POVRATAK U ŠKOLU

7 zlatnih savjeta za uređenje spavaćih soba vaših školaraca

Prvo im služe za spavanje, zatim za spavanje i igranje, a nakon toga mjesto s igrom počinje dijeliti učenje. U međuvremenu dječja soba postaje i mjesto za druženja s prijateljima. Kako se prilagoditi svim interesima djeteta i od sobe mu napraviti pravu oazu produktivnosti, kreativnosti i odmora? Donosimo vam nekoliko savjeta!

Osim stvari koje im trebaju za školu i produktivnost, sukladno njihovim godinama i razvoju, s vremenom im se mijenjaju interesi, hobiji i ostali načini provođenja slobodnog vremena. U trenutku kada vaše dijete krene u školu, njegova soba poprima mnogo drugih funkcija, a spavanje postaje samo jedna od njih.

Našim školarcima njihova soba počinje predstavljati i pravo malo utočište u kojemu će neometano moći učiti, slušati glazbu i družiti se s prijateljima. Tijekom godina, uređenje sobe odražava njihov identitet i karakter te je uređenje ujedno jedan od važnih faktora koji utječu na produktivnost djeteta. Kako bi vaši školarci bili uspješni u svemu što rade, potrebno je stvoriti određene navike u prostoru koji ima sve uvjete za to. Primjerice, učenje na istom mjestu u isto vrijeme jedna je od takvih navika.

Kreativnost i funkcionalnost su temelj uređenja svake dječje sobe koja će potrajati godinama. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za uređenje koji će vam biti korisni prilikom osmišljavanja motivirajuće oaze za svoje školarce.

1. Radni stol postavite na najsvjetlije mjesto u spavaćoj sobi

Osim za dobar vid, dobra svjetlost je važna i za motivaciju. Osim toga, najsvjetlije mjesto u sobi je uvijek u blizini prozora, koji je također važan faktor za produktivnost vašeg školarca. Manjak svjetlosti i kisika uzorkuje umor, a umor smanjuje volju za učenjem i produktivnost.

2. Uložite u udoban stolac za radni stol u spavaćoj sobi

Što je viši razred u pitanju, to će više vremena vaše dijete provoditi za radnim stolom. U ranim je godinama važno naučiti kako se pravilno držati te imati kvalitetan oslonac kako kasnije ne bi osjećao bolove u leđima. Ako vašem školarcu nije udobno u stolcu, s vremenom će se vjerojatno prebaciti na krevet, a produktivnost u učenju će mu se umanjiti.

3. Iznad radnog stola ostavite prazan prostor

A vaše dijete će samo odlučiti za što će mu služiti. Mogućnosti je bezbroj. Primjerice, može postaviti plutenu ploču na kojoj će biti podsjetnici, raspored sati, uspomene... Također može postaviti slike ili razne dekoracije koje izradi sam, a koje će odražavati djetetov identitet i buditi mu kreativnost.

4. Zajedno osmislite i uredite mjesto za opuštanje

S godinama će vašem školarcu biti potrebna i njegova privatna oaza gdje će moći biti sam sa sobom i uživati u dobrom filmu ili knjizi. Kako takve aktivnosti ne bi završile cjelodnevnim izležavanjem u krevetu koje smanjuje produktivnost, u sobu, ovisno o kvadraturi, možete dodati veliku vreću za sjedenje, udobnu fotelju ili dvosjed.

5. Postavite policu ili odvojite mjesto na zidu za motivaciju

Sukladno svojim hobijima i interesima za izvannastavne aktivnosti, vaše će dijete vjerojatno tijekom godina sakupljati razne diplome, medalje i ostala priznanja za svoj uspjeh. Tu će se vjerojatno naći i fotografije s raznih natjecanja ako je sportaš ili putovanja u stranu državu ako ga, primjerice, pošaljete na ljetni kamp u kojemu će učiti strane jezike. Pogled na taj kutak uvijek će ga iznova razveseliti kada mu nedostaje motivacije za sljedeći izazov.

6. Ne zaboravite na mjesto za uspomene

Tijekom godina vašem će se školarcu dogoditi mnogo toga i na privatnom planu. Dobro je od početka učiti ih o važnosti balansiranja između obaveza i privatnog života, a ovaj će kutak uvijek biti podsjetnik na to. Također, školsko doba je bez sumnje najljepše doba, stoga su zid ili polica prepuni lijepih uspomena pun pogodak za dobro raspoloženje koje je temelj produktivnosti.

7. Pobrinite se za dodatan prostor za pospremanje stvari

Stare knjige, sezonska odjeća, razne uspomene... Sve su ovo stvari koje će se gomilati iz godine u godinu. Što se ranije pomirite s tom činjenicom, to će soba vašeg školarca tijekom godina izgledati uredno. Uložite u namještaj koji je multifunkcionalan, kao što je krevet s dodatnim ladicama.

Interesi naših školaraca mijenjaju se iz godine u godinu. Kako bismo ih jednostavnije popratili i uspješno uklopili u uređenje njihove sobe, donosimo vam nekoliko dodatnih savjeta.