jedinice su nevidljive i skrivene u spuštenom stropu. Sve se daljinski kontrolira preko interneta putem mobilnog telefona ili tableta - opisuje Sergio Serdarušić.

Opremljena je aluminijskom stolarijom s niskoenergetskim karakteristikama. Samoperiva fasada je izvedena njemačkim sustavom i toplinskom izolacijom od mineralne vune

Pristup zgradi omogućen je osobama smanjene pokretljivosti. Također, stanari će u zgradu ući i s dječjim kolicima ili koferima bez ikakvih prepreka i podizanja. Zgrada je opremljena vrhunskom aluminijskom stolarijom Schüco s niskoenergetskim karakteristikama. Samoperiva fasada je izvedena najkvalitetnijim njemačkim STO sustavom i toplinskom izolacijom od mineralne vune debljine 20 centimetara. Staklene stijene, u koje je implementirana najsuvremenija tehnologija u izradi stakla, povećavaju već visoku razinu energetske učinkovitosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 21:46