OVO JE PRAVI UDARAC PO DŽEPU

TOP-LISTA GRADOVA S NAJVEĆIM MJESEČNIM TROŠKOVIMA ZA ŽIVOT Prema toj ljestvici, Zagreb je jeftiniji od Splita i zauzeo je 232., a Split 225 mjesto

Donosimo top-listu svjetskih metropola koje prednjače cijenama. Prema web stranici Expatistan.com, najskuplji grad na svijetu prema troškovima života je Hamilton na Bermudi, a  najjeftiniji, 340. po redu, ukrajinska je Odessa.

Jeste li se ikad zapitali koliko bi vaša plaća vrijedila da živite na nekom drugom mjestu? Kako stvari trenutačno stoje, najvjerojatnije biste bili poprilično bogati da živite u ukrajinskoj Odessi koja je prema web stranici Expatistan.com najjeftiniji, 340. po redu grad na svijetu, a dosta siromašni da se preselite u Hamilton na Bermudi koji je prema istom izvoru najskuplji.

Prema web stranici Expatistan.com koja se bavi usporedbama cijena života u pojedinim gradovima, najskuplji gradovi na svijetu su Hamilton, Ženeva, Zürich, Grand Cayman, Luanda, Reykjavik, New York, San Francisco, London i Oslo. Na ovom webu gradove uspoređuju prema indeksu troškova života.

Za početak, objasnimo što je indeks cijena, odnosno indeks troškova života. Kako bismo izračunali vrijednost indeksa nekog grada, počinjemo dodjeljivanjem vrijednosti 100 središnjem referentnom gradu (koji je, slučajno, Prag). Kada se utvrdi referentna točka, indeks cijena svakog drugog grada u bazi podataka izračunava se usporedbom troškova života s troškovima života u Pragu. Dakle, ako grad ima indeks cijena 134, to znači da je život 34 posto skuplji od života u Pragu.

Ista web stranica, osim čistog poretka, nudi specifične cijene proizvoda i života za svaki grad te pruža mogućnost izračuna i kompariranja cijena života u pojedinim gradovima. Tako smo, primjerice, izračunali da je život u Beču 41 posto skuplji nego u Zagrebu. U odnosu na najskuplji grad na svijetu, Hamilton, koji je od naše metropole skuplji 183 posto, to se i ne čini puno. Prema toj ljestvici, Zagreb je jeftiniji od Splita. Zagreb je zauzeo 232., a Split 225 mjesto.

1. GRAD: Hamilton
DRŽAVA: Bermuda
INDEKS CIJENA: 298

Hamilton je glavni grad Bermude, britanskog prekomorskog područja koje se nalazi istočno od Sjeverne Karoline. Grad se nalazi na sjevernoj obali luke Hamilton, najvažnije luke na Bermudima. Zanimljivo je da Hamilton ima oko 1000 stanovnika, iako je glavni grad. Tih nekoliko stanovnika kruh plaća 34, a litru mlijeka 24 kune. Ako se ipak odlučite preseliti na Bermude, namješteni stan od 85 kvadrata u prosječnom - ne luksuznom - kvartu plaćat ćete oko 28.617 kuna mjesečno. Dvije ulaznice za kino su 154 kune, što je svakako bolja investicija od muškog šišanja koje ondje košta 186 kuna.

2. GRAD: Ženeva
DRŽAVA: Švicarska
INDEKS CIJENA: 254

Švicarska spada u red gospodarski najrazvijenijih država s najvišim standardom života u svijetu. Dugogodišnja liberalna gospodarska politika omogućila je Švicarskoj da postane najbogatija europska zemlja pa ne čudi što zauzima drugo i treće mjesto na ljestvici. Primanja tamošnjeg stanovništva su iznimno visoka, ali 89 kuna za pola(!) kilograma pilećeg bijelog mesa svejedno zvuči nevjerojatno pa nam se čini da je bolje kupiti Big Mac Menu za 93 kune. Mjesečni najam namještenog stana od 85 kvadrata u prosječnom kvartu stoji 18.840 kuna. Ipak,to je 10.000 kuna manje nego u Hamiltonu.

3. GRAD: Zürich
DRŽAVA: Švicarska
INDEKS CIJENA: 244

U Zürichu ćete isti stan kao u Ženevi naći za 4000 kuna nižu cijenu, ali ta dva grada u osnovi imaju vrlo slične troškove života. U Zürichu je cijena jaja najviša na svijetu: 49 kuna za 12 komada. Hoćete li u kino ili kazalište, ovdje i nije teška odluka s obzirom na to da dvije ulaznice za kino stoje 225 kuna, a za kazalište 1286 kuna. Piše da se radi o najboljim mjestima ako vam to što znači. Lako je odlučiti i u kafiću. Cappuccino je 36, a pola litre lokalnog piva 48 kuna. Ni ovdje ne preporučamo muškarcima šišanje - 273 kune.

