D&D PREDSTAVLJA ŽIRI

D&D GRAND PRIX 2019. - Upoznajte arhitekticu Tatjanu Grozdanić Begović iz arhitektonskog studija 3LHD

 

Žiri sastavljen od poznatih hrvatskih arhitekata bira najbolje projekte u tri kategorije. Sve o projektu možete pratiti na našem webu, i to na stranici www.jutarnji.hr/grandprix.

Danas vam predstavljamo arhitekticu Tatjanu Grozdanić Begović iz arhitektonskog studija 3LHD i jedno od njezinih ostvarenja - Hotel Adriatic

Domagoj Blažević

HOTEL ADRIATIC

Adriatic je jedinstveni art hotel koji čini neponovljivi ambijent u kojem se prožimaju fantazija i realnost – umjetničke intervencije i svakodnevni objekti. Postojeća zgrada smještena na atraktivnoj lokaciji uz more izgrađena je 1913. godine kao jedan od prvih hotela u regiji, danas jedini u urbanom tkivu grada Rovinja.

Sveobuhvatnom obnovom i zajedničkim trudom kreativaca iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Njemačke i Francuske, okupljenih oko 3LHDovog koncepta, hotel je transformiran u luksuznu žarišnu točku grada. U eksterijeru je zadržan tradicionalni, autentični povijesni izgled, dok je novi interijer za koji su zaslužni Studio Franić Šekoranja s 3LHDom vizualno bogat, eklektičan, suvremen, klasičan i elegantan, s mnoštvom tekstura, tonova i boja. Glavna značajka interijera su site-specific instalacije, nadopunjene manjim radovima koji su pažljivo postavljeni/odloženi u interijeru svake sobe, čiji su autori poznati međunarodni umjetnici.

Domagoj Blažević

Umjetnike i umjetnine odabrala je kustosica Vanja Žanko. Oni rade u različitim medijima a na projektu ih je objedinila aktivna želja za dubljim povezivanjem s prostorom te aktivacijom lokacije i njezine baštinske vrijednosti.

Domagoj Blažević

Pri uređenju hotela interpretirani su njegovi povijesni slojevi, a umjetničkim intervencijama unesen je suvremeni kozmopolitski duh. Investitorov zahtjev za ovu rekonstrukciju bio je da hotel ima prostrane sobe i da se ugostiteljski sadržaji u prizemlju orijentiraju prema svim gostima Rovinja. Prostori unutar zgrade zato su kroz niz zahvata maksimalno otvoreni i postali reprezentativni.

Duško Vlaović

Svaki tip prostora unutar hotela tretiran je specifično i odiše drugačijom atmosferom: brasserie je udoban, u mediteranskim tonovima i isprepliće se s krajolikom, hodnici crno obojenih zidova osvjetljeni svjetlosnim umjetničkim instalacijama vode do bijelih i prozračnih soba s pogledom na urbani život grada. U sobama tamna ogledala na zidovima kupaonica negiraju prostor i klasične pravokutne tlocrte čine „anti-klasičnima“.

Biografiju arhitektice Tatjane Grozdanić Begović pročitaj OVDJE!

Foto: Domagoj Blažević, Duško Vlaović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:57