Samo hrabro!

VRH LITICE PLANINE KANIN Pogledajte ovu malu planinsku kućicu sa spektakularnim pogledom!

Malu planinsku kuću smještenu na rubu planine Kanin u Alpama na slovensko-talijanskoj granici osmislili su članovi studija OFIS Arhitekti u suradnji s lokalnim inženjerima CBD. Dizajn je zamišljen tako da može izdržati ekstremne vremenske uvjete na planini.


Ova mala koliba zauzima samo 9,7 četvornih metara, uskog je tlocrta i sadrži tri platforme, poput polica. Cijela struktura je od laminiranog drvenog materijala, stakla i aluminijskih panela. Na mjestu je drže brojni napeti kabeli.


Članovi studija objasnili su da svojim radom pokušavaju odgovoriti na izazov kako postaviti prava skloništa na udaljenim mjestima i potom proučavati kako materijal reagira na iznimne uvjete, velike temperaturne promjene, snijeg i grub teren te druge vremenske (ne)prilike koje utječu na arhitektonske oblike, strukture i cijeli koncept.


Kućici mogu pristupiti samo planinari ili se do nje može doći uz pomoć helikoptera, kako je struktura i postavljena na tu strmoglavu lokaciju. U kućici će se moći smjestiti do devet planinara. Unutrašnjost je izvedena u drvetu, a prostor za ležajeve smješten je uz golemi prozor s kojeg puca pogled na Triglav, Jadransko more i dolinu Soče.



Izvor: Dezeen
Foto: Janez Martinčič

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:22