REALIZACIJA KOJA OSUŠEVLJAVA

Sagrađen novi neboder u New Yorku koji se prilagođava sunčevoj svjetlosti

Studio Gang je prilagodio strukturu sunčevim zrakama tijekom različitih doba dana. U tom su cilju izrezbarili dijelove zgrade kako bi omogućili obilnu količinu sunčeve svjetlosti

Pod nazivom '40 Tenth Avenue', novi njujorški neboder oduševljava i prolaznike i one koji u njemu borave. Dizajnirala ga je sjajna arhitektica Jeanne Gang iz studija Gang, a ovo je prva veća realizacija tog studija u New Yorku. Upravo završena zgrada izazvala je zbunjenost tijekom tri godine gradnje.

Dizajn nebodera je bez presedana, zbog čega su se mnogi veselili kraju radova. Studio Gang je prilagodio strukturu sunčevim zrakama tijekom različitih doba dana. U tom su cilju 'izrezbarili' dijelove zgrade kako bi omogućili obilnu količinu sunčeve svjetlosti.

- Nadam se da će u budućnosti arhitektura postati osjetljivija na prirodu. Možda bi se mogla prilagoditi promjenama u našoj klimi i načinu života umjesto da se tretira kao statički ograđeni prostor. Za ovu zgradu, oblik i materijali donose korist i stanovnicima i ljudima koji su izvan njezinih zidova - izjavila je Jeanne Gang za Architectural Digest.

Foto: Nick Lehoux

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:59