URADI SAM

100 POSTO PRIRODNI Plodovi biljaka za najljepši bor

 

Za vrtlarske entuzijaste, naročito za one s djecom, ovaj pothvat može biti vrlo zabavan. Dobro se odjenite i napravite malo natjecanje tko će sakupiti više sjemenki. Donosimo popis vizualno atraktivnih plodova i pokazujemo kako od njih izraditi ukrase.

Kad prođeš kroz grad u ovo predbožićno vrijeme, miris bora pomiješan s mirisom svježih fritula, kuhanog vina, naranča i cimeta kao da te, nekom čarolijom, vrati u djetinjstvo. Iako se, kao i svi, veselim darovima, još više me veseli osjećaj zajedništva i obiteljskog okruženja. Znate onaj osjećaj kada zajednički ukrašavate božićno drvce pa u sumrak upalite lampice. Sve brige i problemi nekako nestanu i sretni ste samo zato što ste tu sa svojim najdražima ispred tog tako važnog simbola Božića. Moram priznati da volim Božić i božićne jele. Stoga se svake godine potrudim imati pravu, prirodnu jelu. Ima nešto tajnovito i magično u mirisu pravog, živog stabalca jele ili smreke. Primijetili ste, zar ne? Nisam napisao bora. Iako u svakodnevnom govoru ljudi spominju "ukrašavanje bora", činjenica je da ukrašavamo smreku ili jelu. Naime, borovi sa svojim dugim iglicama i razgranatim krošnjama nekako nisu podatni za ukrašavanje.

Budući da je božićno vrijeme ono koje želite provesti što više sa svojim najbližima, zašto se ne biste okupili oko božićne jele? Već i samo ukrašavanje može biti lijepo okupljanje, a želite li otići i korak dalje, izradite sami božićne ukrase ili ih pronađite u prirodi.

Za vrtlarske entuzijaste ovo može biti pravi pothvat, posebno ako imate djecu. Zašto ne biste "otkrili" božićne ukrase u svojem vrtu. Naime, od sjemenja i plodova biljaka možete izraditi efektne ukrase, jarkih boja. Povedite djecu u vrt i zajednički pokušajte “pronaći“ što više plodova, sjemenki i češera, koji su iskoristivi za izradu božićnih ukrasa. Dobro se odjenite i napravite pravo malo natjecanje u pronalaženju ukrasa na svježem zimskom zraku.

Zagreb, 081216.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je u fazama izrade kako napraviti prirodne ukrase i kako ukrasiti bor.
Snimljeno u Zagrebackom botanickom vrtu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

NAČIN OBRADE I IZRADA UKRASA:

Nakon što ste sakupili sjemenke i plodove, (nemojte zaboraviti nagraditi najboljeg sakupljača), uzmite špagu i zavežite oko plodova, kako biste ih mogli objesiti za grančice.

Zagreb, 081216.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je u fazama izrade kako napraviti prirodne ukrase i kako ukrasiti bor.
Snimljeno u Zagrebackom botanickom vrtu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Umjesto špage, možete koristiti najlonsku nit („flaks“) ili čvršći konac. Osim što plodove možete koristiti direktno, oni vještiji mogu napraviti mala remek-djela. Potrebni su karton, olovka, okrugla modlica ili čaša, špaga, pištolj s ljepilom, škare i plodovi.

Zagreb, 081216.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je u fazama izrade kako napraviti prirodne ukrase i kako ukrasiti bor.
Snimljeno u Zagrebackom botanickom vrtu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Uz pomoć okrugle modlice ili čašice, olovkom iscrtajte krug na kartonu, pa ga izrežite škarama (slika 3). Nakon toga, uz pomoć pištolja nanesite vruće ljepilo na površinu kartona, pa pažljivo (da se na opečete), namatajte špagu od sredine kruga prema kraju. Kada ste došli do ruba, ostavite dio špage slobodan, pa isto napravite sa suprotne strane kartona. Slobodne krajeve špaga zavežite, kako biste ukras mogli objesiti. Površinu ukrasa ukrasite po želji sitnijim plodovima, npr. plodovima šipka, zvjezdicama anisa, malim sušenim ljutim papričicama i sl..

Zagreb, 081216.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je u fazama izrade kako napraviti prirodne ukrase i kako ukrasiti bor.
Snimljeno u Zagrebackom botanickom vrtu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Potom zajednički okitite božićnu jelku. Na kraju ispecite kokice, pa uz pomoć igle navedite kokice na najlonsku nit, tako da dobijete vjenčić, odnosno prirodnu „girlandu“, kojom ćete upotpuniti cjelokupni dojam (slika 5).

Zagreb, 081216.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je u fazama izrade kako napraviti prirodne ukrase i kako ukrasiti bor.
Snimljeno u Zagrebackom botanickom vrtu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

VAŽNO!

Budući da neki plodovi mogu sadržavati otrovne supstance, važno je oprati ruke i paziti da djeca ne stavljaju plodove u usta.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:30