RECITE ZBOGOM KLASIČNIM ZIDOVIMA

20 načina zoniranja prostora

Kako napraviti više funkcionalnih područja u istoj prostoriji bez dodatnih zidova? Lako! Prikupili smo 20 primjera kako to učiniti sa zavjesama, policama ili akcentima u boji

U moderno dizajniranim domovima pravilnim rasporedom prostorija možete ostvariti sve svoje želje u uređenju. No, prije kupovine ili renoviranja stana, trebate odrediti kako podijeliti prostor kako bi bio što funkcionalniji, bez dodatnih zidova. Danas su interijeri najčešće podijeljeni na društvene i intimne zone. Dnevna zona je često open space u kojoj se nalazi: dnevni boravak, prostor za blagovanje i kuhinja, dok su spavaće sobe i mokre prostorije odvojene, kod većih stanova. Ako je riječ o interijeru manje kvadrature tada je i spavaća soba dio društvene zone, pa ju je dobro odvojiti, ali i osigurati dovoljno dnevnog svjetla kako bi prostor bio prozračan i ugodan. U ovom vam članku donosimo 20 primjera kako u interijeru napraviti više funkcionalnih područja bez zidova.

Spavaća soba je odvojena od ostatka prostora staklenom konstrukcijom i zavjesama usklađenim s hrastovim podom.

Spavaća soba i dnevni boravak odvojeni su širokom zavjesom.

Otvoreni prostor je podijeljen staklenom pregradom koja podsjeća na veliki francuski prozor, dok je dnevni boravak od blagovaonice odvojen pregradom koja je ujedno i polica.

Ovdje ormar ne služi samo za pohranu stvari, već i vizualno razdvaja spavaću sobu i hodnik.

Dnevni je boravak podijeljen na dva funkcionalna dijela uz pomoć pregradne police. Bliže ulazu je dnevni boravak, bliže prozoru je spavaća soba.

U dnevnoj sobi formirana je niša s policama, koja također služi kao zid koji skriva kuhinjsko područje od pogleda na kauč.

Dizajner je u ovom stanu napustio vrata između dnevne sobe i hodnika od baršunaste zavjese.

Kako bi odvojila jednu sobu od druge, dizajnerica je koristila svijetlo žute plastične zavjese.

U ovom prostoru dizajneri uredske police za mape i dokumente koriste za spremanje posuđa i odvajanje funkcionalnih područja.

Spavaća soba je odvojena od ostatka prostora kliznom staklenom pregradom.

Projekt Katerina Vinogradova i Alexander Volkov. Zid od drvenih letvica dijeli prostor u različite zone.

Kuhinjski otok dijeli prostor na dvije zone.

Dekor u obliku silueta drveća krasi prostor i istovremeno obilježava granicu dječjeg spavaćeg i radnog prostora.

Pregrada od stakla i metala omogućila je stvaranje zasebnog radnog prostora u kojem postoji osjećaj pripadnosti svemu što se događa u dnevnom boravku.

Dnevni boravak odvojen je od kuhinje kliznim vratima.

U prvom planu je dvostrana kredenca koja odvaja dnevnu sobu od blagovaonice koju je dizajnirala dizajnerica Valentina Jovando posebno za ovaj projekt.

Kuhinja od drveta vizualno dijeli sobu na funkcionalna područja.

Bijeli volumen iza kojeg je skriven walk-in ormar izrađen je od MDF ploča, rezanih u kvadrate 10x10 cm i oslikan s deset različitih nijansi.

Polica s knjigama odvaja prostor hodnika od dnevne sobe.

Kuhinja i dnevni boravak odvojeni su visokim otokom, dizajniranim prema nacrtima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 08:42