NEKRETNINE NA OBALI

TISUĆU NOVIH STANOVA Kreće POS u Biogradu, uskoro i u drugim mjestima u Dalmaciji

Nekretnine na obali sve su skuplje te su lokalnom stanovništvu sve nedostupnije. Zato je za mnoge mlađe osobe koje žive na obali kupnja stana preko programa poticane stanogradnje jedina dostupna opcija za novi dom.

Predugovorna cijena stana u Biogradu iznosi 1120 eura za kvadrat. Na red dolaze projekti u Solinu, Trogiru, Zadru, Splitu i Šibeniku.

U Biogradu na Moru idući tjedan položit će se kamen temeljac za gradnju nove zgrade unutar tog programa. Grad je utvrdio konačnu listu reda prvenstva za kupnju stana - 99 kandidata te se obvezao kupiti sve neprodane stanove u slučaju da ih bude.

UREĐEN OKOLIŠ
Riječ je o višestambenoj građevini koja će imati uređen okoliš i parkirališta na parceli. Sadržavat će 36 stanova, od kojih će svaki imati spremište i parkirno mjesto. Planirana investicijska vrijednost zgrade iznosi oko 18,700.000 kuna, od čega su poticajna sredstva Hrvatske oko 2,900.000 kuna. Grad Biograd na Moru je za zemljište opremljeno komunalnom infrastrukturom i priključcima utvrdio naknadu u iznosu od 321 euro za četvorni metar s PDV-om te je sufinancirao trošak gradnje u vrijednosti od 2,500.000 kuna. Predugovorna cijena stana iznosi oko 1120 eura za četvorni metar neto korisne površine stana.

Dosad su u Zadarskoj županiji sagrađena 492 stana u programu POS-a, i to u Benkovcu 15, u Biogradu 22, Ninu četiri, u Pagu 15 i u Zadru 436 u pet zgrada. U posljednje je vrijeme po pitanju

POS-a aktivan Šibenik u kojem se planira nova zgrada. - Na ovom širem području planirani su novi projekti u Solinu, Trogiru, Zadru, Splitu i Šibeniku. Ukupno je planirana gradnja oko 1000 stanova - najavljuju u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. MALI LOŠINJ U proteklih godinu dana završeni su i useljeni stanovi u Splitu, Umagu i Malom Lošinju, Metkoviću, Šibeniku te Fažani.

Agencija za pravni promet nekretnina, koja vodi POS, u gradnji ima 64 stana u četiri grada i općine: u Đurđevcu 12 stanova, u Puntu 22 te u Krku 30 stanova. U pripremi je skora gradnja POS-ovih stanova i na lokacijama Bol, Cres, Kraljevica, Lovran, Poreč, Split, Vis i Vrsar. Primjerice, Grad Vis je utvrdio konačnu listu reda prvenstva s 21 kandidatom.

Za subvencije do sada 860 prijava

Za subvencioniranje stambenih kredita do četvrtka poslijepodne u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama podneseno je 860 zahtjeva, čime se brojka zahtjeva lagano približava polovini lanjskih 2200 zahtjeva. Natječaj je otvoren i dalje, a zatvara se kad padne broj zahtjeva te APN potom objavi oglas o prestanku subvencioniranja. Ovogodišnje subvencije imale su prvenstveno za cilj ponuditi obiteljima iz manje razvijenih sredina mogućnost kupnje nekretnine po povoljnim uvjetima te su njima nudili najveće poticaje. No, koliki je odaziv iz takvih sredina, još nije poznato.

APN je lani ugovorio izradu projektne dokumentacije s tvrtkom A+U iz Komiže. Zahtjev za ishođenje građevinske dozvole podnesen je početkom ove godine za tri građevine sa 22 stana te se one još čekaju. Od početka provedbe programa sagrađena su 8254 stana u 244 građevine. Vrijednost investicija iznosi 4,2 milijarde kuna, od čega je 1,1 milijarda kuna poticajnih sredstava Hrvatske.

Foto: www.apn.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:51