TRIDESETI ROĐENDAN

30. obljetnica prvog leta Croatia Airlinesa

    AUTOR:
    • Lana Mindoljević

  • OBJAVLJENO:
  • 28.08.2019. u 23:19

Croatia Airlines/Smolić Sanda

 

Hrvatska zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines proslavila je 7. kolovoza trideseti rođendan. Na taj je dan prije točno tri desetljeća u Zagrebu registriran Zagreb Airlines d.d. (Zagal), koji je godinu dana poslije promijenio ime u Croatia Airlines d.d.

Prvi putnički let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. na liniji Zagreb - Split, čime je uspostavljen redovni putnički promet unutar Hrvatske. Povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo je 5. travnja 1992. prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb - Frankfurt.

Croatia Airlines/Lana Marić-Štimac

U protekla tri desetljeća, pružajući uslugu prijevoza putnika i robe u redovitom i čarterskom prometu, Croatia Airlines izrastao je u europskog avioprijevoznika prepoznatljivog po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju i kvaliteti usluge. Od prvog leta do danas kompanija je obavila ukupno 603.000 letova i zrakoplovima prevezla ukupno 39,240.000 putnika.

Croatia Airlines/Nenad Podrug
 

Flota tvrtke danas se sastoji od 12 zrakoplova: četiri Airbusa A319, dva Airbusa 320 i šest turboprop zrakoplova Dash 8-Q400. Tijekom ove sezone zrakoplovi lete na osam domaćih i 30 međunarodnih odredišta u redovitom prometu te izravno povezuju Hrvatsku sa 24 zemlje.

Croatia Airlines/Nenad Podrug

Croatia Airlines/Igor Damjanović

Foto: Croatia Airlines

Izvor: Magazin Like! Putovanja

 

Izdvajamo

Iz drugih medija