POSTSEZONA

Kako do tjedan dana na Jadranu od 500 kuna po osobi?

Veliki vodič za cjenkanje s iznajmljivačima i rušenje cijena i do 30 posto, lista hotela u kojima za 1400 kuna dobivate i dva obroka dnevno. Plus sve prednosti postsezone na Jadranu i Mediteranu.

olovoz je na izmaku snaga, a vi još niste bili na ljetovanju? Ne očajavajte, jer po svoj prilici proći ćete bolje u financijskom smislu nego što biste prošli u srcu sezone. No, to je stara i dobro poznata priča, a ono što smo odlučili istražiti jest može li se dodatno cjenkati s privatnim iznajmljivačima na hrvatskoj obali i otocima kako bismo još uštedjeli i - možda - razliku uložili u karte za trajekte, butelje vina, jadranske škampe ili najveći šareni luftmadrac koji se može pronaći. U našem pregledu postsezonskih mogućnosti na hrvatskom Jadranu donijet ćemo i analizu najisplativijih agencijskih opcija te ćemo ih usporediti s opcijama "kod konkurencije", odnosno u Grčkoj, Turskoj i na Cipru. Može li Hrvatska stati u ring s državama koje su odavno poznate po nevjerojatno jeftinim all-inclusive aranžmanima na koje već dulje vrijeme odlaze brojni Hrvati, kao i strani gosti koje nismo uspjeli zavesti da ipak dođu na odmor kod nas?

Već kratki internetski pregled spomenutih aranžmana upućuje na tešku bitku hrvatskog Jadrana s all-inclusive neprijateljima, a evo što smo mi doznali. Krećemo sa "solo aranžmanima", dakle bez posredovanja agencija, i cjenkamo se s entuzijazmom i beskrupulozno, kao da smo na kakvom bliskoistočnom bazaru.

PRIVATNI APARTMANI

Naše malo istraživanje otkrilo je da su privatni iznajmljivači apartmana itekako spremni na cjenkanje, a sudeći prema njihovim reakcijama, nismo jedini kojima je to ovo ljeto palo na pamet. Cjenkali smo se manje-više uspješno na svim našim turističkim destinacijama - kako na južnom, tako i na srednjem te sjevernom Jadranu. Nismo štedjeli niti otoke, a sve s ciljem da provjerimo do kuda su iznajmljivači spremni ići i kako će uopće reagirati na cjenkanje koje kulturološki nije hrvatska, pa niti europska stvar. Ispalo je da možda i jest. Cijene privatnih smještaja uspješno smo spuštali i do 30%, s obzirom na iste u srcu sezone na tim lokacijama u apartmanima.

Lokacija: ŠIBENIK

Oglas navodi da je apartman "suvremeno uređen sa spavaćom sobom, dnevnom sobom, kuhinjom i kupatilom". U ponudi je i free Wi-Fi, a balkon ima pogled na grad i crkvicu Sv. Barbare iz petnaestog stoljeća. Katedrala Sv. Jakova, glasoviti sakralni objekt zaštićen UNESCOM, djelo slavnih graditelja Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, udaljena je samo 50 metara od apartmana. Dakle, radi se o prilično centralnoj poziciji vrlo pristojno uređenog apartmana, no idemo svejedno vidjeti može li se što učiniti cjenkanjem. Cijena? 50 eura noć, dakle 25 eura po glavi.

Ženski glas.

V: Dobar dan, vidio sam da ste slobodni u rujnu, sviđa mi se vaš apartman...
O: Bok, to vam je studio za dvoje.
V: Znam, došli bismo djevojka i ja od 10. 9. do 17. 9. Vidio sam da nudite i pomoćni ležaj, to nam ne treba zapravo...
O: Ma to vam je obična sofa, razvučemo je po potrebi.
V: A recite je l' bi se mogla što spustiti cijena ako ne koristimo taj ležaj. Vaš apartman je jako lijep, ali ja ne zarađujem, nažalost, tako puno. S druge strane, stvarno bih volio odvesti djevojku u tako fin apartman. Nismo godinama nigdje bili... Budući da vidim ste slobodni u tom terminu, možda je bolje da dođemo mi po manjoj cijeni, nego da ste prazni. Kasno je u sezoni...
O: Haha, ne brinite vi za mene. Ali simpatični ste mi preko telefona.
V: Simpatičan sam i uživo, nadam se da ćete se uvjeriti u to.
O: Haha, pa dobro. Imala sam dosta neobičnih poziva ovo ljeto, ali vaš je pri vrhu. Koliko vi meni nudite, haha?
V: Ja sam izračunao da bih imao 40 eura dnevno za vaš apartman. To je 280 eura za vas, jer bismo ostali sedam dana. Nije loše, ha?
O: A ne mogu vas odbiti sad. Dođite, može, dogovorili smo se.

