Milijuni za klifove Dugog otoka

U Parku prirode Telašćica kreće gradnja izuzetno atraktivnog modernog zdanja

 

Iznad klifova, na najvišem dijelu Dugog otoka i mjestu nekadašnjeg austrougarskog vojnog kompleksa, uskoro niče izuzetno atraktivno moderno zdanje – interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak, piše Slobodna Dalmacija.

Ono što je posebno zanimljivo već prvim pogledom na 3D prikaz projekta je budući konzolni most, osmišljen kao staklom zatvorena cjelina, tako da posjetiteljima otvara pogled na arhipelag i pruža pravi strmaca, odnosno klifova karakterističnih za ovaj otok. No, realizacijom ovog projekta otvaraju se i brojne druge mogućnosti za Park prirode Telašćica, gdje će se centar nalaziti, a prvotni je cilj njegove izgradnje, koja bi trebala biti dovršena krajem 2020. godine, očuvanje prirodnog i kulturnog krajobraza te kulturne baštine i edukacija o ovom zaštićenom području.

Iz Parka prirode dobili smo informacije o ovom projektu sufinanciranom od Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.", vrijednog 25.223.715,89 kuna, uz 3D prikaz impozantnog budućeg centra, te smo razgovarali s voditeljicom projekta Vesnom Petešić.

– Počeli smo s implementacijom projekta krajem 2017. godine, a trenutno su u pripremi javne nabave za građevinske radove. Glavna uloga budućeg centra je edukacija, no smatramo da bi on trebao imati multifunkcionalnost, pa će tako služiti i za direktan plasman lokalnih proizvoda s namjerom indirektnog poticanja lokalnoga gospodarstva kroz usluge turizma u budućnosti.

Također, namjera nam je iskoristiti atrakcije Parka i stvarati imidž destinacije na principima održivog razvoja, što znači da želimo razviti i ostatak Dugog otoka – kazala nam je voditeljica Petešić, misleći pritom na lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrte, koji će u budućem centru moći plasirati svoje proizvode u obliku suvenira ili ugostiteljskih usluga, kao i na prostor osiguran za održavanje prezentacija, predavanja i radionica.

Bogat sadržaj u pet objekata

Kompleks koji se namjerava prenamijeniti u posjetiteljsko-interpretacijski centar ima površinu od 2854 četvornih metara te se sastoji od pet objekata, a to su glavna zgrada, puškarnica s oružarnicom, centralni vidikovac, suvenirnica, sanitarni čvor te dječje edukativno igralište.

Centralna zgrada prva je točka posjeta, a sastoji se od sendvič-bara, potom višefunkcionalne multimedijalne dvorane naziva "Dvorana dobrog dupina" te prezentacijskog prostora "Uvala potopljenih jezera", u kojem će se prikazivati prirodne i kulturne vrijednosti uvale Telašćica. Nakon izlaska iz glavne zgrade slijede prostorije oružarnice i puškarnice koje nose naziv "Čuvar Tilaga" u kojima će se interpretirati strateška važnost utvrde kroz vojnu uporabu u povijesti.

S jugoistočne strane posjetitelj se penje prema takozvanom tornju u kojem će se nalaziti centralni vidikovac s malom zvjezdarnicom te interpretacijskim postavom koji će posjetitelju približiti podvodni svijet strmca. Nakon prezentacije podmorja pod nazivom "Između dva plavetnila", posjetitelj se diže na gornju etažu, gdje mu se otvara pogled prema nebu, a u produžetku se protežu izvidnica i centralni vidikovac u već spomenutog manjeg konzolnog mosta. Konzolnim mostom/vidikovcem posjetitelju se otvara pogled na strmac i cjelokupan vanjski arhipelag Parka prirode i Nacionalnog parka Kornati.

Na otvorenom dijelu centra iznad centralne zgrade nalazit će se dječje tematsko edukativno igralište, sanitarni čvor i suvenirnica. Vanjska vizura, koja će se napraviti u skladu s novim vizualnim identitetom, navodit će posjetitelje na kružni tok kroz centar.

Područje Parka prirode Telašćica godišnje posjeti 100.000 ljudi, uglavnom koncentriranih u predivnoj uvali Mir, koja je zapravo vrlo preopterećena, što u konačnici otežava ostvarivanje ciljeva zaštite prirode i vizije održivog turizma. Stoga će buduće zdanje imati još jednu važnu ulogu, a to je dislociranje posjetitelja na lokaciju centra, što bi se osiguralo uspostavom vozne linije te izradom programa posjećivanja centra.

UVALA TELAŠĆICA smještena je u središnjem dijelu istočne obale Jadranskog mora, u jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok. Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značenju, ova uvala, okružena s 13 otoka i otočića, a sadrži i šest otočića unutar uvale, proglašena je Parkom prirode 1988. godine.

Status zaštićenog područja dobila je još 1980. zahvaljujući iznimno vrijednom biljnom i životinjskom svijetu, geološkim i geomorfološkim fenomenima, vrijednim zajednicama morskoga dna te zanimljivom arheološkom naslijeđu. Park prirode Telašćica ističe tri temeljna fenomena: uvalu Telašćicu kao najveću i najsigurniju prirodnu jadransku luku, strmce, takozvane "stene" Dugoga otoka, koje se uzdižu do 200 metara nad morem i spuštaju u dubinu od 90 metara, te slano jezero Mir, ljekovitih svojstava.

OSNOVNI PODACI O PARKU PRIRODE TELAŠĆICA

IME: Telašćica – u srednjem vijeku Tilagus – dobila je ime po tome što izgleda kao tri spojena jezera koja se nadovezuju jedno na drugo
OBUHVAT:
južni dio Dugog otoka, pripadajućih otočića i dijela akvatorija u sastavu Zadarske županije
POVRŠINA: ukupna 70,50 km – mora 44,55 km + kopna 25,95 km
GODINA OSNIVANJA: Zakon o proglašenju Parka prirode Telašćica 1988.
NAJVEĆA DUBINA UVALE TELAŠĆICA:
67 m
NAJVEĆA VISINA "STENA": Grpašćak, 161 m
NAJVEĆA DUBINA ISPOD "STENA": 85 m
NAJVEĆA VISINA: Mrzlovica, 198 m
NAJBLIŽE NASELJE: Sali

Foto: Kap4 d.o.o.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 01:48