ZAŠTO SE MI NISMO TOGA SJETILI?

Sve što je trebalo za čišćenje ove plaže bila je skulptura ribe imena Goby

 

Prema nekim predviđanjima do 2050. godine u moru će biti više plastike nego ribe, ali to nije tema naše današnje priče, već jedno domišljato rješenje vrijedno svake pohvale. Lokalni umirovljenik Michel Legay iz Bretanije došao je na jednu brilijantnu ideju. Umjesto zatrpavanja plaže gomilom ružnih starih kanti za smeće, napravio je veliku skulpturu ribe od mreže i žice, i stavio znak na kojem je pisalo: „Goby voli plastiku, molim te nahrani me!", piše franbuzz.fr.

Bretonske plaže su među najljepšim u Francuskoj, i nažalost kao i sve plaže na svijetu, često su zatrpane otpadom o kojem nitko ne vodi brigu ili šetačima koji ne poštuju prirodu. Nema opravdanja za ovakvo ponašanje, ali ima za poboljšanja koja bi potaknula korisnike da bacaju svoje smeće na zato predviđena mjesta. Razočaran stanjem lokalnih plaža ovaj je ekološki osviješteni umirovljenik, zamislio divovsku žičanu ribu, koja je jednostavno usidrena u pijesku, točno na sredini plaže, kako bi skupljala smeće.

Pritom, skulptura velike ribe ima dva cilja. Prvi je učiniti plažu čistom, što znači potaknuti šetače da spontano kupe svoje smeće. Dok je drugi cilj usmjeren ka djeci, koja nisu pronalazila nikakvo zadovoljstvo u recikliranju u starim kantama, sve dok se recikliranje nije pretvorilo u igru u kojoj su morali "nahraniti" ribu Goby.

Goby se i danas neprestano hrani, a većinu vremena dobije više nego što mu je potrebno. Lokalna služba čistoće ribu odvozi tijekom noći kako bi ispraznili plastiku kojom je nahranjen, i već sljedećeg jutra ribu vraćaju spremnu na nove plastične obroke.

Šro kažete, genijalno zar ne?

Foto: Facebook Michel Legay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 11:42