Lokacija: FAŽANA

U oglasu stoji da se radi o moderno uređenoj kući s pet apartmana koji gledaju na more. Objekt je 200 metara od plaže, a svaki od apartmana ima svoje parkirališno mjesto. U blizini objekta - kaže oglas - nalazi se kompletan program koji je potreban za ugodan odmor: plaža, restorani, stari grad itd. Broj u oglasniku je njemački, uz napomenu da vlasnik govori hrvatski jezik. Cijena je već dosta popularna, naime 45 eura noć, ali ipak nismo odustali od pokušaja cjenkanja.

Muški glas

V: Dobar dan, vidio sam vaš oglas za apartmane u Fažani, jeste li slobodni u drugoj polovici rujna?
O: Jesmo, jesmo.
V: Super! Došli bismo djevojka i ja na odmor 7 dana. Mi smo oni koji idu kasnije od svih, jer ne radimo neke super plaćene poslove pa stalno nešto štedimo.
O: Treba štedjeti. Znate kako kažu u Njemačkoj, ja vam tamo dugo živim - gdje je malo novca, puno je svađe.
V: Tako je, gospodine, ja sam upravo na tom tragu.
O: I recite, što biste vi?
V: Ma znate, malo mi je neugodno, ali ako bi se mogla spustiti cijena za pet eura po danu, meni i djevojci bi to stvarno značilo, budžet nam je jako, jako tanak, a htjeli bismo ipak na ljetovanje. Znate, stvarno se ne bih htio posvaditi s njom, ranije ste rekli...
O: Znam, znam što sam rekao. Ja sam užasan trgovac. A di ću vam spuštati, što će meni ostati...
V: A znate kako je, mi mladi, zaljubljeni, bez para...
O: Ma znam, bio sam i ja mlad...
V: Sve vam je jasno, gospodine.
O: Ajde vi meni napišite jedan mejl da vas imam na oku. Imam i neke susjede s apartmanima, pa ako ne može kod mene, možda vam mogu nešto dogovoriti kod njih. Ne znam sad napamet. Ajde, pustite mi jedan mejl, dogovorit ćemo se...

Lokacija: KRK, MALINSKA

Oglas kaže da se radi o "predivnom, luksuznom stanu s balkonom". Stan je kompletno opremljen, blizu samog centra Malinske, a nalazi se 8 minuta hoda od plaže. Besplatan parking, internet i klima. Cijena? 50 eura.

Ženski glas.

V: Dobar dan, kako je, vidio sam vaš oglas za apartman, baš mi se sviđa, a djevojka i ja gledamo malo gdje bismo mogli na odmor u kasnoj sezoni.
O: Pozdrav, slobodni smo u kasnom rujnu. Dobro došli ste, cijena je 50 eura.
V: Vidio sam, da. Gledajte, djevojka i ja nemamo baš toliko...
O: Koliko biste ostali? Ne mogu vam sniziti cijenu ako dolazite na 3 dana.
V: Ne, ne, ostali bismo od 7 do 10 dana!
O: Pa gledajte, budući da se radi o tom terminu, mogu vam izaći u susret. Ako ostajete 7 dana, dat ću vam po 45 eura, a ako ostanete 10, snizit ću vam i na 40. Pazite, to vam je dobar popust. Mi poslujemo legalno, i u cijenu su uključene boravišne pristojbe... Samo mi se nemojte naručiti na 10 dana i onda nakon tri dana otići i reći kako vam se ipak ne sviđa ovdje.
V: Ne, ne brinite... Evo, sad ću se konzultirati s djevojkom možemo li ostati 10 dana pa vam se javim povratno. Stvarno hvala na ponudi...
O: Javite se, pozdrav.

Ono što je svakom iznajmljivaču privatnog apartmana bitno znati jest koliko želite dana ostati. Cjenkanje će biti uspješnije što više dana želite ostati. S idejom ostajanja za vikend nikako se nećete dobro provesti, iznajmljivač ne želi čuti ni riječ o snižavanju cijena, no odlučite li se na ostanak sedam ili deset dana, stvari će već ići lakše. To je razumljivo s njihove strane, budući da svaki dolazak turista košta u smislu čišćenja i pripreme apartmana.

