DESTINACIJE IZ SNOVA

TOP Pet zelenih mjesta na svijetu

 Can Bordoy Grand House & Garden
Francuska, Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska... Zavirite s nama u pet najljepših svjetskih vrtova, dvorišta i kolodvora koji jednostavno ostavljaju bez daha...

Jacaranda is a genus of plants of the family Bignoniaceae.
Getty Images/iStockphoto

1. Kraljevski botanički vrtovi u Melbourneu

Tropska fauna s više od 50.000 biljaka čini Kraljevske botaničke vrtove u Melbourneu jednim od najzanimljivijih gradskih parkova na svijetu. Prostiru se na 38 hektara i privlače veliku pažnju turista u Australiji. Osnovani 1846., vrtovi obuhvaćaju dva mjesta: Melbourne i Cranbourne. Melbourne Gardens pokrivaju površinu od 38 hektara s više od 8500 vrsta biljaka, uključujući i mnoge rijetke primjerke. Dječji vrt Zaklade Ian Potter dizajniran je za poticanje nove generacije vrtlara, a Aboridžinska baština je popularna turneja koja gleda na bogatu baštinu autohtonih Australaca.

Madrid, Spain, february 2010: botanical garden and people sitting at the tables inside the atocha train station in Madrid, Spain
Getty Images

2. Botanički vrt kolodvora u Madridu

Kolodvor Atocha u Madridu mjesto je koje svakoga ostavlja bez daha. Naime, u sklopu kolodvora se nalazi i sjajna floralna instalacija koja obično i često bezlično mjesto kao što je kolodvor pretvara u pravi rajski vrt. Ovaj kolodvor u Madridu tijekom povijesti je prošao kroz mnogo obnova i transformacija, a posljednja, ona već davne 1985. godine, obuhvaćala je pregradnju prema nacrtima španjolskog arhitekta Rafaela Moneoa. Godine 1992. izvorna je zgrada izvađena iz terminala i pretvorena u dvoranu s trgovinama, kafićima i noćnim klubom. Poput muzeja Orsay u Parizu, dvorana je dobila novu funkciju i tropski vrt od 4000 m2.

Les Jardins de Marqueyssac, Dordogne, France
Getty Images/iStockphoto

3. Romantični vrtovi dvorca Marqueyssac u Francuskoj

U francuskoj regiji Dordogne smjestio se dvorac Marqueyssac i oko njega možda najljepši dvorski vrtovi na svijetu. Ti su vrtovi postali obavezna destinacija ljubitelja romantičnih putovanja, a posljednjih godina slove za omiljenu atrakciju mladenaca koji su Francusku odabrali za medeni mjesec. Dvorac datira iz 17. stoljeća i podigao ga je Bertrand Vernet, grof od Marqueyssaca i savjetnik kralja Luja IV. Vrtove je inicijalno projektirao jedan od učenika čuvenog Le Notra, arhitekta Versajskih vrtova, ali su svoj današnji izgled dobili tek 1860. godine. Tadašnji vlasnik dvorskog kompleksa Julien de Cervel zasadio je preko 1000 šimšira i zelenika, čiji je broj narastao do današnjih fantastičnih 150.000. Julien je godinama radio na njihovu oblikovanju i stvorio je grupacije sadnica koje oblicima podsjećaju na “stada ovaca”. Zasadio je i borove i razne druge mediteranske biljke. Od 1997. godine vrt je otvoren i za posjetitelje.

Can Bordoy Grand House & Garden

4. Hotel u Palma de Mallorci koji ima dvorište s više od 70 vrsta biljaka

Can Bordoy Grand House & Garden je hedonistička rezidencija s pet zvjezdica u Palma de Mallorci. Nekadašnja stara palača obnovljena je za 18 mjeseci i nudi 24 sobe od najmanje 30 četvornih metara, restoran, bar, vrt naranči, spa centar, knjižnicu i krovnu terasu. Vanjski bazen smješten je u vrtu od 750 četvornih metara s više od 70 vrsta biljaka, što je jedan od najvećih privatnih parkova u Palmi. Svakako ga vrijedi posjetiti i, ako je moguće, uživati na ovoj zelenoj, opuštajućoj adresi.

Pinterest

5. Izgubljeni vrtovi Heligana u Ujedinjenom kraljevstvu

Izgubljeni vrtovi Heligana slove za jedan od najpopularnijih botaničkih vrtova u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vrt su uredili članovi obitelji Tremayne Cornish tijekom razdoblja od sredine 18. do početka 20. stoljeća i još uvijek je dio obiteljskog posjeda Tremayneovih. Heligan je skriveni svijet kojem vrtlari desetljećima nisu imali pristup jer su vrtovi bili zanemareni nakon Prvog svjetskog rata te su postali utočište lisicama, vodomarima, sovama i kunama. Obnova je započela tek 1990 godine. Nakon što se oslobodio korova i preraslih biljaka, vrt je zasjao u punom sjaju. Strukturirani vrtovi sada su ponovno raskrčeni i otvoreni za posjetitelje, no područje je pažljivo uređeno kako životinje koje ondje žive ne bi izgubile stanište. Izgubljeni heliganski vrtovi nalaze se u srcu Cornwalla, na jugozapadu Ujedinjenog Kraljevstva, i najposjećeniji su botanički vrt u Britaniji, prenosi stranica svijetokonas.net. Posjetiteljima nisu zanimljivi samo zbog dojmljivog rasporeda, nego i zbog tropskih biljaka i mnoštva životinja koje su se ondje uklopile, silno skladnog spoja engleskog vrta i čudesne neukroćene prirode. Vrtovi su podijeljeni na četiri dijela: formalne vrtove, cvjetnjake, izgubljenu dolinu i džunglu.

Foto: Shutterstock/Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:01