Još jedno sjajno ostvarenje

PROJEKT RASVJETE DEANA SKIRE Pulski dizajner osvjetlio tunel koji povezuje Aziju i Europu!

Međukontinentalni podvodni tunel Avrasya, koji povezuje Aziju i Europu, osvijetljen je prema projektu rasvjete Deana Skire, čije je rješenje pobijedilo na prošlogodišnjem međunarodnom natječaju. Suradnja na projektu nastavila se izradom arhitektonskog i rasvjetnog rješenja ulaza u tunel i naplatnih kućica koje su, u suradnji sa Skirom, osmislili arhitekti Leonid Zuban i Dino Krizmanić iz Urbisa.

“Plavo oko”

Popularni talismani „plavo oko“ i Fatimina ruka, koji turcima donose sreću i balgostanje, inspiracija su za svjetlosne uzorke realizirane uz pomoć indirektne rasvjete i Tricka, svjetiljke koje je dizajnirao Skira u suradnji s proizvođačem iGuzzini, a koja je svojom inovativnošću osvojila nagrade poput Red Dota i Compasso d’Oro. Linearni efekti rasvjetnog rješenja razlikuju se po katovima tunela; strop donjeg kata je ravan, stoga je i efekt svjetla drugačiji od efekta koji nastaje u zakrivljenom tunelu gornjeg kata u kojemu se promet odvija u smjeru Europe.

Svečano otvorenje tunela Eurasia održat će se 20. prosinca ove godine pred mnoštvom visokih dužnosnika i uvaženih gostiju.Prometnica, koji spaja mjesta Kazlicesme na europskoj strani Istanbula i Göztepe s azijske strane, duga je 14,6 km od kojih se 5,4 km nalazi ispod razine morskog dna. Svakodnevno se preko bosporskog tjesnaca odvija cestovni promet kojim putuje preko 2 milijuna ljudi što je dosad stvaralo velike zastoje i buku. Stoga je ovaj zahtjevan inženjerski pothvat, koji je trajao 55 mjeseci i za čiju je izgradnju izdvojeno 1 milijardu i 300 milijuna dolara, vješto rješio infrastrukturne probleme započevši radove s azijske strane prije pet godina i skrativši putovanje s prijašnjih 100 na 15 minuta.

Skira je tvrtka specijalizirana za arhitektonsku rasvjetu čiji su projekti poput Svjetlećih divova, lošinjskih Meduza i Novamed klinike, nagrađivani brojnim međunarodnim nagradama na području dizajna rasvjete i produkt dizajna. Dugogodišnja suradnja s Leonidom Zubanom i Dinom Krizmanićem rezultirala je brojnim idejnim projektima i realizacijom crkve Sv. Ane u Rijeci, te aktualnim pulskim projektom najvećeg rotora u Hrvatskoj čija je izgradnja u tijeku. Uspješna suradnja na projektu rovinjske svjetlosne instalacije stabla nara, simbola Rovinja, prošle godine ostvarena je s gosp. Berislavom Medićem iz tvrtke Upi2M. Dean Skira okupio je tim koji je svojim kompetencijama i kvalitetnim rješenjima odabran kao najbolji za realizaciju projekata rasvjete i arhitekture ulaza podvodnog međukontinentalnog tunela Avrasya – Eurasia čiji su investitori turski Yapi Merkezi i južnokorejski SK E&C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:18