U našem slučaju zaigrali smo na emotivnu kartu prilikom cjenkanja. Priča je standardna: mladić i djevojka bez previše novca i na slabije plaćenim poslovima žele si ipak priuštiti ljetovanje u kasnoj sezoni. Bili su strpljivi i čekali da se iznajmljivači naplate u sezoni koju su neki proglašavali fijaskom, a drugi najboljom dosad. Sada je red na njima da vide što mogu napraviti i gdje mogu ljetovati sa svojim tankim budžetom. Troje od pet iznajmljivača u prosjeku je palo na našu priču te pristalo spustiti cijenu, a zvali smo apartmane na Visu, Hvaru, u Šibeniku, Slanom, Zadru, Splitu, Istri i na Cresu.

Često smo isticali da nam ne treba pomoćni ležaj koji se često nudi u apartmanima za dvoje. Mnogi su od iznajmljivača naše cjenkanje smatrali simpatičnim, a nitko se nije naljutio. Poneki su nas, ipak, pristojno odbili, rekavši kako neće imati zarade od nas ako nam spuste cijenu te da zovemo jeftinije apartmane, kakvih ima u internetskim oglasima. I to je istina, mnogi apartmani za dvoje se nude već po cijeni od 30 eura, no oni su u pravilu slabije uređeni i pozicionirani, a mi smo se cjenkali u redu nešto skupljih apartmana, koji su se u ovom dijelu sezone izdavali po 45, 50 i 60 eura na noć. Kada bismo uspjeli sniziti cijenu, snizili bismo je za deset eura, ponekad i za pet.

Cjenkanje će biti uspješnije što više dana želite ostati. Vikend turisti neće dobro proći.

Važno je reći da neki apartmani u kasnijoj sezoni imaju toliko dobru cijenu da se teško dalje može cjenkati. Recimo, apartmani Jadroagent u Malinskoj na otoku Krku. Smješten blizu samog centra Malinske, kompleks se sastoji od četiri samostalne zgrade, a okružen je zelenilom. Tu je i parking, a sobe su opremljene satelitskim i digitalnih TV-om, klimom i besplatnim Wi-Fijem.

U dvorištu kompleksa mogu se naći i vanjski roštilji, boćalište te igralište za badminton, kao i stol za ping-pong. Šljunčana plaža je udaljena samo 400 metara od objekta. Apartmani Jadroagent imaju ludo dobre ponude u predsezoni te iza 1. 9., a bukirate li smještaj za dvoje u studio apartmanu, platit ćete ga tek 1000 kuna, 500 kuna po osobi. Dodatno, kompleks ima organiziran prijevoz subotom iz Zagreba te vas na isti način mogu i vratiti u Zagreb 7 dana kasnije, a to ćete platiti 280 kuna po osobi.

AGENCIJE

Pronašli smo hotele u kojima već od 1280 kuna za sedmodnevni odmor dobivate i dva obroka dnevno.

U agencijama su spremni za postsezonske upite pa su nam brzo izlistali najpovoljnije aranžmane za dvoje u razdoblju iza 15. rujna. Od atraktivnih jeftinih ponuda najprivlačnija izgleda ona s Hvara, gdje se nalazi hotel Arkada, i to u Starom Gradu. Hotel ima dvije zvjezdice, unutarnji i vanjski bazen, a u cijenu je uključen i polupansion. Hotel Arkada u razdoblju iza 15. 9. u tom će vas aranžmanu koštati 2792,22 kune.

Također, hotel Park u Korčuli. U agenciji su nam rekli da se radi o zanimljivom hotelu uz samo more i udaljenom manje od kilometar od centra Korčule, a 7 polupansiona za dvije osobe košta 3760 kuna ili 1880 kuna po glavi. U cijenu je uključena boravišna pristojba, parking, Wi-Fi i ostale blagodati hotelskog života. Doduše, bez bazena, ali more je odmah tu.

Tek nešto skuplji je hotel Biševo u Komiži na Visu. Cijena sedmodnevnog aranžmana s polupansionom je 3990 kuna za dvoje, a objekt je smješten tek 10 metara od mora i petstotinjak metara od središta Komiže. Hotel nudi i izlete brodom do slavne Modre špilje, jasno, uz nadoplatu, a mogu organizirati dnevne izlete brodom do mnogih uvala i skrivenih plaža na otoku. Parking je besplatan a Wi-Fi se, nevjerojatno, mora nadoplatiti.

Hotel Žućo u Biogradu s tri zvjezdice također nudi prilično jeftinu opciju postsezonskog ljetovanja. Objekt se nalazi 800 metara od samog centra Biograda te dvjestotinjak metara od mora, a sobe su opremljene klimom i satelitskom televizijom. Cijena 7 polupansiona po osobi je 1280 kuna, odete li iza 8. 9. 2018. Usporedbe radi, isti aranžman u vrhuncu sezone platili biste 2850 kuna.

Foto: Shutterstock
Izvor: Magazin Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:08