globalno zatopljenje

Turističke destinacije koje nestaju

Suočavamo se sa sve ozbiljnijim posljedicama klimatskih promjena i globalnog zatopljavanja u obliku otapanja ledenjaka, požara, potresa i slično, a znanstvenici upozoravaju da se te promjene događaju znatno brže nego što se predviđalo. Među ostalim, učinci globalnog zatopljavanja ugrožavaju i mnoge turističke destinacije diljem svijeta, a neke su od njih u opasnosti i da zauvijek nestanu. Od Amazone do vinograda u Francuskoj, ovo je 12 mjesta koja biste trebali posjetiti prije nego što nestanu.

Mrtvo more

Površina Mrtvog mora smanjuje se za otprilike 1 metar godišnje! Sama površina tog jezera smanjila se za trećinu od početka razvoja regije na početku stoljeća, a na mjestima gdje se voda povukla zemlja propada, što potom izaziva stvaranje golemih rupa. Gradnja brana, rezervoara i cjevovoda tijekom godina smanjila je dotok vode u jezero na samo 5 posto, a s obzirom na to da se smatra kako minerali iz Mrtvog mora imaju terapeutske učinke koji su posebno zanimljivi kozmetičkoj industriji, njihovo iskorištavanje za te svrhe dodatno je narušilo integritet jezera. Dodamo li tome sve topliju klimu Bliskog istoka, ne iznenađuje činjenica da se jezero ne uspijeva obnoviti. Stručnjaci procjenjuju da bi, nastavi li se ovakvo propadanje, Mrtvo more do 2050. moglo potpuno presušiti!

Alpe

Alpe su u Europi sinonim za zimske sportove, a golemi planinski lanac koji se proteže preko čak osam država prepun je popularnih skijališta i skijaških staza. No, sa sve višim temperaturama snijeg se sve brže topi, a sezona zimskih sportova se skraćuje. Mnogi resorti već su počeli nadoknađivati kratku skijašku sezonu nudeći spa tretmane i aktivnosti poput jahanja konja ili tenisa kako bi ponovno privukli goste koji su nekada hrlili u Alpe kako bi uživali na snijegu.

Veliki koraljni greben

Veliki koraljni greben, čija površina obuhvaća 344.400 četvornih kilometara, smješten je duž ruba kontinentalnog šelfa sjeveroistočne Australije te je najveći koralni greben u svijetu. Bogatstvo šarolikog morskog života privlači gomilu ronilaca svake godine. Povećanje temperature oceana potaknulo je proces izbjeljivanja koralja, pri čemu koralj gubi boju te masovno odumire, a s njim nestaju i mnoge druge vrste koje o njemu ovise. Nedavna istraživanja otkrila su da je više od 90 posto Velikog koraljnog grebena u nekoj mjeri doživjelo izbjeljivanje koralja.


Amazona

Kao najveća kišna šuma na svijetu Amazona prekriva otprilike 40 posto Južne Amerike čarobnom divljinom u kojoj možete pronaći životinje poput crveno-modre are, jaguara ili ljenjivca, kao i mnoge druge rijetke vrste. Unatoč njenoj veličini, klimatske promjene pretvorile su Amazonu u krhko životinjsko i biljno stanište, a jake suše ugrožavaju mnoge vrste drveća. Drveće Amazone odumire u velikom broju te predstavlja sve veći rizik za šumske požare.

Venecija

Romantični prizori mostova i kanala s gondolijerima s dobrim razlogom u Veneciju, grad prožet vodom, privlače rijeke turista. Budući da voda čini neizostavni dio ovog grada, lokalno je stanovništvo već naviknuto na poplavljivanje Trga svetog Marka i drugih dijelova grada, ali kako se razina mora diže, tako Venecija sve više tone. Taj se proces pokušava usporiti gradnjom sustava protiv poplava i primjenom tehnologije, no samo će vrijeme pokazati hoće li to zaista pomoći da se Venecija održi iznad vode.

