D&D PREDSTAVLJA ŽIRI

D&D GRAND PRIX 2019. - Upoznajte arhitekta Mislava Bašića iz arhitrektonskog ureda 4uHa

 

Žiri sastavljen od poznatih hrvatskih arhitekata bira najbolje projekte u tri kategorije. Sve o projektu možete pratiti na našem webu, i to na stranici www.jutarnji.hr/grandprix. Prijave traju od danas do 10. listopada ove godine.

Danas vam predstavljamo arhitekta Mislava Bašića iz arhitektonskog ureda 4uHa i jedno njegovo ostvarenje - Rudeš Housing.

Projekt - Rudeš Housing
  • Investitor: COOP31
  • Izvođač: PROSPERITAS GRADNJA
  • Godina izgradnje:2019/2020.
  • Lokacija: RUDEŠ, ZAGREB
  • Namjena: DVIJE STAMBNENE ZGRADE SA UKUPNO 22 STANA


MALE ZGRADE

Umjesto mastodonta od stotinjak stanova, investitor se odlučio izgraditi dvije manje zgrade, svaku sa 11 stanova. Stanovi su namijenjeni mladim obiteljima, sa ili bez djece. Prosječne kvadrature od 80-ak kvadrata, sa velikim balkonima orijentiranima na jug.

MODULARNI STANOVI

Stanovi imaju dozu modularnosti. Unutar 80 m2, stan može imati dvije ili tri spavaće sobe. Varijanta sa dvije spavaće sobe ima veću dnevnu zonu, namijenjenu za uživanje. Stan sa tri spavaće sobe ima manju dnevnu zonu. Tu se manje uživa u dnevnom prostoru, a više u spavaćim sobama.

DIZAJNIRANI STANOVI

Stanovi su koncipirani tako da imaju jedan instalacijski blok. Na taj način se omogućila modularnost, ali i kvalitetno projektiranje i dizajn svih stanova. Stanovi imaju trostranu orijentaciju, svaka prostorija osim toaleta ima prozor, a dnevna zona je orijentirana na jug. Kvalitetno su odvojene zone: spavaća zona, orijentirana na sjever i istok/zapad te dnevna zona na jugu.

JUŽNA ORIJENTACIJA

Nastavljamo prošlu natuknicu. Južna orijentacija dođe dnevnoj zoni, nešto kao senf u hot dogu ili šlag na jagodama. Vrh vrhova. Kroz veliku staklenu stijenu zimi grije južno sunce, a već od ranog proljeća ćete moći blagovati i hedonistički uživati na velikim balkonima. Dio dnevnog boravka se u tom trenutku seli na balkone. Balkoni su projektirani tako da imate pogled na sve strane svijeta i na djecu u parku.

PARK

Između dvije zgrade je predviđen park, tako da svoju djecu možete prekoriti s trećeg kata, zašto sjedi na hladnom betonu ili da je dosta čokolade, jer je večera pri kraju. Ili neka ne struže ključem po susjedovom autu, jer susjed nema kasko osiguranje. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

Biografiju arhitekta Mislava Bašića pročitajte ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:17