SADRŽAJ OMOGUĆAVAJU GORENJE I PRIMA

10 kuhinja koje oduzimaju dah

Robert Bajs iz tvrtke IO DECOR objašnjava zašto je ova prostorija najveći kreativni poligon za uređenje i opremanje u dizajnerskoj svakodnevici. Insprirajte se!

Za početak kuhinje se dijele na dvije osnovne vrste: prema stilu i prema rasporedu, a možemo još dodati prema vrsti materijala od koje je izrađena (masiv, medijapan ili mdf lakiran, metal, inox, kerrok, corrian, iveral, staklo, maxcompakt...).

Prema stilu kuhinje dijelimo na: moderne, minimalističke, klasične ili tradicionalne, hi-tech, mediteranske, retro ili rustikalne, industrijske i ugostiteljske koje su specifične po materijalima od koji se izrađuju i funkcionalnosti koja nikako nije kao u kućanstvu.

Nadalje, prema rasporedu dijelimo ih na: linijske, dvostrane, kuhinja u U, kuhinja u L i kuhinja u dvostruki L - nabraja Robert Bajs, vlasnik tvrtke IO DECOR koja je kod nas, ali i izvan granica Hrvatske uređivala jedne od najljepših i najluksuznijih stambenih i poslovnih prostora. Kuhinje su mu, kaže, poseban fetiš i nešto što uvijek radi s posebnim veseljem. Bez obzira na stil kuhinje, nastavlja, najbitniji je raspored kuhinje koji je neophodan za funkcionalnost.

- Kuhinja je personalizirana prema korisniku koji se služi istom, a prema tome se sve kuhinje razlikuju stilski pa tako i samim rasporedom i funkcionalnošću. U 21. stoljeću postoji nepisano pravilo kako kuhinja više ne treba izgledati kao kuhinja već kao komadi namještaja interijera koji ga okružuju. Za savršen izgled kuhinje bitno je stopiti kuhinjske elemente s cjelokupnim interijerom te uz funkcionalnost to je najzahtjevniji dio posla nas dizajnera interijera - objašnjava.

Roberta Bajsa zamolili smo da za čitatelje Jutarnjeg lista stručno prokomentira fotografije deset inspirativnih kuhinja. Evo što je rekao.

1. Mediteranska kuhinja koja se savršeno uklapa u morske i planinske krajolike. Bilo da je na moru ili u planini, neki korisnici se neće libiti integrirati je u starograđanski stan. Osmišljena je funkcionalno, s centralnim otokom kao mjestom pripreme hrane ili brzih obroka. Prostor je iskorišten u cijelosti, a prisutni detalji daju na šarmu cjelokupnom prostoru. Fronte su od masiva lakiranog u mat boji. Boje koje prevladavaju su zahvalne za održavanje, ali i romantične stilski.

2. Mladenačka kuhinja modernih elemenata s detaljima industrijskog stila, razveselit će svaki novopečeni mladi bračni par. Praktičan prozor uz radni dio kuhinje davat će puno prirodnog svjetla kod pripreme hrane, ali i za ventilaciju neugodnih mirisa kod kuhanja. Kuhinjski elementi su od MDF-a lakiranog u sjajni lak s ladicama na prihvat modernog oblika. Šareni detalji daju na toplini doma kao i personalizirane naljepnice na velikom samostojećem frižideru i ukrasne posude na policama za začine.

3. Moderna kuhinja s elementima industrijskog stila najviše je prisutna u skandinavskim domovima. Kombinacija elemenata s uzorkom drva uz industrijske lampe te retro uređaje pristajat će svakom poslovnom čovjeku. Ravne linije s otvorenim policama odaju dojam radne kuhinje dok ujedno prikazuju savršen red i sklad, a da opet ne izgleda kao minimalizam. Integriran frižider side-by-side savršeno je iskoristio prostor, a nije se nametnuo unutar prostora. Centralni otok kao mjesto za blagovanje i pripremu hrane sve više je prisutan u svakoj današnjoj kuhinji.