Dolina Rhône

Smještena na jugu Francuske, dolina rijeke Rhône jedno je od najcjenjenijih vinarskih područja na svijetu te obuhvaća oko 200 kilometara vinograda koje turisti mogu obilaziti i degustirati vina iz različitih vinarija u dolini. Kako temperature rastu, tako je klima u dolini sve nepodobnija za uzgoj vinove loze, a stručnjaci predviđaju da će proizvodnja vina u dolini u jednom trenutku presušiti prisiljavajući vinare da se upute na hladniji sjever.

Key West

Osunčani raj koji je u jednom trenutku bio dom Ernesta Hemingwaya obuhvaća pastelne zgrade, savršena područja za ronjenje i opuštenu atmosferu svojstvenu otočnom životu. Ali najjužniji grad Sjedinjenih Američkih Država suočava se s velikim izazovom - razina mora u zoni Florida Keys porast će za 38 centimetara u idućih 30 godina. S poplavama koje redovito prave probleme, izazov će biti sačuvati grad od potonuća.

Maldivi

Grupirani u Indijskom oceanu, koraljni atoli koji čine Maldive savršeno su mjesto za opuštanje u toplom moru i divnim plažama. Maldivi su jedna od najnižih država u svijetu, što znači da su u opasnosti da potpuno nestanu s rastućim plimama koje već sad tjeraju otočane na selidbu. Kao reakcija na takvu moguću sudbinu vlasti su se obvezale do 2019. godine eliminirati svoj ugljični otisak.

Aljaska

Prepuna prirodnih ljepota, golema divljina Aljaske može mnogo toga ponuditi turistima avanturistima i ljubiteljima ekstremnih sportova. No blizina Arktika koji se sve brže otapa snažno utječe na obale Aljaske, i to u obliku erozije obale, povlačenja leda i otapanja permafrosta. Povlačenje ledenih kapa u Aljasci izaziva velike lavine koje su toliko snažne da se bilježe na Richterovoj ljestvici!

Dolina Napa

Otkako je otvorena prva komercijalna vinarija u ovoj udolini 1859. godine, Napa je postala jedna od glavnih destinacija za ljubitelje vina u Americi. Okrug Napa dom je više od tisuću komercijalnih proizvođača vina koje posjećuju mnogi turisti kako bi uživali u vinu i fantastičnim prizorima urednih zelenih vinograda. No, kao i u dolini Rhône, sve više temperature prijete ovoj industriji stvarajući sve topliju klimu koja ne odgovara vinovoj lozi, ali i uzrokujući sve dulja sušna razdoblja.

Mumbai

Mumbai je jedan od najnaseljenijih svjetskih gradova s populacijom koja broji više od 18 milijuna ljudi. Kontinuirano širenje grada odnedavno uključuje i izgradnju nebodera tik uz obalu. Takve građevine mogle bi se pretvoriti u problem jer ugrožavaju obalu koja je već sad u opasnosti od povišenja razine mora pod utjecajem klimatskih promjena. Bez kvalitetne pripreme gradnja bi mogla prouzročiti potapanje velikih dijelova grada u idućih nekoliko desetljeća.

Nacionalni park Glacier

Nacionalni park Glacier prostire se preko milijuna hektara savezne države Montane na granici Kanade i SAD-a te je 2016. godine privukao gotovo tri milijuna posjetitelja. No kako svjetske temperature rastu, ovaj ekosustav koji je dom stotinama vrsta životinja i tisućama vrsta biljaka gubi jednu od svojih osnovnih atrakcija - ledenjak po kojem je i dobio ime. Kako se ledenjaci u parku otapaju, cijeli će se ekosustav izmijeniti, a znanstvenici predviđaju da će nakon nekoliko desetljeća u parku ostati tek nešto malo leda i da će se do kraja stoljeća sav otopiti.

Izvor: CN Traveler

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 21:34