Kutak savršen za kućna druženja

U POSJETU OBITELJI MUMIĆ Čarobna terasa u Čakovcu uređena za malo novca i vremena

Kutak skriven od pogleda i savršen za kućna druženja

Konstrukcija za sjedenje izrađena je od paleta, jastuci su sa starog tetina kauča presvučeni novom tkaninom, a kolut za namatanje kabela glumi stol.

Klaudina Mumić je jedna od onih mladih žena za koju se zapitate “kako to sve stigne”. Ova 34-godišnja profesorica engleskog i njemačkog jezika, mama djevojčice i dječaka, ugostila nas je u svojoj kući u čakovečkom naselju Martane.

Moderna obiteljska kuća ispunjena je rukotvorinama koje Klaudina izrađuje u rijetkim trenucima kad djeca ne iziskuju njezinu stopostotnu pažnju. Izrada raznih dekorativno-uporabnih predmeta ju, kaže, opušta, a pogled na stvari koje je sama izradila svakodnevno ju iznova raduje. Posebno drago mjesto cijeloj obitelji Mumić je terasa u vrtu iza kuće. Na desetak kvadrata Klaudina je uz pomoć supruga Marija stvorila oazu za opuštanje i druženja na kojoj bi im mnogi pozavidjeli. Bračni par Mumić daje primjer koliko je lako ostvarivo u krugu vlastitog doma napraviti savršeno mjesto za odmor.

- Kad dođete u godine u kojima vi i većina vaših prijatelja imate djecu, izlasci postanu rijetkost i druženja se većinom svedu na ona kućna. Željeli smo da i nama i našim gostima budu što ugodnija. A na ovaj kutak zaista nije potrošeno ni puno novca ni vremena - pojašnjava nam mlada mama.

COSY MOMENT

Konstrukcija za sjedeći dio izrađena je od paleta, točnije njih devet. Minimalno su obrađene, samo kako bi im se zagladili rubovi. Jastuci na kojima se sjedi su zapravo jastuci od starog tetinog kauča. Umjesto na glomaznom otpadu, svoje mjesto pronašli su na paletama, presvučeni bijelom tkaninom. Klaudina je imala želju da prostorom prevladava bijela boja i nije se obazirala na komentare da će uz malu djecu održavanje svijetlih površina biti zahtjevno.

- Pa to se sve lako skine i stavi u perilicu rublja. Zašto bi to bio problem - odgovara sa smiješkom. Kako bi se postigao cosy moment, kombinirane su razne teksture, materijali i tonovi bijele. Monotonija je razbijena pokojim crnim detaljem u popularnom chevron uzorku.

Ističe se i bakin pliš jastuk za koji Klaudina s osmijehom govori kako ga iz djetinjstva pamti kao “onaj ružan bakin jastuk”. Sad joj je, kaže, jedan od dražih, i savršeno se uklopio, a i emotivna vrijednost je neupitna. Koliko je ova mlada žena maštovita i sklona prenamjeni stvari, pokazuje i zanimljiv rolani jastuk.

- To je, zapravo, trudnički jastuk. S vremenom se počeo pometati po kući, onako nezgrapan i velik, pa sam ga smotala i obukla u materijal koji mi se svidio - pojašnjava Klaudina.

PROZRAČNE ZAVJESE

Uz razne jastuke i jastučiće te pokoju dekicu i umjetno krzno, ova ručno izrađena garnitura naprosto vas poziva da se u njoj udobno smjestite. Kako biste odložili piće koje pritom pijuckate, ispred vas je zanimljiv stol koji to zapravo nije. Funkciju stola je preuzeo veliki drveni krug za namatanje kabela. U podnožju su smještene svijeće koje u večernjim satima terasi daju posebno lijepu atmosferu. Klaudina izrađuje i drvene sanduke i košare. Uz dekorativnu, imaju i uporabnu funkciju, pa je u njih smješteno bilje, cjepanice, časopisi i razne druge sitnice potrebne u jednom vrtu.

Zanimljiv je i drveni sanduk koji ima funkciju taburea, stolića ili pak spremišta. Taj višenamjenski element nije ni kupljen, ni izrađen - malo bijele boje bilo je potrebno da se od starog kuhinjskog kredenca stvori 3u1 komad vrtnog namještaja. Kako bi svoja druženja sakrili od pogleda s ulice, terasa je s jedne strane ograđena dvjema drvenim ogradama visokim 180 cm. S unutarnje strane preko njih su nonšalantno prebačene prozračne zavjese koje se uklapaju u bijelu temu koja prevladava.

Minimalni financijski izdaci, puno mašte i malo osjećaja za lijepo dovoljno je da i vi u svom životnom prostoru stvorite mjesto zbog kojeg će gosti ostati i koji sat dulje od planiranog.

Kreativna rješenja i razne ideje koje Klaudina nudi možete pronaći i na njezinoj Facebook stranici Home Decor, Lifestyle and More.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:33