4. Kombinacija industrijske i retro kuhinje neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Spoj starih tkanina, metalnih reklama iz prošlog stoljeća kao i zaboravljenih stolica pod zubom vremena ovu kuhinju čine neobično šarmantnom. S modernim industrijskim aparatima integriranim uz elemente od masivnog drva fenomenalno će se stopiti u konobama, ali i morskim rezidencijama. Odvojen kuhaći dio od vodenog dokazuje kako je osmišljeni raspored dobro razrađen. Centralni blagovaonski stol definitivno će biti pun pogodak za ugodan objed uz pogled na neobičan interijer i detalje koji ga upotpunjuju.

5. Moderna kuhinja prema bojama, stilu i linijama upotpunjena je sitnim detaljima koji prikazuju karakter i stil života vlasnika. Mladoj obitelji s djecom ova kuhinja je sigurno "radna" kuhinja, a nikako izložbena ili ukrasna. Zahvalnost boja za održavanje kao i fronti kuhinje govore nam o pomno osmišljenoj kuhinji. Integracija frižidera u zid te nekih od kuhinjskih elementa savršeno ispunjavaju cjelokupni prostor, a kombinacija boja i toniranje zidova govore puno o pomno osmišljenom ostatku interijera.

6. Najbliže High-Tech kuhinji po aparatima koji su vidljivi i u prvom planu govore o vlasniku ove kuhinje. Integrirana u industrijski interijer s vidljivim instalacijama nape i plina te toniranim ciglastim zidom spajaju hladno moderno s toplim obiteljskim. Elementi modernog dizajna, boja i materijala savršeno su se uklopili uz smeđi drveni pod. Centralizacija radnog i kuhaćeg dijela s blizu dostupnim frižiderom ocrtavaju raspored prema želji vlasnika.

7. Moderna kuhinja sivog tona s gustim mozaikom manjih keramičkih pločica smještenih preko cijelog zida i modernom napom kao instalacijom te retro lampom na zidu. Kombinacija retro samostojeće kuhaćeg elementa stopio se s modernim frontama od medijapana lakiranog u mat lak. Sitni detalji na radnoj površini odaju dojam radne kuhinje uz obavezno razdvajanje vatrenog od vodenog dijela i elemenata koji se radi ahitektonskog prostora lome pod kutem. Kamena radna površina laka je za održavanje, a bojom se namjerno išlo u kontrast s ostalim bojama kuhinje ako bi se ista naglasila u interijeru.

8. Moderan stan u modernom potkrovlju zgrade smjestio je kuhinju modernih linija i funkcionalnosti. Odvojena parapetnim zidom od dnevnog boravka odlično je poslužio kao šank za kraća objedovanja ili druženja s vlasnicom prilikom pripreme najdraže joj hrane. Visinska razlika između ostatka stana i kuhinje je determinirana arhitektonskim zahtjevima, ali lijepo odvojena keramičkim podom od drvenog dijela dnevnog boravka. Moderne fronte bijele boje s puno aparata vlasniku omogućuju da ima dva vinska frižidera dostupna uparivanju najdražih vina s najdražom hranom. Prozor uz samu kuhinju funkcionalan je zbog količine prirodnog svjetla te ventilacije prostora.

9. Šarmantna kuhinja položena uz zid, modernih elemenata i linija bila bi prosječnog izgleda da se dizajner nije poigrao šarenom keramičkom pločicom na zidu skroz do stropa te kamenom radnom pločom. Podijeljena u dvije zone s po dvije velike ladice pružaju dojam nekog modernog komada namještaja. S velikim plamenikom za kuhanje ova kuhinja je zasigurno cijelo vrijeme u pogonu, a kamin na drva dodatno osnažuje dojam pravog doma punog topline.

10. Potpuno moderna kuhinja integrirana s blagovanjem uz centralni otok najbolji primjer je arhitektonski funkcionalne kuhinje. Lakirana u sjajni bijeli lak s kamenom crnom površinom dovoljno osnažuje kontrast između boja kao i materijala. Radni dio smješten uz cijeli zid s radnim dijelom na otoku pružit će nezaboravne doručke s nogu ili duge nedjeljne ručkove za prekrasnim blagovaonskim stolom. Ciglasti zidovi, stropna staklena stijena, balkonski izlaz kao i retro rasvjeta savršeno su ocrtali vlasnikovu želju za involviranost u kreiranje interijera.

Foto: Living4media/Guliver Images, Shutterstock

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije, GORENJA i PRIMA GRUPE, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:28