ZAGREB - KUPCI OPREZNI

RAZLIKA NIJE VELIKA, ALI IPAK POSTOJI Blagi pad cijena nekretnina, uz potražnju za zemljištima za kuće

 Darko Tomas / CROPIX
Tišina gradskih ulica, uzrokovana karantenom i izolacijom, zajedno s drugim mjerama socijalnog distanciranja u cilju prevencije širenja koronavirusa uspavala je prošli mjesec i tržište nekretnina. Kada se doda i razorni potres, dobiva se slika zagrebačkog tržišta. Posljedice toga očituju se u vidu blagog pada cijena nekretnina oglašavanih putem Crozilla.com-a.

Iako trenutačno nije riječ o drastičnim već jedva zamjetnim razlikama, travanjska promjena cijena nekretnina oglašavanih putem tog oglasnika u Zagrebu je ipak dobila negativan predznak.

- Nekretninu ne možete kupiti ako je ne vidite. Potres u Zagrebu prividno je pokrenuo tržište najmova i ohrabrio vlasnike novijih stanova da drže cijenu. Nekretnine se kupuju i dalje, ali je dinamika dosta manja jer su kupci oprezniji. Više se traže stanovi u novijim gradnjama, iznenađujuće je porasla potražnja za zemljištima za gradnju kuće. Jedan od razloga je izolacija u karanteni - rekao je za Crozilla.com Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla d.o.o.

Renovirani, stari stanovi u središtu, na "račun" dobre lokacije na oglasniku za nekretnine Crozilla.com postizali su početkom godine cijene više i od kvalitetne novogradnje. Zagrebačkim potresom najviše je tako za sada poljuljano "povjerenje" u nekretnine smještene na, do tada, najtraženijem području, čak i kada je riječ o onima koje nisu pretrpjele značajnu štetu.

Prosječne oglašavane cijene tamošnjih stanova u travnju su pale za 0,6 posto, no podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je unatoč svemu Centar i dalje ostao najskuplji dio grada s prosječnom cijenom četvornog metra od 2.492 eura.

Zagreb, 180520.
Od danas prestaje rezim slobodnog parkiranja po parkovima u centru Zagreba koje je bilo dozvoljeno nakon potresa.
Na fotografiji: Zrinjevac bez parkiranih automobila.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

- Potražnja će privremeno porasti u tramvajskoj zoni novijim zgradama, prema standardima koji zadovoljavaju određenu jačinu potresa. Ali centar grada će uvijek imati svoje kupce koji znaju što traže - rekao je Serdarušić.
Zagrebačkim je stanovima cijena na mjesečnoj razini pala za 0,6 posto i spustila se na 2.135 eura po kvadratu, ali taj je iznos 8,3 posto veći nego lani.

Cijene zagrebačkih kuća oglašavanih putem Crozilla.com tijekom travnja bilježe mjesečni pad od 0,1 posto, pa se za četvorni metar, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražio 1361 euro. U odnosu na prošlu godinu cijene kuća više su za gotovo 6 posto.

Cijene najma zagrebačkih stanova površine do 100 kvadrata u travnju bilježe nešto niže vrijednosti nego u ožujku, a prema podacima oglasnika Crozilla.com u prosjeku su pale za 0,1 posto.

- Naši prodavatelji većinom sporo reagiraju na krizu i neće toliko brzo napraviti korekciju cijene koliko to možda kupci očekuju pa nam slijedi jedno sporije razdoblje s manje transakcija. Kako stvari stoje, slična će situacija biti i s najmovima, jer se očekuje puno manje turista, pogotovo u Zagrebu. Apartmani za dnevni najam se mahom prebacuju u dugoročan, tako da će ponuda premašiti potražnju, što će rezultirati korekcijom cijena - rekao je Serdarušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:08