REMEK-DJELA ARHITEKTURE

Top 12 najimpresivnijih svjetskih stepenica

 Getty Images/iStockphoto
Impresivne stepenice kojima se jednostavno morate popeti!

Unutarnja i vanjska stepeništa koja nas vode od točke A do točke B rijetko su nam prva pomisao kada istražujemo destinacije koje želimo posjetiti. No, zahvaljujući njima možemo uživati u zapanjujućim krajolicima koji oduzimaju dah, impresivnoj arhitekturi i gradskim krovovima! Od stepenica koje su postavile Inke do modernih arhitektonskih ostvarenja, u nastavku pogledajte kojim se javnim stepenicama zaista vrijedi popeti!

Stepenište Haʻikū (Oahu, Havaji)

Ovo nevjerojatno stepenište koje se još naziva i "Stairway to Heaven" sastoji se od nevjerojatnih 4 tisuće stepenica koji vode planinare kroz samo središte planinskog lanca Ko'olau na otoku Oahu na Havajima.

Tiger & Turtle Magic Mountain (Duisburg, Njemačka)

Iako izgleda kao vlak smrti, posjetitelji se ovom impresivnom građevinom ne voze nego hodaju! Zanimljivu strukturu sa slike dizajnirali su njemački umjetnici Heike Mutter i Ulrich Genth, a prošećete li se njome ne samo da ćete biti fizički aktivni, nego ćete moći uživati u pogledu na krajolik njemačkog Duisburga.

tianmen cave or heavens door. a large water eroded hole between the two peaks. Taken in tianmen mountain national park in zhangjiajie, china
Getty Images/iStockphoto

Planina Heaven’s Gate (Zhangjiajie, Kina)

Unutar Nacionalnog parka Tianmen u jugoistočnoj Kini nalazi se planina Heaven’s Gate s golemom prirodnom rupom u stijenama koja izgleda kao prolaz u raj. Do procjepa vode stepenice, a jednom kada se popenjete do vrha možete uživati u pogledu na obje strane planine.

Chand Baori, one of the deepest stepwells in India
Getty Images/iStockphoto

Chand Baori (Abhaneri, Indija)

Sagrađen između 800. i 900. godine nakon Krista, Chand Baori jedan je od najstarijih i najatraktivnijih spomenika u sjeverozapadnoj Indiji. Struktura se sastoji od okvirno 3500 stepenica koje se spuštaju oko 30 metara u dubinu.

Moses Bridge (Halsteren, Nizozemska)

Most Mojsija koji možete vidjeti na fotografiji doslovce razdvaja vodu i omogućuje posjetiteljima da prošeću s jedne strane na drugu bez močenja. Most je sagrađen od vodootpornog drva i možda ne izgleda jako moderno, no arhitekti iz studija RO&DA osmislili su ga tako da se može kontrolirati visina vode pomoću prilagodljivih brana s obje strane prolaza.

White wash staircases on Santorini Island, Greece. The view toward Caldera sea with cruise ship awaiting.
Getty Images/iStockphoto

Stepeništa otoka Santorini, Grčka

Smješten u središtu Egejskog mora, otok Santorini poznat je po zadivljujućim pogledima na okolne otoke i beskrajno more. Strme bijele ulice prepune su stepenica kojima možete istraživati otok i uživati u čarobnoj panorami.

Steep steps rising up Piedra el Penol with blue clear sky, near Medellin, Colombia 2015
Getty Images/iStockphoto

El Peñon de Guatape (u blizini mjesta Medellin, Kolumbija)

El Peñon de Guatape je preko 2 tisuće metara visoka stijena koja je pretvorena u pravu turističku atrakciju u regiji. Posjetitelje do vrha vodi 600 stepenica nakon čega se otvara pogled na predivnu okolicu.

Universe Cascade (u blizini mjesta Dumfries, Škotska)

U blizini mjesta Dumfries u Škotskoj nalazi se zadivljujući vrt naziva Garden of Cosmic Speculation čiji je dio i stepenište Universe Cascade. Ovaj privatni vrt dizajnirao je bračni par Jencks, a stepenište predstavlja načine na koje se svemir razvijao milijunima godina.

Palača u Würzburgu (Würzburg, Njemačka)

Sagrađena sredinom 18. stoljeća, palača u Würzburgu u južnoj Njemačkoj predivan je primjer barokne arhitekture. Među dramatičnijim značajkama građevine svakako su njena stepeništa koja vode posjetitelja ispod najveće freske na svijetu s prikazom kontinenata.

Ancient Pre Rup Temple in Angkor, The temple was built with brick, laterite and sandstone.
Getty Images/iStockphoto

Angkor Wat (Siem Reap, Kambodža)

Hram Angkor Wat pod zaštitom je UNESCO-a, a njegova velebnost ne može se doživjeti preko fotografija. Golemi kompleks najveći je vjerski spomenik na svijetu, a izvorno je sagrađen u 12. stoljeću kao hinduistički hram posvećen bogu Višnu. U sklopu građevine nalaze se hramovi sa stepenicama koja vode na njihov vrh i kojima se i danas posjetitelji mogu popeti kako bi uživali u zalasku sunca.

Centar Georges Pompidou (Pariz, Francuska)

Arhitekt Renzo Piano zaslužan je za jedinstveni izgled Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Parizu poznatog i kao Centar Georges Pompidou, a sagrađenog u 1970-ima. Pokretne stepenice koje vode posjetitelje na različite katove zgrade nalaze se izvan same građevine, a dok se penjete do svog odredišta možete uživati u pogledu na Eiffelov toranj i krovove Pariza.

Aerial view of Machu Picchu (Also known as Aguas Calientes) with llama in foreground. Also visible, the winding road, Andes mountains and sacred valley, taken from the Sun Gate. At the bottom of the mountain range you can see the Urubama river.
Getty Images/iStockphoto

Machu Picchu (Peru)

Machu Picchu ruševine ostaci su civilizacije Inka koji se nalaze na 2500 metara nadmorske visine i jedno su od sedam svjetskih čuda. Kako bi doživjeli ovaj nevjerojatan kompleks posjetitelji moraju prijeći tisuće stepenica do jednog od njegovih vrhova, no pogled vrijedi svakog truda!

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 22:49