Vrhunski primjeri

Pogledajte najljepše art déco zgrade na svijetu

Art déco arhitektonski je stil koji je svoju popularnost stekao u 1920-ima i 1930-ima kada se proširio među arhitektima diljem svijeta. Svjetsku pozornost ovaj je stil privukao tijekom Međunarodne izložbe dekorativnih umjetnosti i moderne industrije u Parizu 1925. godine svojim geometrijskim i simetričnim kompozicijama, pročišćenim klasicizmom i funkcionalnosti te uporabom luksuznih materijala. Zahvaljujući popularnosti art décoa danas imamo vrhunske primjere moderne arhitekture koji u sebi čuvaju osnovne odlike toga stila. Ovo su neke od najljepših zgrada art décoa koje i dalje odolijevaju zubu vremena.

Hotel Delano, Miami

Ovaj popularni hotel nalazi se u Miamiju i to u području South Beach koji vrvi zgradama u art déco stilu. Delano je izgrađen 1947. godine pod vodstvom arhitekta Roberta Swartburga, a godine 1995. do punog ga je sjaja ponovno doveo arhitekt Philippe Starck.

Palais de Chaillot, Pariz

Izgrađen 1937. godine za Svjetsku izložbu, kompleks Palais de Chaillot djelo je trojice poznatih francuskih arhitekata. Njihova imena su Jacques Carlu, Louis-Hippolyte Boileau i Léon Azéma i oni su zajedno s brojnim kiparima i slikarima stvorili jedan od najljepših primjera arhitekture tog razdoblja.

Hotel Fairmont Peace, Šangaj

Smješten na obali u gradskom području Bund i dovršen 1929. godine, bivši Hotel Cathay danas je poznat kao Hotel Fairmont Peace. Izgradnju ove veličanstvene zgrade naručio je tajkun Sir Victor Sassoon i ta je građevina pravi dragulj šangajskog art décoa.

Zgrada Guardian, Detroit

Art déco neboder od milja nazvan "katedralom financija" osmislio je arhitekt Wirt C. Rowland. Zgrada je dovršena 1929. godine i prepuna je kompleksnih detalja iz tog razdoblja pa se tako i u njezinoj unutrašnjosti i na vanjštini nalaze dekorativni mozaici, murali i šareni vitraji.

Zgrada Eastern Columbia, Los Angeles

Zgrada Eastern Columbia nalazi se u centru Los Angelesa i izgrađena je 1930. godine. Dizajn zgrade potpisuje arhitekt Claud Beelman i njezin prepoznatljiv detalj tirkizna je vanjština izvedena u terakoti.

LeVeque Tower, Columbus, Ohio

Ovaj art déco toranj osmislio je arhitekt C. Howard Crane, a dovršen je 1927. godine. Smješten u centru grada, toranj je visok 169 metara i nekada je funkcionirao kao svojevrsni svjetionik za pilote zrakoplova. Vanjština mu je izvedena u pločicama terakote zbog čega je karakteristične zagasite crvenkaste boje.

Zgrada Chrysler, New York

Arhitekt William van Alen zaslužan je za projekt ove veličanstvene zgrade koja je postala jedno od prepoznatljivih obilježja Manhattana. Dovršena 1930. godine i visoka 319 metara sa 77 katova jedno je kratko vrijeme bila najviša građevina na svijetu. Njezin slavni vrh ukrašen je motivom sunčevih zraka i vodoriga u obliku orlova.

Izvor: Architectural Digest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 19:30