Male tajne urednih domova

9 kritičnih situacija u kojima vam karniša može popraviti život

 Lula Poggi

Svaka žena a i poneki muškarac to zna – spas u kući dolazi nam i s neočekivanih strana. Danas dolazi odozgor, otprilike s visine stropa, u obliku prečke na koju se vješaju zavjese, a koju zovemo karniša.

Karniša, dakako, služi za držanje zavjesa na prozorima, ali to joj srećom nije jedina funkcija. Domišljati umovi sjetili su se ovu svakodnevnu, običnu stvar primijeniti u raznim kriznim situacijama, te je pretvoriti u učinkovito oruđe za borbu protiv hladnoće, ili kao čaroliju za trenutni nestanak nereda. No, krenimo korak po korak.

Situacija 1: Puše ispod vrata

Englezi su ovaj trik ukrali od Francuza, pa se zato i kod njih ovaj tip zavjese zove po francuski – portière. To je dakle najobičnija, što deblja zavjesa koja se vješa preko ulaznih vrata. Posao joj je da štiti ulazni dio kuće od propuha. Ova uporaba karniše potiče iz viktorijanskih vremena, a danas se češće rabi iz estetskih razloga. Dodatna funkcija: uz hladni vjetrić, ova će instalacija vaš dom zaštititi i od buke izvana.

Situacija 2: Ne znate kamo sa stvarima

Karniša, tanka i kratka i lišena zavjese rješenje je kad u kuhinji ili kupaonici više ne znate kamo sa stvarima koje trebate nadohvat ruke. Uz nekoliko praktičnih kukica koje će poslužiti kao vješalice, eto novog načina da odložite brojne kućanske sitnice.

Situacija 3: Ne želite gledati uređaje

Ako ne želite promatrati svoje kućanske uređaje kako rade, možete ih lako sakriti zavjesama. Dok uređaji uvijek izgledaju isto, zavjese možete mijenjati u skladu s vlastitim željama. Potrebno je samo pronaći zgodan način da neposredno iznad njih postavite karnišu željene duljine.

Situacija 4: Ne volite neuredne police

U stanovima u kojima se živi, police ne mogu uvijek biti uredne. Na njih se, uostalom, slažu i stvari koje nisu knjige, i koje ponekad volumenom i bojama odskaču od ostalih predmeta pa vam kvare pogled i raspoloženje. Rješenje je, naravno, tu - u obliku zastora i karniše. Ovako je svoje police u svome uredu uredila dizajnerica Linsay Bond.

Situacija 5: Cipele vole zavjese

U nedostatku drugog rješenja, teatralno dugačkim zavjesama možete prekriti sve one kutke koji po prirodi stvari ne izgledaju uvijek uredno, a trebaju biti nadohvat ruke. Zavjesa koja pada po podu ne samo da će sakriti hrpe naslaganih cipela, nego i dodati prostoru dozu ženstvenosti i mekoće.

Situacija 6: Mrzite ta garderobna vrata

Ne podnosite stara, ofucana vrata koja vode u kupaonicu ili garderobu, ali stan nije vaš i tu ne možete ništa? Možete, možete, jer tu je vaš junak dana – dosad već slavni medijator u sporu sa svim vrstama ružnoće i nereda. Postavite karnišu povrh dovratka, objesite zastor kakav god vam je volja i uživajte u još jednoj pobjedi u nemogućim situacijama.

Situacija 7: Previše tehnike

Uživate li u filmovima, ali ne i u pogledu na ugašenu televiziju i sve pripadajuće kabele, možete u svome domu rekreirati ugođaj kina.

Situacija 8: Manjka vam privatnosti

Ako svoj prostor dijelite s cimericama, ponekad vam može uzmanjkati privatnosti. Na sva mjesta na koja se ne mogu postaviti vrata, obično se može postaviti zavjesa. Karniša, kao i u ovom slučaju, može biti posve kratka i gotovo nevidljiva.

Situacija 9: Nedostaje jedna prostorija

Dijeljenjem dobivamo, bar kad je riječ o emocijama i o uporabi karniše. Kad u većoj prostoriji želite formirati odijeljene prostore, a zid iz raznih razloga nije rješenje, karniša se nameće kao pravi spas. Potezom ruke dobit ćete spavaću sobu odvojenu od dnevne, a već drugim potezom – razmičući zavjese - ponovno pustiti prostor da se poveže.

Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:57