PROJEKT URBANA ŠUMA

ŽNJAN POSTAJE NOVA SPLITSKA ZELENA OAZA Pogledajte kako će izgledati nove šetnice, parkovi i zgrade

Prvo mjesto na natječaju osvojio je projekt biroa 'Ante Kuzmanić' Urbana šuma koji predviđa uređenje Žnjana kao zelenog parka s plažama, šetnicama i brojnim sadržajima

- Split će projektom uređenja Žnjana dobiti još jedno veliko novo zeleno područje. Sad imamo jedino Marjan koji su nam ostavili u nasljeđe naši stari - kaže Ante Kuzmanić, poznati splitski arhitekt čiji je Arhitektonski biro Ante Kuzmanić osvojio prvo mjesto na javnom natječaju za 'goruću' lokaciju Splita - Žnjan.

Projekt imena Urbana šuma predviđa uređenje Žnjana kao zelenog parka po principu - red plaže širine barem 30 metara, šetnica - lungomare, mnogo zelenila, a unutar zelenila razni sadržaji kao što su sportska igrališta, objekti za razonodu, trim staza, skate park, amfiteatar i drugo. Šest do deset kafića smješteno je 40-ak metara od mora. Predviđeno je i uređenje više od 600 parkirališnih mjesta na rubnom dijelu Žnjana. I još jedan poseban dio sa sportskim terenima.


Uoči natječaja građani Splita su putem ankete koja je obuhvatila 6000 ispitanih iznijeli svoje mišljenje kako bi taj prostor voljeli urediti, a njihove su želje, kaže Kuzmanić, uglavnom uvažene.

O koliko je važnom i golemom zahvatu riječ govore podaci kako je ukupna površina obuhvata natječaja veličine 43,6 hektara, od čega je Trstenička uvala 10 hektara, Žnjanski plato 9,6 hektara i zona Duilova 24. Ukupna dužina obale je 4,1 kilometar, od čega je, primjerice, obalna linija Žnjana 2200 metara. Natječaj je bio podijeljen na detaljni dio za Žnjan te anketne dijelove za susjednu Trsteničku uvalu i zonu Duilova.

U projektu je predloženo moguće uređenje područja od Žnjana do Duilova, odnosno označena su mjesta potencijalne gradnje, a kako taj dio nije dobar za kupanje, osmišljen je obalni veliki plato - javna površina uz muzej, akvarij i drugi sadržaji.

- Zadovoljstvo je ući u tako veliki javni i komunalni zahvat na tolikoj površini, čime se preuzima odgovornost za budući razvoj istočnog dijela grada - rekao je Kuzmanić.



Od proljeća u planu je sadnja zelenila i uređenje infrastrukture, dok bi realizacija projekta mogla biti iduće godine. Plato Žnjana nastao je za posjeta Pape Splitu nasipanjem mora, a još ne tako davno štekati tamošnjih kafića sezali su gotovo do samog mora.

Arhitekti koji su sudjelovali u projektu su Ivan Jurić, Mirjana Radoš, Marin Kaliterna, Luka Mužinić, a suradnici su bili i Marijan Katić te Ivona Maračić.

Foto: Jutarnji list/Nekretnine/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 20:52