Umjetnost i arhitektura

ReActor kuća-skulptura

Zabavan umjetnički projekt pod nazivom ReActor izveden je u srpnju ove godine na posjedu Umjetničkog centra OMI u SAD-u. Dva su umjetnika, Ward Shelley i Alex Schweder, pet dana živjela u ReActor kući izgrađenoj na stupu usred polja u saveznoj državi New York u blizini američkog grada Ghenta. To čak i ne bi bilo toliko neobično da se kuća nije rotirala i naginjala ovisno o aktivnostima svojih stanara!

Ova kuća-skulptura bila je 13,5 metra duga i 2,5 metra široka i stajala je postavljena na betonskom stupu na visini od 4,6 metara. Spojnica koja se nalazila između stupa i kuće omogućavala je naginjanje strukture ovisno o rasporedu težine u njenoj unutrašnjosti. Sama struktura sastojala se od drvenog okvira s prozorima od poda do stropa, a svrha cijelog projekta bila je demonstrirati mogućnosti uporabe drva kao materijala.

Unutrašnjost kuće bila je simetrična i svaki je umjetnik zauzimao točno polovicu u kojoj je imao pristup osnovnoj kuhinji i prostoru za odmor dok su kupaonicu dijelili. Umjetnici su ovaj projekt objasnili kao "arhitekturu društvenog odnosa" jer su suptilne promjene u ravnoteži kuće uzrokovane dnevnim aktivnostima jednog stanara utjecale izravno na drugog i obrnuto. Ovaj performans izvodio se od 27. srpnja do 31. srpnja ove godine i javnost je mogla promatrati umjetnike kako provode te dane u kući.

Izvor: Deezen
Foto: Richard Barnes

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:42