Opet nas hvale!

Zagreb, najbolja europska destinacija za 2017. godinu

Zagreb je proglašen najboljom turističkom destinacijom u Europi po izboru Lonely Planeta!

Lonely Planet, najveći izdavač turističkih vodiča na svijetu i dugogodišnji autoritet za putovanja, svake godine objavljuje popis najboljih novih turističkih destinacija u Europi i svijetu koje milijuni turista i putnika koriste kao pomoć pri odabiru mjesta na kojem će provesti svoj idući godišnji odmor. Ove godine na vrhu europskog popisa našao se Zagreb! Pogledajte u videu komentare Anne Tyler, jedne od urednica izdanja Lonely Planeta koja je objasnila ovogodišnji odabir Lonely Planeta popraćen divnim snimkama Zagreba, a u nastavku pročitajte koja su se još mjesta našla na ovom popisu!

Zagreb, Hrvatska

Da obala nije jedino što Hrvatska može ponuditi turistima u posljednjih je nekoliko godina postalo jasno i strancima koje tijekom cijele godine možemo vidjeti kako istražuju Zagreb. Ulična umjetnost, sve bolja gastronomska ponuda, moderni muzeji i šarm zagrebačkog Gornjeg grada oduševljaju posjetitelje kojima Zagreb više nije samo usputna stanica do obale već razlog njihova posjeta Hrvatskoj. Otvaranje novog aerodroma i sve više letova koji vode u Zagreb učinit će ga još dostupnijim posjetiteljima iz cijelog svijeta, a ova titula najbolje turističke destinacije sigurno će potaknuti neodlučne da se napokon upute u naš glavni grad.

Gotland, Švedska

Gotland je otočić u Švedskoj koji se može pohvaliti s najvećom godišnjom količinom sunca u državi, kao i s najvećom gustoćom povijesnih lokaliteta u cijeloj zemlji. Na njemu se nalazi Visby, šarmantan srednjovjekovni gradić koji je pod zaštitom UNESCO-a. Zadivljujući krajolik otoka, mistične šume, ribarska sela i opuštene pješčane plaže na koje svako ljeto hrle brojni Šveđani samo su djelić privlačnosti ovog baltičkog otoka. Vožnja biciklom savršen je način kako istraživati ovaj otok na kojem gotovo da i nema prometa.

Galicija, Španjolska

Svake godine stotine tisuća posjetitelja prolazi kroz zelene doline Galicije u sklopu svjetski poznatog hodočašća u Santiago de Compostelu. Ono čega većina putnika nije svjesna jest da je ovaj kutak Španjolske jedinstvena kombinacija kulture, gastronomije i predivnih panorama koju vrijedi detaljnije istražiti. Stoljetna kamena arhitektura, srdačni stanovnici, strme klisure i lijepa ribarska sela u kojima možete pojesti najbolje plodove mora u Španjolskoj i šire privlače sve više posjetitelja koji žele uživati u plažama, vinu i izvrsnoj hrani.

Sjever Crne Gore

Sjever Crne Gore kao stvoren je za avanturiste koji mogu uživati u lijepoj prirodi daleko od gužve i turista kojima je sve privlačnija crnogorska obala. Osim što se ljubitelji ekstremnih sportova mogu zabaviti raftingom u najdubljem europskom kanjonu rijeke Tara, po planini i nacionalnom parku Durmitor može se biciklirati. Ljubitelji povijesti mogu obilaziti zadivljujuće samostane urezane u stijene kod Ostroga ili u udolinama oko Morače, a gastro-turisti degustirati planinske sireve i ukusne gulaše koji će ih i više nego zadovoljiti.

Leeds, Velika Britanija

Kontinuirani razvoj Leedsa pretvorio je ovaj brzorastući grad u Velikoj Britaniji u omiljeno odredište ljubitelja craft piva, umjetnosti i zanimljivih kafića i restorana. Viktorijansko središte grada i atmosferični kvartovi privlače posjetitelje u potrazi za alternativom razvikanom Londonu, a ove godine grad slavi i 50. obljetnicu osnutka karnevala Leeds West Indian Carnival koji je najdugovječnija autentična karipska karnevalska parada u Europi.

Alentejo, Portugal

Utvrde na vrhu litice, neravna obala i kulinarska čuda razlog su zašto je regija Alentejo u Portugalu tako privlačna. U ovoj se regiji između ostalog nalaze i mjesta pod zaštitom UNESCO-a, prethistorijski megaliti, kao i mnoga druga skrivena čuda. Posjetitelji regije mogu se upustiti u višednevnu šetnju obalom zvanom Rota Vicentina, obilazak vinograda, srednjovjekovnih seoceta, kao i u degustaciju bogate tradicionalne kuhinje.

Sjeverna Njemačka

Karizmatična mjesta poput Lübecka i Bremena možda nisu tako razvikana kao Berlin, ali zato imaju srednjovjekovna središta vrijedna pažnje. Vlakom možete dosegnuti i Lutherov grad Wittenberg te Eisenach, no nemojte pritom zaboraviti uživati i u predivnoj prirodi. Sjeverna Njemačka može se pohvaliti sjajnim plažama, čistom obalom i brojnim otočićima koji su spremni za otkrivanje.

Moldavija

Moldavija je jedan od još neotkrivenih europskih dragulja u kojem vrijeme kao da je stalo. Glavni grad Kišinjev kombinacija je zelenih bulevara i betonskih građevina, a neočekivani pariški šarm njegovih kafića i barova u kojima možete popiti čašu lokalnog vina sve je zanimljiviji posjetiteljima. Turisti mogu istraživati povijesno-arheološki kompleks Orheiul Vechi okružen liticama, tajne vinske podrume, kao i brojne samostane kao što su Saharna i Topova.

Pafos, Cipar

U ovom se gradu na otoku Cipru prema legendi rodila lijepa grčka božica ljubavi Afrodita. Pafos je proglašen Europskim gradom kulture za 2017. godinu, što sa sobom nosi znatna ulaganja u kulturu, kao i mogućnost predstavljanja kulture grada svjetskoj publici. Ovaj grad prepun je povijesnih spomenika različitih vrsta pa se u njemu može pronaći sve, od katakombi, hramova, srednjovjekovnih kupelji pa do dvoraca i rimskih mozaika. U Pafosu na Cipru nalazi se i arheološki lokalitet Kato Pafos koji je pod zaštitom UNESCO-a, čiji je poznati dio i Grobnica kraljeva, nekropola iz 4. stoljeća u kojoj su nekada pokapani starogrčki aristokrati.

Le Havre, Francuska

Ove godine grad Le Havre slavi 500. obljetnicu postojanja koju će građani obilježiti veselom proslavom u trajanju od čak pet mjeseci. Ovaj će lučki grad tako biti domaćin koncertima, umjetničkim instalacijama, uličnim paradama, kostimiranim zabavama i spektakularnim vatrometima. Osim zanimljive moderne arhitekture, predstavlja i odličnu bazu za istraživanje ostalih dijelova Normandije, od poznatih plaža na kojima je izveden Dan D pa do slikovitih litica u mjestu Étretat

Izvor: Lonely Planet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 19:27