BRZO I UČINKOVITO

7 načina kako pripremiti dom za jesen

Ljeto nam je došlo kraju i vrijeme je da se prilagodimo novim okolnostima te zamijenimo ne samo svoju garderobu, nego i uređenje svoga doma kako bi odgovaralo hladnijem razdoblju koje stiže

Kako pripremamo svoje tijelo za hladnoću, tako je važno i pripremiti svoj dom za nadolazeću sezonu. Nemojte zaboraviti odraditi ovih nekoliko zadataka kako biste na miru dočekali pravu jesen.

Foto: Tessa Neustadt

Zatvorite sve moguće pukotine.

Prozori koji propuštaju mogu uzrokovati povećanje našeg računa za grijanje, a to nam uz sve druge troškove zaista ne treba. Postoji jednostavan način kako provjeriti treba li bolje zapečatiti prozore u domu. Upalite svijeću i držite ju kod zatvorenog prozora ili vrata. Ako njen plamen počne drhtati to znači da negdje prolazi zrak i da je vrijeme za popravak. Zapečatite prozore i vrata pomoću kita, na dno vrata dodajte zaštitne trake i nabavite zavjese od gušće tkanine.

Foto: Lumens

Osvijetlite dobro put do kuće.

Kraći dani znače da ćete sve ranije morati paliti rasvjetu na putu od ulaza u dvorište do ulaza u kuću. Kako biste olakšali svojoj djeci i gostima ulazak u kuću postavite LED rasvjetu oko puteljka, a odabirom lijepih modela dodatno ćete ukrasiti svoje dvorište.

Foto:Kilz

Odradite sve projekte bojanja i popravaka koji čekaju.

Sigurno ste imali cijeli niz zadataka koje ste ovo ljeto željeli odraditi, no predivno vrijeme vas je mamilo u grad, na plažu ili u šetnju pa ste iz dana u dan odgađali zasukati rukave i baciti se na posao. No, s obzirom na to da će uskoro početi kiše i tmurno vrijeme, zadnji je čas da odradite neke od tih zadataka i uljepšate svoj dom. Obojite zidove, ormariće i dovršite sitne popravke sada, dok još možete prozračivati svoj dom bez da se smrznete.

Foto: Instagram @laurenfair

Pozovite majstore za grijanje.

Grijete se na peć ili uživate u klasičnom kaminu? Kako biste se uvjerili da je sve u najboljem stanju pozovite dimnjačara kako bi vam očistio dimnjak i provjerio funkcionira li sve kako treba. Grijete li se na centralno grijanje, servisirajte svoj bojler i napunite radijatore te provjerite funkcionira li sve. Grijete li se pomoću klima uređaja, sada je pravi trenutak da očistite cijeli mehanizam.

Foto: consumerreports.org

Servisirajte sve ljetne aparate i pripremite ih za zimu.

Ispraznite gorivo iz svoje kosilice i dobro očistite sve svoje alate. Očistite dobro i sve što ste koristili za vrtlarenje tijekom ljeta. Ugasite dotok vode u dvorište. Očistite dobro cijeli roštilj i pospremite ga kako bi ga u povoljnom trenutku mogli samo izvući van. Sredite svoju garažu dok nije još hladno i popravite sve što treba popraviti oko kuće.

Foto: Lushome

Uložite u dobre gumene tepihe.

Osim ako ne želite da vam podovi nastradaju od snijega, prljavštine i blata, gumeni tepisi spasit će stvar. Kako u automobilu, tako i u domu, prvo temeljito očistite pod, a potom postavite gumene tepihe na najprometnijim dijelovima svoga doma. Odredite prostor u hodniku za odlaganje cipela i zaštitite ga gumom.

Foto: Pinterest

Sredite i pospremite namještaj s terase.

U interesu vam je da vam namještaj za vanjske prostore što dulje ostane u izvrsnom stanju pa je stoga vrijeme da se za njih pobrinete. Dobro očistite i osušite sve komade, a potom ih pospremite u garažu ili spremište te prekrijte zaštitnom presvlakom. U slučaju da vaš namještaj mora ostati vani, prekrijte ga vodootpornom ceradom koju ćete dobro pričvrstiti. Kako se na vašim stolicama ne bi nakupljala voda, naslonite stolice pod kutom na stol i špagom učvrstite te prekrijte zaštitnom presvlakom. Nemojte zaboraviti pospremiti i ukrasne sitnice kojima ste stvarali čarobnu atmosferu tijekom toplih ljetnih večeri.

Izvor: Purewow

Izdvajamo

Iz drugih medija