SAZNAJTE KAKO!

6 pametnih mobilnih aplikacija pomoću kojih ste korak bliže očuvanju okoliša

Jeste li znali da postoje pametne mobilne aplikacije koje vam na učinkovit način pomažu u očuvanju prirode i okoliša?

Ako ste došli na ideju da živite zdravije i ekološki prihvatljivije, ovo je pravi članak za vas. Danas se naša Zemlja susreće sa sve većim brojem zagađenja, globalnim zatopljenjem, nečistoćom i problemima s plastikom, a to jest jednako tako zastrašujuće kao što zvuči. Srećom, postoji tehnologija koja je ovdje, barem djelomično, da nam pomogne u pokušaju očuvanja okoliša.

Danas smo zato za vas izdvojili nekoliko pametnih aplikacija koje mogu stati u vaš džep, odnosno mobitel i poslužiti vam kao podsjetnik da nastavite put prema održivijem, 'zelenijem' načinu života, bez obzira na to jeste li iskusan zagovornik održivosti ili tek počinjete.

Forest

Jedna od 'zelenih' mobilnih aplikacija koja će vam sigurno dobro doći ako ste skloni zdravom i ekološki prihvatljivom načinu života. Zanima vas kako točno funkcionira? Kao što mu samo ime govori (forest: šuma) ova aplikacija vam omogućava kombiniranje pozornosti, produktivnosti i usredotočenosti na sadnju stabala u stvarnom životu. Ako ne provjeravate telefon neko određeno vrijeme, aplikacija će vam 'omogućiti' rast virtualnih stabala koja se zatim mogu zamijeniti za stabla posađena u pet afričkih zemalja 'drvećem za budućnost'. Više o ovoj zanimljivoj i inovativnoj mobilnoj aplikaciji koju i sami možete instalirati na svoj telefon možete saznati ovdje.

Tap

Plastične boce jedan su od najvećih izvora plastičnog zagađenja u našim morima i oceanima, a prelazak na višenamjensku, neplastičnu bocu za vodu jednostavan je način za smanjenje otpada u vodama. Ova aplikacija funkcionira na sljedeći način. Naime, najprije se prijavite i omogućite pristup vašoj lokaciji, a program vam zatim omogućava pronalaženje stanica za punjenje vode u vašoj blizini. Tako ćete izbjeći bespotrebno kupovanje plastičnih boca u trgovinama. Više o ovoj fantastičnoj aplikaciji potražite na njezinim službenim stranicama.

HowGood

Mobilna aplikacija HowGood sadržu bogatu bazu podataka od čak 200 tisuća ocjena prehrambenih proizvoda kako bi se na taj način pomoglo korisnicima u donošenju 'održivijih' odluka. Uz svaki proizvod ocijenjen rastućim smjernicama, postupcima obrade i ponašanjem tvrtke, ova aplikacija je izvrstan alat za korisnike koji žele biti svjesniji oko onoga što jedu, pritom birajući one prehrambene proizvode koji su ekološki prihvatljivi te pripremljeni uz minimalnu obradu. Više o aplikaciji saznajte na poveznici.

JouleBug

Ova aplikacija kombinira najbolje dijelove održivog života sa socijalnom interakcijom i pritom vam štedi novac na računu za komunalne usluge. JouleBug omogućava svim korisnicima koji ga koriste da na konkurentan način prate, postižu svoje održive navike i usput ih dijele sa svojim prijateljima. No, ni to nije sve. Ova aplikacija također uključuje prijedloge i savjete za promjene koje vam mogu pomoći da živite 'zelenijim' načinom života. Sve o aplikaciji saznajte ovdje.

ThredUp

Pobrinite se da što manje vaše odjeće koje se namjeravate riješiti završi u odlagalištu. Zanima vas kako? Upravo vam ova aplikacija može pomoću tome, i to tako što ćete ju najprije ponuditi drugim potrošačima. ThredUp je na doslovno online skladište na kojem možete u samo nekoliko sekundi fotografirati svoju odjeću te je pritom prodavati preko aplikacije. Sasvim jednostavno. Više o aplikaciji saznajte na poveznici.

iRecycle

Pravilno recikliranje je jednostavan koncept, ali nije uvijek tako jednostavno izvršiti ga, pogotovo ako još uvijek niste upoznati s njim. Ova mobilna aplikacija funkcionira na način da u kratkom vremenu pronalazi najbližu priliku za recikliranje na temelju vaše lokacije na mobilnom uređaju. Bez obzira na to tražite li centar za recikliranje u blizini vašeg doma ili se nalazite na ljetovanju s praznom plastičnom bocom s vodom, iRecycle će vam svejedno pomoći. Više o ovoj pametnoj aplikaciji pronađite ovdje.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 20:21