IDEJA ZA PET

Sjajna intervencija dizajnera u glavnom gradu Nizozemske

Reinterpretacija Van Goghove “Zvjezdane noći” vraća fokus na noćno nebo. Beogradski dizajneri Ivana Jelić i Pavle Petrović izradili su svjetlosnu instalaciju koja plijeni pažnju na sedmom Amsterdam Light Festivalu

“Pogled na zvijezde uvijek me tjera da sanjarim”, napisao je Vincent van Gogh u jednom od svojih brojnih pisama bratu Theu, točnije u onom što je prethodilo “Zvjezdanoj noći”, jednoj od najlegendarnijih slika noćnog neba u povijesti umjetnosti.

Beogradski kreativni dvojac - arhitektica i dizajnerica Ivana Jelić te inženjer elektrotehnike Pavle Petrović - stvorio je sjajnu, umjetnu verziju zvjezdanog neba koju je Van Gogh jednom vidio. Ova svjetlosna instalacija izložena je na sedmom izdanju Amsterdam Light Festivala.

Selo i stabla s izvorne slike zamijenjeni su amsterdamskim mostovima i kućama, a poteze kistovima predstavlja 1400 akrilnih štapića s malim LED svjetlima. Instalacija povećava površinu noćnog neba sa slike 150 puta

TRANSPARENTNOST

Pitali smo taj kreativni dvojac da nam pobliže ispriča o čemu je riječ.

- Umjetničko djelo nalazi se na mostu na sjecištu dvaju kanala. Selo na brežuljcima i stabla s izvorne slike zamijenjeni su amsterdamskim mostovima i kućama, a poteze kistovima predstavlja 1400 akrilnih štapića osvijetljenih malim LED svjetlima. Instalacija povećava površinu noćnog neba sa slike 150 puta. Različite boje LED izvora koriste se za naglašavanje primarnih oblika izvorne slike i stoga poboljšavaju prepoznavanje - opisuje Ivana, a Pavle dodaje da iz daljine instalacija podsjeća na izvorno uokvireno umjetničko djelo, percipirano kao cjelina unutar pravokutnih granica.

- Jasnoća modula omogućuje visoku transparentnost instalacije, osiguravajući fino stapanje s okolinom. Približavajući se, posjetitelji mogu istražiti svaki vrtlog kao da su svjedoci stvarne zvjezdane noći. Svjetlosni izvori smješteni su na krajevima akrilnih šipki, tako da se širenje svjetlosti percipira različito, ovisno o kutu svakoga elementa - objašnjava.

Približavajući se, svaki vrtlog izgleda kao stvarna zvjezdana noć. Svjetlosni izvori smješteni su na krajevima akrilnih šipki pa se širenje svjetlosti percipira različito, ovisno o kutu

SVIJEST O ZAGAĐENJU

Amsterdam Light Festival, tj. festival svjetla, zapravo je izložba svjetlosne umjetnosti i traje 53 dana. Središnja je tema ovogodišnjega izdanja “Medij je poruka”, poznata izjava kanadskoga znanstvenika Marshalla McLuhana.

- Od kraja 19. stoljeća utjecaj antropogenog svjetla na okoliš ubrzano raste na globalnoj razini, a noćno nebo prepuno zvijezda, kao što je bila Van Goghova zvjezdana noć, danas je nažalost rijedak prizor. Osobito u gradu kao što je Amsterdam, gdje je noćno nebo trajno zagađeno narančastim sjajem. ‘Zvjezdana noć’ podiže svijest o svjetlosnom zagađenju u gradovima i ukazuje na važnost pravilnog dizajna sustava rasvjete - ističu umjetnici Ivana i Pavle koji žive i rade u Beogradu.

Zajedno najčešće rade na svjetlosnim umjetničkim instalacijama. Jelić je magistrirala arhitekturu na Sveučilištu u Beogradu i suosnivačica je dizajnerskog studija Buro501. Njezini su radovi izlagani, između ostalog, na 21. Milanskom trijenalu te Praškom kvadrijenalu performansa dizajna i prostora. Petrović je magistrirao u području elektronike i informatike, a poslije i Digitalnu umjetnost u novim medijima. Danju je glavni programer na AAA igrama, a noću je VJ, tj. “video DJ”. Više o ovim talentiranim umjetnicima potražite na njihovim profilima na Instagramu: @ivanajelich i @pajaga_.

Foto: Janus van den Eijnden, Pavle Petrović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:14