ENERGETSKA UČINKOVITOST

Vijetnam dobiva održivi park s 'drvećem' koje samo proizvodi energiju

'Drveće' novog Centralnog parka u vijetnamskom gradu Ho Chi Minhu prikupljat će i pročišćavati kišnicu, smanjivati učinak efekta toplinskih otoka i stvarati svježi zrak, a korištenjem solarnih panela proizvodit će obnovljivu energiju

Međunarodni Laboratory for Vision Architecture (LAVA) i australska dizajnerska tvrtka Aspect Studios pobijedili su na natječaju dizajna novog Centralnog parka u vijetnamskom gradu Ho Chi Minhu.

Smješten na mjestu gdje se prije nalazio željeznički kolodvor, zamišljeni park površine 16 hektara trebao bi postati spomenik industrijske baštine ovog grada sa stazama koje će se protezati duž željezničkih pruga. Na javni prostor novoga parka ugradit će se i održivo te futurističko 'drveće', dizajnirano s ciljem pružanja zaklona, ​​prikupljanja kišnice i proizvodnje solarne energije.

Uređenjem i proširenjem postoječeg parka u Ho Chi Minhu sačuvat će se prirodno zelenilo, a park će pritom dobiti nove vrtove skulptura, umjetničke galerije na otvorenom, fontane, vodene površine, paviljone za glazbene i kazališne izvedbe, kao i skate park, sportske zone te razna zanimljiva igrališta, kako za djecu, tako i za mlade.

Foto: Ekovjesnik.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:40