4. GRAD: Grand Cayman
DRŽAVA: Kajmanski otoci
INDEKS CIJENA: 244

Grand Cayman je zapravo najveći i najnaseljeniji otok Kajmanskih otoka, a na njemu se nalazi i glavni grad George Town. Ovdje je registrirano čak 600 banaka i velikih financijskih kuća. Ovaj grad zovu svjetska prijestolnica pranja novca zbog vrlo liberalnih zakona te jeftinog i brzog postupka za osnivanje tvrtki. Ako ste i vi ovdje registrirali svoj obrt pa trebate i fizički doći obaviti neke posliće, večera za dvoje u lokalnom pubu stajat će vas 521 kunu,a mjesečna stanarina u namještenom stanu od 85 kvadrata bila bi 13.941 kunu, ali bez režija koje su oko 2196 kuna mjesečno.

6. GRAD: Reykjavik
DRŽAVA: Island
INDEKS CIJENA: 238

Reykjavik je glavni i najveći grad Republike Island. Smješten je na jugozapadnoj obali otoka i najsjeverniji je svjetski glavni grad. Sigurno ste već čuli priče o skupoći ovoga grada, ali sve ovisi o tome što vas zanima. Primjerice, pivo u lokalnom pubu je 63 kune, dok je koktel u klubu 134 kune. I hrana je skupa za naše prilike: pola kilograma pilećeg mesa je 69 kuna, a 12 jaja 44 kune. No, treba uzeti u obzir i standard. Prosječna mjesečna plaća je oko 3000 eura. Na Islandu zdravstveno osiguranje ne pokriva stomatologiju, pa liječenje jednog zuba može uzeti i do pola plaće!

7. GRAD: New York
DRŽAVA: SAD
INDEKS CIJENA: 230

Ah, Velika jabuka. Ima nevjerojatan utjecaj na globalnu trgovinu, financije, medije, umjetnost, modu, istraživanje, tehnologiju, obrazovanje i zabavu. New York je važan centar za međunarodne poslove i smatra se kulturnim sjedištem svijeta. Za namješteni stan od 85 kvadrata u prosječnom kvartu valja izdvojiti vrtoglavih 17.400 kuna mjesečno i tome pridodati oko 1193 kune za režije. Cijene hrane su slične kao kod nas, ali zato je gorivo upola jeftinije. Litra goriva je 4,55 kuna, a mjesečni pokaz za javni gradski prijevoz stoji 749 kuna.

5. GRAD: Luanda
DRŽAVA: Angola
INDEKS CIJENA: 242

Kako je grad u državi koja je do 2002. bila u krvavom građanskom ratu, na ovako visokome mjestu? Nakon rata grad se počeo razvijati vrtoglavom brzinom, a tome su uvelike pomogle velike zalihe nafte u toj državi. Prema nekim podacima, Angola proizvodi 1,8 milijuna barela nafte dnevno. Zbog toga su brojne svjetske naftne kompanije dovele svoje zaposlenike u Luandu gdje žive i rade za poprilično visoke plaće. Ako vas put nanese ovamo, jedite vani jer ručak s pićem u poslovnoj četvrti košta 138 kuna, a kg jabuka je 50 kuna. Cijene interneta su vrlo visoke, 1006 kn mjesečno.

9. GRAD: London
DRŽAVA: Velika Britanija
INDEKS CIJENA: 221

London je značajan globalni grad i jedno od najvećih svjetskih financijskih središta s najvećim bruto domaćim proizvodom u Europi. Glavni grad Velike Britanije također slovi kao skupa destinacija. Tako je mjesečna karta za gradski prijevoz vrtoglavih 1172 kune. Kruh i mlijeko su osam kuna tako da možemo reći da hrana u dućanima i nije preskupa, no stvar se mijenja ako odlučite izaći. Večera za dvoje u lokalnom pubu bez pića će vas stajati oko 300 kuna, a ako odlučite poslije popiti koktel u klubu, on je oko 93 kune. Po komadu, naravno.

8. GRAD: San Francisco
DRŽAVA: SAD
INDEKS CIJENA: 230

San Francisco je četvrti najveći grad u Kaliforniji i dvanaesti u SAD-u. Prema procjeni iz 2009. godine, ima 845.559 stanovnika. Drugi je veći grad SAD-a po gustoći naseljenosti, odmah iza New Yorka. A odmah iza New Yorka je i na ljestvici skupoće života te ima čak i više cijene smještaja od Velike jabuke. Tako je spomenuti namješteni stan od 85 kvadrata u prosječnom kvartu ovdje dosegnuo cijenu od 22.907 kuna. Gorivo je također oko pet kuna, a najviše treba izdvojiti za izlaske.

10. GRAD: Oslo
DRŽAVA: Norveška
INDEKS CIJENA: 221

Glavni grad Norveške slovi kao izrazito skupo mjesto za naše pojmove. Naravno, situacija nije crno-bijela. Primjerice, odjeću možete pronaći po pristupačnim cijenama, ali za alkohol ćete morati poprilično odriješiti kesu. Norveška vlada se protiv alkoholizma bori visokim cijenama i zabranom prodaje u dućanima, osim u specijalnim državnim marketima koji ne prodaju alkohol nakon 18 sati. Kako bilo, pola litre piva je oko 24 kune u dućanu, a oko 63 kune u lokalnom pubu.

CIJENE STANOVANJA, HRANE, IZLAZAKA, GORIVA ILI LIJEKOVA U POJEDINIM GRADOVIMA SVIJETA

Izvor: www.expatistan.com

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:12